Artikel opslaan

“People have a hard time
letting go of their suffering.
Out of a fear of the unknown,
they prefer suffering that is familiar.”

Thich Nhat Hanh

Het verleden loslaten helpt je gelukkiger te zijn

Blijven hangen in het verleden is een van de beste manieren om je leven te vullen met drama en ellende. Het verleden loslaten helpt je kalmer, blijer en vrijer door je dag te gaan.

Waarom? Simpel: blijven hangen in het verleden is problematisch, omdat je gedachten blijft circuleren over een gebeurtenis die niet langer bestaat. Je kunt er niets aan veranderen, het is zoals het is. Dat is een gegeven – en wensen dat het anders was veroorzaakt stress, frustratie en een overvloed aan drama.

Niet leuk en niet nodig. Ik ervaar dat deze vier inzichten me helpen het verleden eenvoudiger los te laten, wellicht helpt het jou ook. 💛


Bestel Kom maar op via Bol.com

1. Het verleden loslaten is niet echt mogelijk

Waar vind je gisteren? Of vorig jaar?

Kun je je boterham van vorige week nu proeven? Kun je die palmboom op vakantie nu aanraken? Kun je de fiets die vorige maand over je voet reed nu voelen?

Ja en nee. Ja – je kunt al die zaken herbeleven. Maar nee, je kunt ze in werkelijkheid niet tevoorschijn toveren. Het enige dat je ervaart zijn herinneringen.

En je weet hoe herinneringen werken: je herinnering aan het glas water dat je gisteren dronk kan nu je dorst niet lessen.

Herinneringen zijn gedachten. En gedachten ervaar je in je bewustzijn, niet in de wereld om je heen. Het verleden is nergens te bekennen, behalve in gedachten. En gedachten zijn – zoals je in mijn boek Leven met wind mee kunt lezen – niet erg substantieel.

Gedachten komen en gaan, je hebt er weinig controle over en ze zijn vaak niet waar. Om die redenen hoef je ze ook niet zo serieus te nemen. Als je de gedachten weglaat blijft er altijd hier en nu over.

En dat is het punt: gedachten ervaar je alleen in het hier en nu.

Dus je zit nu op een stoel en je ervaart gedachten over een gênante situatie van gisteren. Waar is dat moment nu te vinden? Nergens. Het is nog steeds nu, en je ervaart nu een gedachte.

Het verleden bestaat niet. Het is weg. Het verleden loslaten is in die zin dus onmogelijk, omdat er niets is om los te laten, enkel gedachten.

Vraag jezelf af: ”Wat blijft er over als ik de gedachten weglaat?” Het antwoord is altijd simpel en heel basaal. In mijn geval op dit moment: persoon zit op stoel en typt op laptop. Dat is hoe het nu is – geen verleden te bekennen.

2. Je kunt het verleden niet veranderen

Oké – dus het verleden bestaat niet. Het enige dat je ervaart zijn gedachten. En gedachten hoef je niet zo serieus te nemen. Dat is een enorm inzicht dat je hele leven kan veranderen. In mijn boek beschrijf ik effectieve oefeningen die je helpen dit inzicht steeds dieper te realiseren.

En hiermee is de kous eigenlijk af: je hoeft het verleden niet los te laten, want het verleden is een illusie. Prima.

Maar stel dat dit je nu even de pet te boven gaat, ook prima. Je neemt die herinneringen wel serieus en je wilt het verleden alsnog loslaten. Welke inzichten kunnen je helpen?

Laten we beginnen bij de basis van je frustratie: het verleden laat zich niet veranderenzélfs niet als je wenst dat het wel kon. Je hebt geen controle over wat er gebeurd is, en daar is niets aan te veranderen.

Het vinden van rust begint bij accepteren dat het is wat het is. Dingen zijn gebeurd, niets aan te veranderen. Daar zul je nu mee moeten leren leven, want het kan niet aangepast worden.

Waarom niet? Simpel: iets wat er niet is kan niet veranderd worden. Ik kan geen deuk maken in een auto die er niet is. En je kunt geen gebeurtenis beïnvloeden die niet bestaat (zie punt 1).

Door dit inzicht te omarmen kun je een hoop rust ervaren. Je hebt er tóch geen controle over, dus het is oké om te ontspannen. Je hebt ook geen controle op het aantal branduren van de zon, dus daar maak je je ook niet druk om. Het verleden valt in dezelfde categorie.

