Twee waarheden over werk
Ik weet niet zo goed waar het gebeurde of wie het bedacht heeft – maar iemand heeft ooit besloten dat ‘druk zijn’ en ‘lekker veel tegelijk doen’ hip is. Dat het gelijk staat aan succesvol zijn. En daar wil ik het even over hebben, aangezien het tegenovergestelde eerder waar lijkt te zijn.
Let maar op:
- Als je veel kleine taken door elkaar heen doet ben je niet alleen minder effectief, je voelt je ook snel gestrest en overweldigd.
- Als je een paar uur blokkeert voor één belangrijke taak ben je super productief, bespaar je tijd en voel je je gelukkiger.
Herkenbaar? Het is echt een verschil tussen dag en nacht. Tussen slapeloze nachten en met een voldaan gevoel in slaap glijden als een blok beton.
Multi-tasken (of beter gezegd switch-tasken – snel wisselen tussen verschillende ongerelateerde taken) is ontzettend niet-effectief. Je kunt beter lang werken aan één belangrijke taak. Maar wat is dan die magie die schuilt achter grote blokken tijd?
1. Je verliest minder tijd aan overhead
Als ik programmeer dan gooi ik vijf apps en meerdere browsertabjes open (zolang alles gerelateerd is aan één taak ervaar je geen negatieve effecten van wisselen tussen applicaties). Het duurt een paar minuten voordat ik de juiste bestanden voor me heb, weer ingelezen ben in de code en echt productief word.
Dan ontvang ik een paar berichtjes. Ik unlock mijn iPhone en lees wat diegene van me vraagt. Dit leidt tot een conversatie en wat online opzoekwerk. Na vijf minuten leg ik de iPhone weg en ga ik terug aan het werk. Het duurt opnieuw een paar minuten voordat ik weer ‘ingelezen’ ben en weer echt productief ben.
Dit opstarten en inlezen is de overhead van de taak. En elke taak heeft overhead. Hoe vaker je wisselt van taak, des te vaker je deze overhead doorloopt. En hoe meer risico je loopt tussentijds afgeleid te raken (even snel statistieken checken voordat ik weer ga programmeren). Het is alsof je constant moet remmen voor een rood stoplicht dat op groen springt zodra je tot stilstand bent gekomen – het kost onnodig veel energie en het is frustrerend.
Als je werkt met grote blokken tijd – vrij van afleiding – dan bespaar je deze overhead waardoor je veel effectiever werkt.
2. Single-tasking helpt je snel in de flow
De flow is dat moment dat je jezelf verliest in de taak. Dat je één wordt met het werk. In mijn geval voelt mijn toetsenbord dan bijna als een verlengstuk van mijn lichaam, en lijkt het alsof ik ‘denk’ op het scherm. Er verschijnt code, er verschijnen artikelen, en het kost allemaal minder moeite.
Je komt in de flow als je geconcentreerd werkt aan een taak. Vrij van afleidingen en vrij van weerstand. Je gaat als een speer en je hebt het zelf niet eens door. Bovendien helpt de flow je een voldaan en gelukkig gevoel op te bouwen.
Grote tijdsblokken faciliteren de overgang naar flow, en zo helpen ze je bij te dragen aan een gelukkig en effectief werkleven.
3. Single-tasking helpt je sowieso beter concentreren
Logisch. Hoe minder er gaande is, des te makkelijker het wordt om je te concentreren op de taak voorhanden. Als je een paar uur werkt aan één belangrijke taak, dan wordt het vasthouden van je concentratie bijna moeiteloos. Zeker als je werkt zonder afleidingen en in de flow gegleden bent.
Die scherpere concentratie helpt je bovendien beter te presteren op andere vlakken in je leven. Concentratie leidt tot kwaliteit, en kwaliteit is de eigenschap die vaak verloren gaat door de fragmentatie van onze werkzaamheden.
Hoe beter je je kunt concentreren op taken, op vriendschappen, op je ademhaling, op je bedpartner, des te hoger de kwaliteit van je leven wordt.
4. Single-tasking maakt je minder overweldigd
Multitasken maakt je gestrest, druk en overweldigd. Ik merk het zelf op dagen dat ik mijn ‘back to zero’ checklist afwerk. Dan doe ik allerlei kleine taken (email wegwerken, social media beantwoorden, inbox van todo programma legen etc.) die ik vaak door elkaar probeer te doen.
Resultaat is dat ik blij ben met de lege mailbox, en me verstrooid en overweldigd voel door de gefragmenteerde aandacht. Mijn hoofd zit vol met alle dingen die voorbij zijn gekomen, en daarna wil ik meestal even pauze.
Mijn favoriete werkdagen zijn de dagen waarop ik één belangrijke taak voor me heb liggen. Omdat ik dan niet alleen meer werk verzet maar me ook simpelweg gelukkiger en kalmer voel. Terwijl ik ook nog eens meer werk van betekenis in de wereld zet. Zoals het schrijven van artikelen, programmeren aan het Broednest of het ontwikkelen van een nieuwe online cursus.
Het continu wisselen tussen ongerelateerde taken werkt stress-verhogend en verlaagt je algehele effectiviteit. Het ziet er wel hip en belangrijk uit. Dat is ook wat waard.
Gun jezelf grote blokken tijd
Maak je (werk)dagen simpeler, stel het liefst één doel voor jezelf. Vraag jezelf af: wat moet ik minimaal doen om van deze dag een succes te maken? Bijvoorbeeld een belangrijke taak richting een van je belangrijkste doelen.
Ga dat doen. Vrij van afleiding, een paar uur lang. Niet alleen zul je véél meer gedaan krijgen. Je zult je ook gelukkiger voelen en meer voldoening uit je (werk)dag halen.
Je hoeft niet veel te doen. Je moet de dingen doen die verschil maken. En verschil maak je echt met concentratie en de ruimte om echt effectief te werken.
Meer tips om effectiever te werken
Mijn online cursus voor meer discipline en minder uitstelgedrag heeft door de jaren heen al duizenden mensen geholpen om gedisciplineerder te werken, minder weerstand te ervaren en tientallen dromen en doelen waar te maken.