Artikel opslaan

“Good things happen when you
get your priorities straight.”

Scott Caan

Je kunt niet alles doen

Prioriteiten stellen is essentieel, want je kunt niet alles doen. We proberen het natuurlijk wel – dat geldt ook voor mij van tijd tot tijd. Dan voelt het alsof alles even belangrijk is en ervaar ik een hoop stress.

Meh.

Het punt is: hoe minder goed we zijn in het stellen van prioriteiten, des te minder hoog onze levenskwaliteit zal zijn. Dit zijn vier signalen die je duidelijk maken dat je je prioriteiten in de war hebt geschopt – misschien herken je ze in je eigen leven.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Je voelt je overweldigd

Als je prioriteiten in de war raken voel je je al snel overweldigd, gespannen en machteloos. Logisch – want als je voor jezelf niet duidelijk hebt welke paar dingen het meest belangrijk zijn, dan voelt alles even belangrijk.

En als alles belangrijk voelt, dan lijkt het alsof je het allemaal moet doen – tegelijkertijd.

Als je je vaak overweldigd voelt dan weet je dat het tijd is om keuzes te maken in plaats van nog een tandje bij te zetten. Je wilt niet nog meer ballen hoog houden, dat is de snelweg richting een burn-out. Nee – je wilt heel selectief zijn in de ballen waarmee je jongleert.

Vraag jezelf af: ”wat is nu het meest belangrijk?” Beantwoord deze vraag, en ga vervolgens het rijtje af: ”wat is daarna het meest belangrijk?”

2. Je ervaart geen richting in je leven

Heb je het gevoel dat je een beetje doelloos door het leven zweeft? Dan kan het heel goed zijn dat je je prioriteiten in de war hebt gegooid. Je besteedt veel tijd aan zaken die niet belangrijk voor je zijn, en te weinig tijd aan de zaken die je echt gelukkig en blij maken.

Het is logisch hoor – het overkomt ons allemaal. Maar het is belangrijk om van tijd tot tijd stil te staan en te evalueren waar je nu eigenlijk mee bezig bent. ”Maakt dit leven me blij? Is dit hoe ik mijn kostbare tijd wil besteden?”

Als het antwoord te vaak nee is dan is het belangrijk om bij te sturen. Het leven kan niet alleen maar leuk zijn, maar elke dag zonder gevoel van richting aan je dag beginnen is ook niet nodig.

Je vindt richting wanneer je begint te luisteren naar je originele interesses, nieuwsgierigheden en passies. Wanneer je merkt dat je dingen doet die je blij maken weet je dat je je op de juiste weg bevindt.

3. Je vertoont uitstelgedrag

Uitstelgedrag is een glashelder signaal van verwarde prioriteiten. Rommelige prioriteiten geven je een overweldigd gevoel, waardoor je geen idee hebt waar je moet beginnen – dus doe je maar niets.

Als je heel duidelijk voor jezelf zou hebben wat op dit moment de meest belangrijke bezigheid is voor jou, dan is de kans veel groter dat je het gewoon gaat doen. Zolang je dat niet weet, voelt het heel verleidelijk om nog maar een keer Instagram te checken.

Zoek uit wat het meest belangrijk voor je is en tover die prioriteit om in een praktische, volgende stap. Een stap die zo klein en praktisch is (een telefoontje plegen, een idee op papier zetten, een mailtje schrijven) dat je geen reden meer voelt om hem uit te stellen.

4. Je verwaarloost de meest belangrijke levensgebieden

Er zijn een paar levensgebieden die door de meeste mensen worden bestempeld als het meest belangrijk. Veel mensen geven extra gewicht aan deze levensgebieden omdat ze dienen als een strategische fundering onder een goed leven.

Nu zijn deze gebieden niet voor iedereen hetzelfde. Maar als je merkt dat je een of meerdere van deze gebieden doorlopend verwaarloost, dan kun je er vanuit gaan dat je prioriteiten in de war zijn geraakt.

Wat zijn deze levensgebieden?

  1. Het onderhouden en vergroten van je lichamelijke, mentale en spirituele gezondheid.
  2. Het bouwen en onderhouden van een stabiele levenssituatie van waaruit je het leven tegemoet kunt gaan.
  3. Het verdiepen van je band met je gezin, familie, vrienden en andere relaties.
  4. Actief bijdragen aan het verbeteren van de levens van andere mensen, dieren en/of ecosystemen.

Als je merkt dat al je energie op gaat aan zaken zoals het vergaren van status, materialisme, competitiedrang, entertainment, verdovende middelen etc. – dan weet je dat je prioriteiten waarschijnlijk wat herziening vereisen. Simpelweg omdat deze zaken je prima bezighouden, maar je uiteindelijk niet veel gelukkiger zullen maken.

Gaat je werk vaak voor je gezin? Of vind je geld verdienen belangrijker dan je gezondheid? Houd je motivaties dan eens tegen het licht – wellicht kom je tot nieuwe conclusies over wat je het meest belangrijk vindt.

Zet je prioriteiten weer op een rijtje

In mijn boek Steeds leuker leg ik je uit hoe je je leven kunt optimaliseren op deze zaken die wat mij betreft het meest belangrijk zijn: vrijheid, blijheid en betekenis.

Ontdek praktische tips en een heleboel inspiratie om je leven strategischer in te richten zodat je meer geluk ervaart met minder moeite.

Lees meer en bestel direct…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test