Artikel opslaan

Vind de oorzaak van je tegenzin

Dat werk niet altijd leuk is, weet iedereen wel. Maar als je elke dag met tegenzin naar je werk gaat, dan is het tijd om er wat aan te doen.

De eerste stap is erachter komen waar die tegenzin vandaan komt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je een vervelende baas of doe je werk dat niet meer goed bij je past.

Het kan ook zijn dat de oorzaak bij jezelf ligt. Je leven of privésituatie is bijvoorbeeld veranderd, waardoor je anders naar je werk kijkt. Dingen die je eerst leuk of niet zo erg vond, staan je nu tegen.

Om dit voor jezelf inzichtelijk te maken, kun je een lijst maken met plus- en minpunten over je werk. Denk hierbij aan:

 • De inhoud van je werk: vind je de taken die je doet nog leuk?
 • De werksfeer: heb je goed contact met je collega’s? Werken jullie goed samen?
 • Werk-privébalans: kun je alle verantwoordelijkheden nog combineren of heb je het gevoel dat er van alle kanten aan je getrokken wordt?
 • De werkdruk: veel beroepen kennen rustige en drukke periodes, maar als jij constant last hebt van stress op je werk dan is de werkdruk te hoog.
 • Jouw wensen en ambities: krijg je genoeg ruimte om jezelf te ontwikkelen en te groeien in je werk?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Neem je gebrek aan werkplezier serieus

Het is verleidelijk om te denken dat het “er nu eenmaal bij hoort” of dat je maar “door de zure appel heen moet bijten”.

Dit is niet slim. Een groot deel van je leven ben je immers aan het werk. Zonde om die tijd ongelukkig door te brengen. Bovendien kan een gebrek aan werkplezier ook invloed hebben op je privéleven.

Elke dag met tegenzin naar je werk gaan kost namelijk heel veel energie. Hierdoor ben je sneller vermoeid, prikkelbaar en kun je zelfs lichamelijk klachten krijgen.

Er zijn meer oplossingen dan je denkt

Als je midden in een negatieve situatie zit, dan is het lastig om een frisse blik te houden. Hierdoor zie je mogelijke oplossingen niet meer. Toch kun je zelf vaak meer doen dan je denkt. In de meeste gevallen hoef je echt niet meteen op zoek naar een andere baan.

De eerste stap is toegeven dat je met tegenzin naar je werk gaat. Praat er vervolgens over. Geef bijvoorbeeld aan dat je het te druk hebt of dat je last hebt van de negatieve sfeer op de werkvloer.

Anderen kunnen geen gedachten lezen, dus als jij nooit vertelt dat je iets dwars zit, dan is de kans klein dat mensen uit zichzelf hun gedrag gaan aanpassen.

Ook kan een collega of leidinggevende je helpen met kijken naar je eigen rol in deze situatie. Misschien zien zij oplossingen waar je zelf nog niet aan gedacht hebt.

Let op: als jouw tegenzin te maken heeft met een onveilig gevoel op je werk – omdat je niet jezelf kunt zijn of omdat je bijvoorbeeld gepest wordt – praat dan met een vertrouwenspersoon of iemand die kan bemiddelen.

7 dingen die je zelf kunt doen

Daarnaast kun je zelf genoeg doen om je werkplezier te vergroten. Hieronder vind je een aantal praktische tips:

 1. Leer beter plannen en prioriteiten stellen. Een goede planning zorgt voor overzicht, rust en grip op je werk. Als jij zwart-op-wit ziet staan dat jij je de komende dagen moet focussen op dat belangrijke project, dan is het een stuk makkelijker om ‘nee’ te zeggen tegen extra klussen.
 2. Verbeter je werk-privébalans. Passen je werktijden nog bij de rest van je leven? Of heb je inmiddels kinderen of ouders waarvoor gezorgd moet worden? Het kan ook zijn dat je veel moet overwerken of dat werk en privé in elkaar overlopen. Kijk eens of je hier verandering in kunt brengen.
 3. Maak je werkplek gezellig. In een prettige omgeving voel je je fijner. Ruim je bureau of ruimte waar je werkt op, zet planten neer, koop mooie accessoires en zorg voor goed licht. Heb je de mogelijkheid om naar je eigen muziek te luisteren of kun je een koptelefoon opzetten? Dan is dat ook een fijne manier om je werk aangenamer te maken.
 4. Ontwikkel je talenten. Mis je uitdaging in je werk? Voorkom een bore-out en bespreek je wensen met je leidinggevende. Misschien kun je een opleiding volgen, extra taken of verantwoordelijkheden krijgen of aan de slag op een andere afdeling.
 5. Focus op wat je wel leuk vindt. Houd gedurende je werkdag eens bij welke taken of onderdelen van je werk je wel leuk vindt en kijk of je daar meer van kunt doen. Vraag het je leidinggevende en bespreek het met collega’s. Misschien heeft iemand anders wel een hekel aan een taak waar jij juist blij van wordt en andersom.
 6. Herinner jezelf eraan waarom je voor dit werk hebt gekozen. Soms kan het helpen om jezelf eraan te herinneren waarom je ooit enthousiast hebt gesolliciteerd op deze baan. Bijvoorbeeld omdat je graag mensen helpt, dol bent op cijfers of creatief bezig wilt zijn. Zitten deze elementen nog steeds in je werk en kun je ze voor jezelf weer wat meer op de voorgrond zetten? Zo niet, dan is het wellicht toch tijd voor een andere baan of functie.
 7. Vier successen en mooie momenten. Maak er een gewoonte van om successen en mooie momenten met elkaar te delen en te vieren. Heb je geen collega’s of staan die er niet voor open? Deel het dan met vrienden of familie en trakteer jezelf op een lekkere koffie van dat ene koffietentje, een bos bloemen of een avond helemaal voor jezelf.

De vitaliteit en het welzijn van je teamleden versterken?

Ontdek het Broednest zakelijk – ons platform speciaal ontworpen voor organisaties en bedrijven die de persoonlijke groei van hun team centraal stellen. 💼♥️

We geloven sterk in de kracht van persoonlijke ontwikkeling. Dit komt allemaal samen in het Broednest van soChicken. Met als resultaat? Een boost in werkplezier, een vermindering van stress en een golf van positiviteit binnen je werk.

Ontdek Broednest zakelijk

 


Vergroot je werkplezier

Snel je werkplezier vergroten Bundel

We besteden een behoorlijk deel van ons leven op ons werk. Hoe gelukkiger we ons voelen op ons werk, des te fijner ons leven in het algemeen aanvoelt.

In deze Bundel (compacte cursus) werken we aan de belangrijkste pijlers van plezier op je werk. In kleine stappen, met snel resultaat.

We onderzoeken de obstakels waar je tegenaan loopt en bekijken wat jij zelf kunt doen om meer werkgeluk te ontwikkelen.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,1 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test