Het begint altijd bij jezelf
Misschien klinkt het een beetje vreemd, maar problemen die je in je relatie met de ander hebt komen vaak voort uit jezelf. Dat is dus ook vaak de plek waar je als eerst moet zoeken naar een oplossing, voordat je probeert de ander te veranderen.
Vergeet nooit dat je in een relatie te maken hebt met twee individuen met beiden een andere opvoeding, achtergrond, waarden en normen. Hoewel jullie misschien veel gemeen hebben, zijn er altijd dingen waar je het niet over eens zult worden.
Is jouw manier persé beter?
Vraag je om te beginnen eens af of jouw manier van werken (jij ruimt bijvoorbeeld altijd netjes op) persé beter is. Zijn er voordelen aan zijn manier van leven? Kun je misschien iets veranderen aan je denken waardoor je er wél mee kunt leven?
Dat betekent natuurlijk niet dat je geen afspraken moet maken samen. Als het uit de hand loopt kan hij ook best meer zijn best doen om wat meer op te ruimen.
Wees duidelijk, open en eerlijk in wat je wil
Wanneer je graag iets zou willen veranderen in het gedrag van de ander helpt het om duidelijk te zijn in wat je wilt. Je kunt rustig uitleggen dat jij het fijn zou vinden als hij zijn spullen achter z’n kont opruimt, omdat je je op die manier prettiger voelt in huis. Dat is een betere manier dan het proberen af te dwingen.
Als hij heeft aangegeven hier meer op te gaan letten laat je het los en probeer je erop te vertrouwen dat hij zijn best zal doen. Laat de ander bewijzen dat het anders kan, zonder dat je er constant op let.
Lukt het niet? Accepteer het dan
Sommige dingen verander je gewoon niet zomaar. Bepaalde eigenschappen zitten ‘in de aard van het beestje’ en zul je moeten leren accepteren. Je moet niet blijven aandringen, maar proberen bepaalde dingen te accepteren.
Jij bent nu eenmaal netjes, en hij een sloddervos. So what? Probeer hem een aantal dingen aan te leren die de ellende beperken (zoals vuile was in de wasmand). Bedenk dat de ander ook jouw ‘vervelende’ eigenschappen zal moeten leren accepteren. Wees blij dat je verschillend bent!
Verander je denken, doe wat je kunt doen
Zoals gezegd begint verandering van de ander vaak bij jezelf. Het gaat om de manier hoe jij omgaat met de irritaties, en of je het als irritatie ziet. Je kunt rustig aangeven wat je dwars zit, en hopen op verandering.
Maar het grootste gedeelte zit tussen jouw oren. Gebeurtenissen hebben namelijk geen betekenis tot jij die eraan toekent. Dus, wat dat betreft kun je je partner in zekere zin wel degelijk veranderen!
Meer tips om je relatie te verbeteren
Vind je het moeilijk om je partner niet naar jouw hand te zetten? Lees dan in de onderstaande boeken hoe je kunt stoppen anderen te veranderen, en hoe je milder en zachter kunt worden in je relatie.
Reacties
Ja, maar wat doe je dan bij grote irritaties?
hmm dit artikel heeft mij wel doen denken er zijn indd een paar dingen die mij aan hem irriteren en hoe nuchter ik ook ben. ik denk dat ik misschien meer moet accepteren en hij ook van mij. al hebben we nooit echt zodanig ruzie dat het uit de hand loopt maar die kleine dingen kunnen indd anders. thnks !!! leuk artikel kan ik het hem ook gelijk laten lezen:P
bij grote irritaties moet je gewoon inzien of je genoeg vcan de ander houd of niet. zo niet dan is het tijd om uit elkaar te gaan. want als je echt van elkaar houd dan ga je niet zomaar om een irritatie uit elkaar dan praat je daar gewoon over.
Wat mij opvalt is dat dit artikel vanuit een vrouwelijk gezichtspunt is geschreven. Het kan natuurlijk ook andersom …
Vaak wil je de ander veranderen, omdat je onzeker bent over jezelf en/of de relatie. Het is een manier om controle te hebben. Want als het gaat zoals jij wilt dan bevestigt de ander jouw waarde en de waarde van de relatie. Aan jezelf werken is dus de beste oplossing.
@Diana, daar ben ik het niet mee eens. Als je de ander probeert te veranderen hoeft dit helemaal niet te betekenen dat je onzeker bent over jezelf of je relatie. als je ziet dat je partner een bepaalde eigenschap heeft wat op lange termijn een negatief invloed kan hebben op hem als persoon, dan wil je dat veranderen omdat je om hem geeft en niet omdat je onzeker bent om de relatie. Als je heel nuchter, begripvol, liefdevol en actief bent en je partner doet juist moeilijk om kleine zaken, je vaak niet wil begrijpen en liever lui dan moe is, dan wil je dat ook veranderen aan je partner. Je wilt namelijk behandeld worden zoals je zelf iemand behandeld. Je kan dus zoveel werken aan jezelf, maar als je partner er niet op vooruit gaat, zal het jou opbreken als individu. Hoewel je dus in elk probleem moet nagaan wat jou aandeel hierin is, hoeft het niet per definitie te betekenen dat het probleem bij jezelf ligt!
Sabrina, je slaat de spijker op zijn kop en ik geef je helemaal gelijk.
Als er van de ander weinig zichtbare of merkbare verandering komt dan ligt dat bij je partner en haar inzet omtrent de relatie.
Soms echter heeft de ander het gewoon niet in zich en moet je accepteren of ermee stoppen.
Ik heb het daar moeilijk mee eigenlijk.
Verandering van gedrag betekend niet verandering van karakter.
Wat kun je veranderen wat al heeft plaatsgevonden. Je partner is ook gevormd door het leven welke hij/zij achter zich heeft, dat maakt hem haar uniek en ook weer niet. De meeste handelingen zul je ook doen als je partner. Wees nabij en bedank hem/haar voor haar/zijn aandeel in jouw leven. Vertel hem/haar wel welke gedachten er bij de handelingen voorkomen. Verafschuw wel elke vorm van geweld. Ook jij mag leven..
in verwondering
Jan
Ik ben van mening dat er twee zaken zijn die meespelen, nl de consequentie van jouw gedrag en als je een fout niet inziet, herstelt en ervan leert, maak je een vergissing van een andere
orde want je begeeft je op een pad van zelfbedrog en zelfrechtvaardiging. Deze tweede
vergissing ter verdoezeling van de eerste zorgt er juist voor dat de eerste vergissing
buitenproportionele vormen aanneemt en je nog meer beschadigt.
Vaak doe je dat door je kwetsbaar op te stellen, je te laten zien. Wanneer verander je pas, als er twee elementen in jouw leven zijn. Het HERKENNEN van het probleem. Het ERKENNEN van het probleem en vervolgens nieuwe paden VERKENNEN. Juist dat maakt jou angstig omdat jij van geplaveide paden af gaat en jij uit je comfortzone komt. Dus als de ander de nut en noodzaak niet ziet, is het gewoon einde oefening. Ik las een artikel waarin stond dat gedragsverandering minimaal 2 jaar duurt en dan is het karakter ook verandert. De geschiedenis kun je niet veranderen, echter je kunt wel leren van jouw geschiedenis
Deze video van John Gray (schrijver van Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus) is misschien ook wel interessant:
http://youtu.be/QFddFVVJb4Q