Artikel opslaan

Een volgestopt leven

We hebben bijna allemaal de neiging om teveel hooi op ons vork te nemen. Logisch, want er zijn zoveel toffe dingen te doen in het leven. En terwijl we denken dat al deze extra dingen onze levens nóg beter gaan maken, maken ze onze levens minder fijn.

De kunst is dus om de juiste balans te vinden. Je wilt voldoende te doen hebben om uitdaging te voelen. Maar niet zoveel dat je je overweldigd voelt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Zo maak je je leven minder vol

Je leven wordt vol van verplichtingen. Dingen die je toezegt omdat ze je leuk lijken, of vanwege sociale druk. Hieronder vind je tips om hier slimmer mee om te gaan.

  1. Zeg vaker nee. Steeds als je ja zegt tegen een verplichting, kost dit je op de midden-lange termijn vrijheid.
  2. Vaak zeggen we ja omdat we simpelweg enthousiast worden van de verantwoordelijkheid. Maar andere keren zeggen we ja omdat we het gevoel hebben dat we geen nee mogen zeggen. In die gevallen is het extra belangrijk om nee te zeggen, zodat je niet over jezelf heen laat lopen.
  3. Neem elke maand of elk kwartaal de tijd om te bekijken welke zaken je op je bord hebt liggen. Welke verplichtingen en verantwoordelijkheden heb je aan boord gehaald? Welke kun je beter loslaten? Maak een overzicht van de projecten die spelen in je leven, en neem afscheid van de projecten die je niet meer ziet zitten.
  4. Soms voelt het pijnlijk om een verantwoordelijkheid los te laten. Maar overweeg ook de prijs die je betaalt voor het vasthouden van deze verantwoordelijkheid. Wat kost deze verplichting je aan stress, tijd, energie, en misgelopen mogelijkheden?
  5. In ons hoofd zien we onszelf vaak als een supermens, een persoon die tientallen verplichtingen perfect kan vervullen. In de praktijk ervaren we onszelf als een loser-mens. Een persoon die constant aan zichzelf bewijst dat hij het niet allemaal aan kan. Dat is niet goed voor je zelfvertrouwen.
  6. Als je minder verantwoordelijkheden hebt, dan kun je meer aandacht schenken aan de dingen die je wél doet. Hierdoor word je bijvoorbeeld beter in je werk, een betere moeder/vader of een betere vriend.
  7. Voor een geweldig leven is het belangrijk dat je keuzes maakt. Als je je tijd, aandacht en energie moet uitsmeren over twintig zaken, dan kun je er veel minder voldoening uit halen. Als je het uitsmeert over twee verantwoordelijkheden, dan kun je er meer voldoening uit halen.
  8. Hoewel ‘druk zijn’ een succesvol imago heeft, kun je net zo goed succesvol zijn zonder je druk te maken. Sterker nog, focus hélpt je juist succesvol te zijn.
  9. Ja, je zult mensen teleurstellen. Maar liever nu een paar mensen teleurstellen dan op de lange termijn jezelf teleurstellen omdat je je dromen niet hebt kunnen waarmaken vanwege al die verplichtingen.
  10. Gun jezelf ook ‘lege ruimte’. Momenten in je week waarop je simpelweg niets te doen hebt. Op die momenten kun je tijd voor jezelf nemen, of spontane dingen ondernemen op basis van waar je die dag zin in hebt.

Leegte is ook fijn

Je leven wordt niet per definitie beter als je tientallen dingen doet. Hoe dunner je je tijd, energie, aandacht en geld moet uitsmeren over verschillende bezigheden, des te minder impact je werk heeft.

Durf keuzes te maken, knopen door te hakken. En durf af en toe gewoon niets te doen.

Je hoeft jezelf niet gevangen te zetten in talloze verplichtingen, je mag jezelf vrij voelen. Echt, je mag af en toe simpelweg niets doen. I know, ik stond er ook van te kijken.

Lekker ontspullen en opruimen

Slim ontspullen en opruimen Bundel

Een opgeruimde leefomgeving draagt bij aan innerlijke rust en een gevoel van controle. Hierdoor voel je je krachtiger op andere fronten in je leven.

Ontspullen helpt je daarnaast ook een hoop geld, energie en tijd besparen. Het is een praktische, leuke en bevrijdende manier om je levenskwaliteit snel en blijvend te verhogen.

In deze Bundel laat ik je zien hoe je slim en snel kunt ontspullen en opruimen. Tijd om aan de slag te gaan, doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test