Artikel opslaan

Voor nieuwe invalshoeken lees je af en toe artikelen op soChicken van andere auteurs die – in overleg met Jelle – hun tips en inzichten delen. Dit artikel werd geschreven door Joyce. ☀️

1. Wees eens wat vaker lastig

Tegendraads of eigenwijs zijn heeft meestal niet zo’n positieve betekenis. De meeste mensen vinden iemand die tegendraads is maar lastig. Tegendraadse mensen nemen niet zomaar iets van een ander aan. Ze stellen vragen, willen dingen zelf ontdekken en hebben een uitgesproken mening. Dat kan best ingewikkeld zijn als je samen iets wilt bereiken.

Maar het heeft ook wenselijke kanten. Door wat vaker tegendraads te zijn, ontwikkel je je eigen persoonlijkheid. Je ontdekt dat je niet altijd hoeft te doen wat anderen van je verwachten.

Zeg jij in het dagelijks leven regelmatig ja, terwijl je nee denkt? Wees de volgende keer dan eens wat lastiger en spreek die nee hardop uit.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. ‘Omdat het zo hoort’ is een stomme reden

Weet jij waarom je doet wat je doet? Of doe je de meeste dingen omdat ‘het zo hoort’? Zoals elke dag stipt om 18.00 uur het eten op tafel zetten, drie zoenen geven bij een begroeting – of altijd twee dezelfde sokken aantrekken.

Neem je eigen gewoontes eens onder de loep. En vraag jezelf af: “Waarom doe ik dit eigenlijk zo? Past dit wel bij mij? Kan het ook op een andere manier?”

Het is best eng om dingen opeens anders te gaan doen. Omdat het ongemakkelijk voelt en omdat anderen dit niet verwachten. Ze kunnen verbaasd reageren of geïrriteerd zijn. Toch hoeft dat geen reden te zijn om het niet te doen.

Leg aan de mensen in je omgeving uit waarom je deze keuzes maakt. Zo zorg je voor meer begrip. Sterker nog, jouw unieke kijk op het leven levert je waarschijnlijk juist bewondering op.

3. Doe iets wat je eng vindt

Een goede manier om je tegendraadsheid te oefenen is door iets te doen wat je eng vindt.

Zing jij altijd keihard onder de douche of in de auto – maar niet als anderen je horen? Doe dan eens gek en pak die (karaoke)microfoon of zing hardop op de fiets. Houd je ervan om je te verkleden? Ga dan eens in een bijzondere outfit boodschappen doen. Of ga alleen op vakantie of in je eentje op een terras zitten.

Zo dwing je jezelf om uit je veilige comfortzone te komen. Heel eng, maar ook heel erg de moeite waard. Je merkt dat je veel vrijer bent dan je denkt. Vrij om anders te zijn – en vrij om je niks aan te trekken van de blikken van anderen.

4. Wat zou je doen als je nog een jaar te leven had?

Stel dat je nu te horen krijgt dat je nog maar een jaar te leven hebt. Waar wil je die kostbare tijd dan aan besteden? Wat laat je meteen uit je handen vallen? En met wie wil je jouw tijd doorbrengen?

Als je mensen op hun sterfbed vraagt waar ze het meeste spijt van hebben – dan staat met stip op 1: “had ik maar meer mijn eigen leven geleid”.

Zet daarom je dromen op de eerste plaats. Ook als ze een beetje tegendraads zijn. Je kunt het toch nooit iedereen naar de zin maken. Dit leven is voorbij voordat je het weet. Het is zonde als je die tijd verspilt door alleen maar bezig te zijn met wat anderen van je willen en denken.

5. Blijf spelen

Kleine kinderen zijn veel beter in het volgen van hun hart. Ze doen geen dingen omdat het hoort of omdat iedereen het doet. Ze doen gewoon waar ze zin in hebben. Daarbij kunnen ze helemaal opgaan in hun fantasiewereld. Ze zijn de held in hun eigen film, roetsjen van de hoogste glijbaan en vliegen voorbij op hun denkbeeldige eenhoorn.

Dit spel zorgt voor ontspanning en plezier – en helpt bij het verwerken van gebeurtenissen en emoties.

Jammer dat we die speelsheid verliezen als we ouder worden. Spelen is ook voor volwassenen supergezond. Het is een effectieve manier om stress kwijt te raken en het geeft je nieuwe energie. Wees daarom eens vaker tegendraads en laat jezelf gaan. Spring op die trampoline, speel tikkertje of bouw een zandkasteel.

6. Wees niet te streng voor jezelf

Tot slot – stuur die strenge stem in je hoofd weg. Je bent zelf vaak de strengste criticus. Je herkent die criticus aan zinnen als: “Doe maar niet, dat is niks voor jou.” Of: “Houd je mond maar, niemand zit op jouw mening te wachten.”

Dat stemmetje is niet je beste vriend. Dat stemmetje is angst. En angst is een slechte raadgever.

Door tegendraads te zijn, kom je die angst onder ogen. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Misschien dat mensen om je lachen of kritiek hebben. Nou en? Het is jouw leven, jij bepaalt je eigen richting. Bovendien zijn de meeste mensen vooral druk met zichzelf. Ze hebben helemaal geen tijd om zich bezig te houden met jouw leven. Dat stemmetje in je hoofd mag dus best een beetje minder aandacht krijgen.

Dus – wat ga jij deze week doen om eens wat meer tegendraads te zijn?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test