De overige opties die je hebt om het verleden los te laten hebben niets te maken met het verleden, maar met wat je vanaf nu wilt doen.

Laten we daar eens naar kijken.

3. Kies nu een nieuwe richting

Ieder moment is een nieuw begin. En in ieder moment kun je kiezen voor een nieuwe richting. Dat lukt natuurlijk meestal niet, omdat al die gedachten je meezuigen in het drama van alledag. Maar op de momenten dat het je wél lukt (bijvoorbeeld doordat je meer oefent) ervaar je volledige vrijheid.

Dit is hoe het werkt: je ervaart altijd het hier en nu. Dit moment is geen uitzondering want er zijn geen uitzonderingen.

Nu, in dit moment, kun je besluiten om dingen te doen om je verleden ‘los te laten’. Dit zijn een paar van die dingen:

  • Erken wanneer je in de slachtofferrol bent gegleden door je reactie op gebeurtenissen in het verleden. Zie hoe je kunt kiezen voor drama, of de verantwoordelijkheid voor je eigen geluk kunt nemen.
  • Ervaar hoe je er nu voor kunt kiezen om gewoon een nieuwe koers te varen. Er staat je letterlijk niets in de weg om de persoon waar je vanochtend ruzie mee had nu een dikke knuffel te geven. Als je de gedachten weglaat is alles weer vers – een schone lei. Dat wil niet zeggen dat je dit pad kiest, maar je hebt die vrijheid.
  • Geef je over aan de situatie. Het verleden bracht je waar je nu bent. Het heeft je gevormd tot wie je nu bent. Accepteer en geef je over. Je vindt dat dingen anders hadden moeten zijn, en dat brengt je frustratie. Maar blijkbaar moest het precies zo zijn, want als het anders moest zijn was het wel anders geweest.
  • Onderzoek hoe je kunt leren van het verleden. Stel dat je verplicht bent om dankbaarheid te voelen voor het verleden, op welke manier zou je dat kunnen doen? Tegenslagen maken je sterker. Fouten maken je wijzer. Verlies doet je beseffen hoeveel liefde je ervaart. Hoe kun je je dankbaar voelen voor het verleden?
  • Vergeef jezelf, vergeef anderen. Beoefen compassie en geduld.

Zie dit moment als je nieuwe uitgangspunt. Zoals het nu is, is precies zoals het is. Dit is je nieuwe startpunt. Hoe ga je vanaf hier een positieve koers varen? Wat is nu de volgende stap die je kunt zetten richting blijdschap en liefde?

4. Focus je op het proces

Uit een dal klimmen doe je niet ineens. Dat doe je stapje voor stapje, net zolang tot je boven de rand uit klimt. Elke stap zet je in het hier en nu, net als alle andere dingen die je doet.

Wat kun je nu doen? Hoe kun je dit moment gebruiken om de situatie beter te maken?

Verlies je niet in grote, ongrijpbare doelen en idealen. Richt je liever op de volgende praktische stap. Maak het klein, tastbaar en alledaags. Dan kom je vooruit met de minste moeite.

Je wilt het verleden loslaten omdat het je niet bevalt. Prima – hoe kun je ervoor zorgen dat het leven je vanaf nu steeds beter zal bevallen?

  • Je wilt gezond en fit worden? Houd je dan nu bezig met je volgende maaltijd.
  • Je wilt je relaties verbeteren? Stuur dan nu een lief berichtje.
  • Je wilt meer rust ontwikkelen? Ga dan nu even mediteren.
  • Je wilt jezelf beter leren kennen? Schrijf dan nu in je dagboek.
  • Je wilt je doel bereiken? Pak dan nu een taak op.

Ieder moment is je nieuwe uitgangspunt. Een mooie toekomst bouw je door steeds opnieuw in het hier en nu stappen te zetten die je dienen op de lange termijn. Ongeacht het verleden.

Leren accepteren en loslaten

Accepteren en loslaten Bundel

Door beter te worden in accepteren en loslaten ervaar je meer innerlijke rust, blijdschap en richting in je leven.

In deze compacte cursus laat ik zien waarom accepteren makkelijker is dan je denkt. Aan de hand van tips en een praktisch stappenplan lukt het ook jou om obstakels te accepteren en los te laten.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test