Artikel opslaan

“Perfectionism is internalized oppression.”
Gloria Steinem

Voor nieuwe invalshoeken lees je af en toe artikelen op soChicken van andere auteurs die – in overleg met Jelle – hun tips en inzichten delen. Dit artikel werd geschreven door Giulia. ☀️

Perfectionisme loslaten – perfectie bestaat niet

We weten het allemaal en toch blijft het moeilijk te verkroppen: perfectie bestaat niet. Maar natuurlijk kan het altijd beter, mooier of sneller. Daar kunnen we dan toch wel naar streven?

Als de buurman z’n tuin altijd op orde heeft, moet jij dat immers ook kunnen. Net zoals je gerust elke dag een beetje make-up op je gezicht kunt smeren, want dat doen veel andere moeders ook.

Komt er visite? Dan moet het hele huis er spic en span uitzien, alsof het er altijd zo glinsterend schoon bij ligt. En oh wee als je als hoogopgeleide dertiger een bericht verstuurt met een taalfout erin.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Moe van mijn eigen perfectionisme

Moe werd ik er van. Heel moe. Altijd maar streven naar perfectie. Altijd die angst om iets fout te doen. Wat zullen ze wel niet van me denken?

Jarenlang had ik het gevoel dat het er voor de buitenwereld uit moest zien alsof ik alles onder controle had. En daarin ben ik vast niet de enige.

Gelukkig is perfectionisme niet langer meer iets om trots op te zijn. Voor mij niet en voor niemand niet. Perfectionisme werkt namelijk problemen in de hand. Vermoeidheid, stress of nog veel erger: een burn-out. Hoe hard je immers ook streeft naar perfectie, je zult het nooit bereiken.

Omarm imperfectie

De oplossing? Je perfectionisme loslaten door je imperfectie te omarmen. Niemand is perfect, maar iemand die zijn of haar imperfecties kan omarmen is gelukkiger dan iemand die naar perfectie streeft.

Zo zie ik het tenminste. Letterlijk, in mijn omgeving. Ik kijk niet op tegen familieleden van wie het huis eruitziet om door een ringetje te halen, maar tegen vrienden die ondanks de rommel veel plezier hebben. Want wat zal ik me later met een glimlach herinneren: de blinkende vaat of dat gezellige etentje?

En dus gebruik ik tegenwoordig een rigoureuze manier om mijn perfectionisme los te laten. Ik laat expres een steekje vallen. Verstuur een e-mail zonder die drie keer te checken op eventuele fouten. Schoffel de tuin, maar haal niet elke millimeter onkruid weg. Ga naar bed terwijl het aanrecht vol afwas staat.

Realiseer je dat de wereld niet vergaat

Dat komt morgen wel weer. Of een andere keer. En zo niet, dan vergaat de wereld ook niet. Gaat dit me gemakkelijk af? Zeker niet. Hoewel het hebben van twee kleine kinderen wel helpt: ik kán soms gewoon niet anders.

Zo schaamde ik me in eerste instantie toen een vriendin onlangs opmerkte dat er vieze vingerafdrukken op onze televisie te zien waren. Die middag dacht ik er nog regelmatig aan. Inmiddels zijn we een paar weken verder en kan ik erom lachen. Onze vriendschap is er heus niet slechter op geworden.

Nu had ik onze afspraak natuurlijk af kunnen zeggen, omdat ik geen tijd had gehad om het huis te poetsen. Dan had ik een schone televisie gehad, alleen dan had ik die gezellige ochtend met die vriendin moeten missen. Als je het zo bekijkt, is de keuze gauw gemaakt vond ik.

Perfectionisme loslaten door fouten te durven maken

Probeer het dus maar eens. Maak fouten, laat rommel liggen en leun achterover. Maak meer plezier in plaats van perfectie na te streven. En accepteer dat alle begin moeilijk is. Kies bijvoorbeeld eerst één aspect uit om aan te pakken. Of beter gezegd: om vooral even niet aan te pakken.

Poets je huis, kam je haren en strijk je kleren, maar zwoeg eens niet op een ingewikkeld recept wanneer je familie op bezoek komt. Schrijf je e-mail, denk goed na over je woordkeuze en verstuur ‘m dan eens bewust zonder hem drie keer te controleren op eventuele fouten.

En heel belangrijk: verwacht niet van jezelf dat je dit dan weer perfect doet. Je perfectionisme loslaten. Iets van dat perfectionisme zal waarschijnlijk altijd wel in je blijven zitten en daar is niets mis mee als je het mij vraagt. Zolang je het jezelf maar toestaat om ook eens los te laten, fouten te maken en te genieten van alles wat niet perfect is.

Je perfectionisme stap voor stap loslaten

Perfectionisme loslaten Bundel

Het leven loopt een stuk lekkerder zonder perfectionisme. In mijn praktische Bundel vind je nog veel meer handvatten, tips, inspiratie, opdrachten en oefeningen om je perfectionisme los te laten.

Ontdek hoe je succesvoller wordt dan ooit en hoe je je zelfsabotage stap voor stap loslaat.

Omzeil je perfectionisme, overwin je angsten, vergroot je zelfacceptatie en bereik je doelen sneller en met minder moeite.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test