Artikel opslaan

Het begint altijd bij jezelf

Misschien klinkt het een beetje vreemd, maar problemen die je in je relatie met de ander hebt komen vaak voort uit jezelf. Dat is dus ook vaak de plek waar je als eerst moet zoeken naar een oplossing, voordat je probeert de ander te veranderen.

Vergeet nooit dat je in een relatie te maken hebt met twee individuen met beiden een andere opvoeding, achtergrond, waarden en normen. Hoewel jullie misschien veel gemeen hebben, zijn er altijd dingen waar je het niet over eens zult worden.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Is jouw manier persé beter?

Vraag je om te beginnen eens af of jouw manier van werken (jij ruimt bijvoorbeeld altijd netjes op) persé beter is. Zijn er voordelen aan zijn manier van leven? Kun je misschien iets veranderen aan je denken waardoor je er wél mee kunt leven?

Dat betekent natuurlijk niet dat je geen afspraken moet maken samen. Als het uit de hand loopt kan hij ook best meer zijn best doen om wat meer op te ruimen.

Wees duidelijk, open en eerlijk in wat je wil

Wanneer je graag iets zou willen veranderen in het gedrag van de ander helpt het om duidelijk te zijn in wat je wilt. Je kunt rustig uitleggen dat jij het fijn zou vinden als hij zijn spullen achter z’n kont opruimt, omdat je je op die manier prettiger voelt in huis. Dat is een betere manier dan het proberen af te dwingen.

Als hij heeft aangegeven hier meer op te gaan letten laat je het los en probeer je erop te vertrouwen dat hij zijn best zal doen. Laat de ander bewijzen dat het anders kan, zonder dat je er constant op let.

Lukt het niet? Accepteer het dan

Sommige dingen verander je gewoon niet zomaar. Bepaalde eigenschappen zitten ‘in de aard van het beestje’ en zul je moeten leren accepteren. Je moet niet blijven aandringen, maar proberen bepaalde dingen te accepteren.

Jij bent nu eenmaal netjes, en hij een sloddervos. So what? Probeer hem een aantal dingen aan te leren die de ellende beperken (zoals vuile was in de wasmand). Bedenk dat de ander ook jouw ‘vervelende’ eigenschappen zal moeten leren accepteren. Wees blij dat je verschillend bent!

Verander je denken, doe wat je kunt doen

Zoals gezegd begint verandering van de ander vaak bij jezelf. Het gaat om de manier hoe jij omgaat met de irritaties, en of je het als irritatie ziet. Je kunt rustig aangeven wat je dwars zit, en hopen op verandering.

Maar het grootste gedeelte zit tussen jouw oren. Gebeurtenissen hebben namelijk geen betekenis tot jij die eraan toekent. Dus, wat dat betreft kun je je partner in zekere zin wel degelijk veranderen!

Meer tips om je relatie te verbeteren

Vind je het moeilijk om je partner niet naar jouw hand te zetten? Lees dan in de onderstaande boeken hoe je kunt stoppen anderen te veranderen, en hoe je milder en zachter kunt worden in je relatie.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test