Artikel opslaan

“Simpel en goedkoop leven is niet alleen het
elimineren van overbodige meuk,
het is ook het creëren van ruimte voor
groei en verandering in je leven en
de wereld om je heen.”

1. Check of je jezelf voor de gek houdt

Vrijwel niemand heeft hier zin in – dat besef ik. Ik heb ook wel leukere dingen te doen, zoals het toilet boenen.

Maar goed – wat moet dat moet. Als je niet precies weet waar je geld naartoe gaat, houd je jezelf waarschijnlijk voor de gek.

Ik doe het zelf ook. Ik denk dan: ”Zóveel geef ik niet uit aan horeca of de boodschappen.” Als ik het dan controleer, zakt m’n broek af – niet prettig als de kachel op 17 graden staat.

Maak dit niet moeilijker dan het hoeft te zijn. Waarschijnlijk heeft je bankieren app al wel een soort huishoudboekje waarmee je in één klap je uitgaven voor de maand kunt bekijken.

Zo niet? Dit werkt altijd en kost vijf minuten:

  • Ga naar je bank app.
  • Zoek naar je transacties in een volledige maand.
  • Filter je transacties, zodat je alleen de uitgaven ziet.
  • Tel deze uitgaven bij elkaar op. Bijvoorbeeld met je calculator app, of maak een simpele spreadsheet.

Het overzicht is misschien niet perfect maar dat hoeft ook niet. Een vlug inzicht is altijd beter dan geen inzicht omdat je geen zin hebt in het gedoe.


Bestel Kom maar op via Bol.com

2. Zo creëer je direct passief inkomen

Iedereen is dol op passief inkomen – geld waar je niets voor hoeft te doen. Hoe meer je daarvan hebt, des te minder je hoeft te werken.

Hoe kun je direct passief inkomen genereren? Door je aandacht te richten op haar gemene neefje: passieve uitgaven.

Iedere euro die je niet langer geautomatiseerd uitgeeft is een euro die je passief overhoudt voor andere dingen. Dolle pret.

En in tijden van hevige inflatie is deze klopjacht belangrijker dan ooit. Er zijn meer verschillen in de markt en schrappen of overstappen kan behoorlijk lonen.

Zelf loop ik ieder jaar door deze simpele checklist. Het kost me een paar minuten en het levert me vaak honderden euro’s per jaar op.

  • Vergelijk je zorgverzekering en stap over (let op: doe dit vóór 1 januari)
  • Controleer je maandelijkse uitgaven op automatische betalingen, en schrap zaken die niet langer voldoende waarde toevoegen aan je leven.

Goed om te weten: als je overstapt via mijn link, ontvang ik een kleine commissie. Bedankt voor je support!

3. Beheers de energiekosten

Onlangs verbruikte mijn (verduurzaamde!) woning maarliefst €25 aan energie op een dag. Best even slikken. Gelukkig hebben we zonnepanelen, dus we maken dat helemaal goed in de zomer. Maar het punt blijft: het is geen peulenschil.

In deze situatie zet iedere kWh die we niet verbruiken behoorlijk wat zoden aan de dijk.

Ik schreef eerder een uitgebreid (en bizar populair) artikel: Je huis goedkoop verwarmen – 9 ongebruikelijke tips

Een paar belangrijke punten uit dit artikel:

  • Verwarm zo lokaal als je kunt. Het liefst alleen je lichaam, of alleen een deel van een kamer of van je huis.
  • Thermo ondergoed is geweldig en zó terugverdiend. Hetzelfde geldt voor andere investeringen in warme kleding, kleden, sokken, sjaals, etc.
  • Elektrisch verwarmde dekens, kussens en zelfs kledingstukken zijn veel goedkoper dan de ruimte verwarmen omdat ze alleen je lichaam verwarmen.
  • Zie het hele artikel voor andere ongebruikelijke tips, zoals je huis verwarmen met eten! Je leest hier ook veel meer details over elke maatregel.

Doe wat je kunt en investeer in isolatie en besparing. Vrijwel elke euro die je investeert verdient zichzelf nog deze winter terug met die hoge prijzen.

En aangezien de meeste experts verwachten dat de energieprijzen volgende winter óók hoog zullen blijven (en dan mogelijk zónder prijsplafond), is het je investering dubbel en dwars waard.

4. Eet alleen linzen en rijst

Oké – misschien is er nog ruimte voor een blokje (huismerk) chocolade af en toe.

Maar zonder dollen: ook de kosten voor boodschappen zijn enorm gestegen de afgelopen tijd. Als je je winkelgewoontes niet aanpast, kan deze kostenpost ineens een enorme hap uit je budget nemen.

