Is er iets veranderd in je werk?

Niets in het leven blijft altijd hetzelfde. Jij bent niet dezelfde persoon als vijf jaar geleden. Je hebt je ontwikkeld en nieuwe ervaringen opgedaan. Ook je privéleven en je werk veranderen.

Als je merkt dat je geen plezier meer hebt in je werk – terwijl dat vroeger wel zo was – schrijf dan eens op wat er is veranderd.

Bedenk eerst waarom je voor dit werk hebt gekozen. Dat kan van alles zijn. Van buiten werken of problemen oplossen tot werken voor een klein bedrijf of de kans om een opleiding te volgen. Zitten deze elementen nog steeds in je werk? Of zijn ze naar de achtergrond verdwenen?

Misschien is de inhoud van je werk veranderd. Het kan ook zijn dat je een andere leidinggevende of nieuwe collega’s hebt gekregen, waardoor de werksfeer en manier van werken niet meer bij je passen. Of misschien zijn jouw eigen kennis en vaardigheden gegroeid, waardoor je juist meer uitdaging nodig hebt.

Zodra je voor jezelf duidelijk hebt wat er is veranderd, kun je ook bepalen welke stappen je kunt zetten om het plezier in je werk terug te krijgen.

Zoek naar nieuwe mogelijkheden

Een volgende stap kan zijn dat je op zoek gaat naar nieuwe kansen en mogelijkheden binnen je huidige werk. Er zijn altijd dingen die je kunt veranderen. Waar die vrijheid precies zit, verschilt per baan of werkgever. Denk aan:

  • De inhoud van je werk: misschien kun je je je focussen op een bepaald onderdeel van je werk waar je plezier uithaalt, zodat je meer van dat soort taken, projecten of klanten aantrekt. Je kunt ook vragen of je extra verantwoordelijkheid kunt krijgen of meer afwisseling in je werk.
  • Je persoonlijke ontwikkeling: wat vind je interessant? Kun je hier meer over leren door bijvoorbeeld een training of cursus te volgen – of een meer ervaren collega te helpen?
  • Iets nieuws doen: stap uit je normale routine. Eet je altijd achter je bureau of in de kantine? Ga dan eens met collega’s wandelen tijdens de lunch. Organiseer een teamuitje, word fotograaf voor de nieuwsbrief of schrijf je in voor een sportevenement met collega’s.
  • De manier waarop je werkt: is er een mogelijkheid om deels vanuit huis te werken of je werktijden aan te passen? Of kun je je tijd efficiënter indelen door bepaalde werkzaamheden samen te voegen of te automatiseren?
  • Betekenis geven aan je werk: als je de inhoud van je werk niet kunt veranderen, dan kun je de manier waarop je over je werk denkt misschien wel veranderen. Jij vindt het invullen van formulieren, het uitpakken van dozen of het beantwoorden van steeds dezelfde vragen misschien oersaai. Toch kun je daarmee echt een verschil maken in het leven van je collega’s of de mensen die je helpt. Richt je daarop.

Daag jezelf uit

Een gebrek aan werkplezier heeft vaak ook te maken met weinig motivatie. Je sleept jezelf door de dag en je hebt nergens zin in.

Klinkt bekend? Breng hier dan verandering in en daag jezelf uit. Stop met werken op de automatische piloot en vraag je af: hoe kan ik deze taak nog beter, slimmer, sneller of met meer aandacht doen?

Zet een timer en probeer binnen die tijd alle mails te beantwoorden. Spreek met jezelf af dat je pas koffie of thee mag halen als je volgende taak af is. Of neem je voor om vandaag al je klanten een keer te laten lachen.

Ook kun je jezelf uitdagen door iets te doen wat je normaal gesproken niet zo snel doet. Zoals een presentatie geven, een vergadering leiden of feedback vragen aan een collega.

Vergeet daarbij niet om jezelf te belonen! Zorg ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken aan het einde van je werkdag.

Uiteten met je partner, sporten, een hobby beoefenen, je lievelingsserie kijken, met vrienden naar een film of concert of alvast je volgende reis uitstippelen. Doe wat jou blij maakt.

Bedenk een plan

Er zijn maar heel weinig mensen die hun hele werkzame leven dezelfde baan houden. De vraag is alleen, ga jij wachten tot er iets beters op je pad komt of pak je zelf de regie?

Wat wil je bereiken? Wat is je ideale baan? Hoe wil je dat jouw leven er over een paar jaar uitziet? Maak je toekomstdroom zo concreet mogelijk. Vervolgens kun je een plan maken om je droom werkelijkheid te laten worden.

Zo’n plan bestaat uit verschillende stappen. Een aantal van die stappen kun je nu al zetten. Sterker nog, je kunt je huidige baan gebruiken als onderdeel van je plan.

Bijvoorbeeld doordat je kennis, vaardigheden of contacten opdoet die je later goed van pas komen. Of je gebruikt je werk om geld te verdienen voor een opleiding of om daarnaast een eigen bedrijf te starten.

Hierdoor ga je anders kijken naar stom, saai of vervelend werk, want je weet dat dit werk bijdraagt aan een groter plan. Het is geen eindbestemming, het is slechts een station op weg naar jouw droomleven.

Vergroot je werkplezier

Snel je werkplezier vergroten Bundel

We besteden een behoorlijk deel van ons leven op ons werk. Hoe gelukkiger we ons voelen op ons werk, des te fijner ons leven in het algemeen aanvoelt.

In deze Bundel (compacte cursus) werken we aan de belangrijkste pijlers van plezier op je werk. In kleine stappen, met snel resultaat.

We onderzoeken de obstakels waar je tegenaan loopt en bekijken wat jij zelf kunt doen om meer werkgeluk te ontwikkelen.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test