Artikel opslaan

Waar komt onzeker gedrag vandaan?

Herken je dit? Je denkt A, maar je zegt toch B omdat de rest ook B zegt. Of je weet heel goed wat je wilt met je leven, maar je laat je in je keuzes toch beïnvloeden door de mening van de mensen om je heen.

Ook vergelijk je jezelf regelmatig met anderen en twijfel je aan je eigen prestaties, vaardigheden en uiterlijk.

De oorzaak hiervan is meestal een combinatie van factoren – zoals gebeurtenissen uit het verleden, bepaalde persoonskenmerken en belemmerende overtuigingen.

Misschien ben je vroeger gepest, hadden je ouders weinig aandacht voor je of heb je een partner gehad die altijd kritiek leverde. Ben je daarnaast verlegen, perfectionistisch, bescheiden en makkelijk te beïnvloeden? Dan is dat een goed recept voor onzeker gedrag.

Dit gedrag is gek genoeg een vorm van zelfbescherming. Je bent op zoek naar goedkeuring en bevestiging van anderen, zodat je niet het gevoel hebt buiten de groep te vallen. Het probleem is alleen dat je anderen daarmee veel te veel macht geeft over jouw geluk en leven.

Tijd dus om de regie terug te pakken en af te rekenen met onzeker gedrag.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Accepteer jezelf zoals je bent

We voelen ons allemaal wel eens onzeker in gezelschap van anderen. Hierdoor kun je je anders gaan gedragen dan je bent. Waanzin natuurlijk. Je vraagt een vis toch ook niet om in een boom te klimmen?

Je bent wie je bent, met je eigen talenten, gedachten, ervaringen, imperfecties en eigenaardigheden. Juist dat totaalpakketje maakt jou uniek. Accepteer jezelf zoals je bent.

Je hoeft echt niet perfect te zijn om alles uit het leven te halen. Sterker nog, als jij jezelf steeds verstopt, wegcijfert of anders voordoet, mis je een heleboel mooie momenten en ervaringen.

Accepteer dus voortaan het totaalpakketje dat jou uniek maakt, inclusief je imperfecties en onzekerheden. Want ook die horen bij jou. Hoe meer jij jezelf bent, hoe makkelijker het leven wordt.

2. Zie de zelfverzekerde versie van jezelf voor je

Stel je eens voor dat je bruist van het zelfvertrouwen. Wat zou je dan doen? Hoe zou je je voelen? Hoe zou je je gedragen? Wat zou je zeggen? Welke stappen zou je dan zetten die je nu niet durft te zetten? Denk daar eens over na. Voelt goed, toch?

Het visualiseren van een doel klinkt misschien zweverig, maar wist je dat topsporters deze tactiek gebruiken om beter te presteren? Zij zien precies voor zich hoe ze een wedstrijd winnen. Welke bewegingen daarvoor nodig zijn, welke techniek ze moeten gebruiken en hoe ze zich daarbij voelen.

Je hersens zien namelijk het verschil niet tussen de werkelijke actie en een ingebeelde actie. Met visualisatie creëer je een soort ‘gedrags-geheugen’. Op het moment dat de situatie zich in werkelijkheid voordoet, denkt je brein ‘hé deze situatie ken ik, ik weet hoe ik hiermee moet omgaan’.

3. Vervang negatieve gedachten door positieve gedachten

Onbewuste negatieve gedachten beïnvloeden je gedrag. Als jij jezelf altijd hebt verteld dat je slecht bent in telefoneren, dan breekt het zweet je uit zodra je mobiel overgaat. Als je dan toch opneemt, is de kans groot dat je meteen begint te stotteren.

Vervang daarom je negatieve gedachten over jezelf door positieve gedachten. Een handig hulpmiddel daarbij is het bijhouden van een dagboek met positieve ervaringen.

Schrijf elke dag op wat er goed ging of waar je trots op bent. Dit kunnen dingen zijn die je moeilijk vindt om te doen, maar het kan ook iets kleins en simpels zijn. Je vindt hieronder een paar voorbeelden.

Ik ben trots op mezelf omdat ik…

  • een praatje heb gemaakt met de buurvrouw.
  • succesvol dat telefoontje heb afgehandeld.
  • mijn punt heb gemaakt tijdens de vergadering.
  • voor mezelf ben opgekomen tijdens een discussie.
  • die afspraak heb afgezegd.
  • dat leuke zomerjurkje eindelijk eens heb aangedaan.
  • die moeilijke taak succesvol heb afgerond.
  • zelf met de auto naar een onbekende stad ben gereden.
  • naar de sauna ben geweest zonder me aan te trekken wat anderen van mijn lichaam vinden.
  • naar een netwerkborrel ben geweest waar ik tegenop zag.

Noteer ook de complimenten die je van anderen krijgt.

De eerstvolgende keer dat jij je onzeker voelt, pak je je positieve dagboek erbij en bedenk je: ‘ik heb alles in huis om ook deze situatie aan te kunnen’.

4. Doe nieuwe kennis, vaardigheden en ervaringen op

Op welke momenten laat jij onzeker gedrag zien? Waarschijnlijk als je niet weet wat je te wachten staat of als je ergens geen controle over hebt. Denk aan een onverwacht telefoontje, een sollicitatiegesprek, een uitnodiging voor een chic feest of je baas die op het laatste moment vraagt of je een presentatie kunt overnemen.

Je kunt die onzekerheid verminderen door nieuwe kennis, vaardigheden en ervaringen op te doen.

  • Volg trainingen, cursussen of workshops en vergroot zo je kennis en kunde.
  • Bereid je voor op spannende situaties door vooraf zoveel mogelijk informatie te verzamelen.
  • Vraag tips aan mensen die ergens al heel goed in zijn.
  • Daag jezelf uit om nieuwe ervaringen op te doen, ook als je dit eng vindt.
  • Focus op het proces, niet op het resultaat. Je hoeft niet meteen de beste te zijn.

Doordat je jezelf ontwikkelt, word je steeds zekerder van jezelf. Je weet meer, je kunt meer en je hebt meer levenservaring – waardoor je steviger en zelfverzekerder in je schoenen staat.

Kortom, onzeker gedrag is niet iets ‘waar je maar mee moet leren leven’. Het is iets waar je stap voor stap aan kunt werken door positief over jezelf te denken en jezelf verder te ontwikkelen.

Sterker in je schoenen staan

Sterker in je schoenen staan Bundel

Door sterker in je schoenen te staan krijg je meer zelfvertrouwen, zelfliefde en leer je te vertrouwen op je eigen gevoelens, waarden en intuïtie.

In deze compacte cursus laat ik zien waarom sterker in je schoenen staan makkelijker is dan je denkt.

Aan de hand van praktische tips en leuke oefeningen gaat het je lukken om voor jezelf op te komen, grenzen aan te geven, ‘nee’ te zeggen en tóch dicht bij jezelf te blijven.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test