Linzen en rijst dus? Ja – maar je kunt meer doen:

  • Koop in bulk, van huismerken, vooral wanneer het ook nog eens in de aanbieding is. Als je groter inkoopt profiteer je extra van de aanbieding. Bovendien buffer je jezelf zo (een tijdje) van extra inflatie. Want het is raar maar waar: dat pak rijst in de kast is over twee maanden misschien meer geld waard!
  • Omarm meal-prepping om geld te besparen.
  • Baseer je meal-prep menu op de aanbiedingen (en aanbod in de goedkoopste supermarkten) voor dubbele besparing.
  • Gebruik je vriezer trouw om voedselverspilling te voorkomen.
  • Pak je kans om minder ongezonde meuk te eten en sla twee kroppen sla in één klap. 🥬 Al die koekjes, chocolade, desserts, borrelhapjes, chips, bier, wijn en frisdranken maken je portemonnee platter en doen het tegenovergestelde voor je lichaam.
  • Controleer de prijs van de producten die je vaak koopt. Het kan zijn dat ze niet langer de beste keuze zijn vanwege prijsveranderingen. Soms zijn de verschillen met alternatieven groot.

Zoek naar slimme manieren om die 2.000-2.500 calorieën per persoon zo gezond én goedkoop mogelijk te realiseren.

5. Verander dure gewoontes

Elke vrijdag pizza bestellen is misschien niet meer zo leuk als het vroeger was. Hetzelfde geldt voor regelmatig buiten de deur lunchen, uit eten gaan of drankjes doen in de kroeg.

Maar ook koffie to-go, een taartje in het café in de bieb, nog ‘even’ door de HEMA (of Action) lopen en overbodige spullen kopen, een luxe knipbeurt, online spullen bestellen, winkelen als bezigheid, etc.

We zijn beland in een nieuwe economische realiteit. Het is daarom belangrijk dat je al je handelingen met geld opnieuw overweegt.

Dat wil niet zeggen dat je je hele leven wilt versoberen, maar het is interessant om die gewoontes opnieuw te wegen. Want wanneer die pizza-avond wel érg prijzig wordt, kun je hetzelfde effect bereiken met een goedkopere ‘luxe’ supermarktpizza, of door zelf pizza te maken.

Hetzelfde geldt voor veel andere gewoontes. Winkelen als bezigheid kun je wellicht wat vaker vervangen door wandelen met een gratis podcast. Helemaal gratis!

6. Bouw aan je spaarbuffer

Veerkracht geeft rust in onzekere tijden. En als het op je financiën aankomt is een gezonde spaarbuffer het equivalent van een autogordel. Ja – je kunt nog steeds flink opgeschud worden als het mis gaat, maar de kans dat je de situatie overleeft is een stuk groter.

Een gezonde spaarbuffer helpt je rustig slapen, ook als er buiten economische winden razen.

Wat is een gezonde spaarbuffer? Richt je op minimaal 6 keer je maandelijkse uitgaven. Dit betekent dat je zes maanden kunt overleven zonder inkomen, en langer met beperkt inkomen of extra besparingen.

Om je spaarbuffer op te bouwen moet je dus langere tijd beneden je stand leven. Hoe je dit slim doet lees je in mijn Bundel over de Stuwdamtheorie – een praktische en slimme manier om nooit meer geldzorgen te ervaren.

7. Omarm minimalisme (opnieuw)

Een simpel leven is goedkoop. Waarom? Omdat je beseft dat je niet zoveel nodig hebt om gelukkig te zijn.

Tuurlijk, leven met vier streamingdiensten, een schoonmaker en de duurste smartphone is fijn. Maar ook stuk voor stuk niet nodig voor een goed leven.

Er is een reden dat minimalisme zo populair werd na de financiële crisis in 2008. Veel (jonge) mensen konden geen werk vinden en hadden weinig vermogen. Meer en meer mensen beseften dat al die uitgaven, diensten en spullen niet nodig zijn.

En niet alleen dat – ze ontdekten dat minder vaak meer is.

Ik heb op soChicken veel geschreven over minimalisme, en ik blijf het benoemen. Vooral omdat een houding van minimalisme je veerkracht ontzettend vergroot.

Hoe minder geld je uitgeeft, des te minder je nodig hebt, des te meer je kunt sparen OF des te minder je hoeft te werken.

  • Vraag jezelf af: ”is dit echt nodig?”
  • Ruim je leven op, op alle niveaus.
  • Vecht tegen je materialisme.
  • Probeer tweedehands te kopen als je iets nodig hebt.
  • Zoek oplossingen minder in producten en diensten, en meer in zelf nadenken, creativiteit en connectie met anderen.
  • Vermaak jezelf goedkoper of gratis.

Minimalisme en simpel leven kunnen je helpen uit die ‘ratrace’ te stappen, waardoor het ineens helemaal niet meer zo uitdagend voelt om rond te komen in deze dure tijden.

Wil je meer tips en inspiratie? Ik ontwikkelde een uitgebreide cursus over simpel leven. Daarin nemen we elk levensgebied onder handen, waardoor je overblijft met meer vrijheid, rust en creatieve speelruimte. Zo kun je je leven indelen zoals jij dat zelf wilt!

Bekijk deze simpel leven cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test