1. Een inspirerend doel helpt je vooruit
Of je nu topsporter bent of niet, elke overwinning begint met het stellen van een doel. En dan niet zomaar een doel, maar een inspirerend doel waar je peper van in je reet krijgt.
Misschien wil je een opleiding volgen, rondreizen in een camper, je huis verbouwen, een boek schrijven, een webwinkel beginnen of piano leren spelen. Zorg ervoor dat het iets is waar je hart sneller van gaat kloppen – en waarvoor je ‘s ochtends met plezier je bed uitkomt.
Maak vervolgens het bereiken van je doel topprioriteit. Dat betekent dat je soms andere dingen aan je voorbij moet laten gaan. Net zoals een topsporter soms een feestje moet afzeggen om in topconditie te blijven.
2. Werk aan je zelfvertrouwen
Om te winnen heb je zelfvertrouwen en lef nodig. Een coureur die niet durft in te halen, zal nooit als eerste over de streep komen. Een voetballer die niet schiet, scoort nooit.
Als je niet gelooft dat jij je doel gaat bereiken, dan is de kans groot dat je inderdaad faalt. Een gezonde dosis zelfvertrouwen is daarom essentieel.
Beschik je van nature niet over veel zelfvertrouwen? Geen nood, dit is te trainen. Onderstaande Broednest Bundel gaat je hierbij helpen. Breek je doel op in kleine haalbare stappen en sta bewust stil bij elke overwinning die je behaalt. Hoe klein ook. Zo groeit stapje voor stapje het geloof in je eigen kunnen.
3. Omring je met de juiste mensen
Topsporters bereiken hun doelen nooit alleen. Zowel teamsporters als individuele atleten kunnen vertrouwen op mensen die hen coachen, aanmoedigen en ondersteunen. Denk aan trainers, fysiotherapeuten, diëtisten, psychologen, managers en natuurlijk de fans.
Ook in het gewone leven is het belangrijk dat je je omringt met de juiste mensen. Mensen die je beter maken, je aanmoedigen en bij wie je kunt uithuilen als het even tegenzit.
Afhankelijk van het doel dat je nastreeft, zoek je de mensen die je daarbij kunnen helpen. Voor de één is dit een coach of financieel adviseur en voor de ander een pianoleraar, aannemer, therapeut, trainer of een groep gelijkgestemden met wie je tips en ideeën kunt uitwisselen.
4. Loop je eigen race
Tijdens de Olympische Spelen in Parijs was Femke Bol op de 400 meter horden zo gefocust op het verslaan van haar rivaal dat ze uiteindelijk niet alleen het goud, maar ook het zilver verloor.
Ze eindigde als derde en was daar allesbehalve blij mee. Als ze zich meer op zichzelf had gericht en minder op de concurrentie, dan was de uitslag misschien heel anders geweest.
Door je op jezelf te richten, kun je je energie beter verdelen en bepalen wat voor jou belangrijk is. Loop daarom altijd je eigen race en laat je niet afleiden of ontmoedigen door anderen die sneller of beter zijn.
Waar het om gaat is dat jij vandaag beter bent dan gisteren. Dat is de wedstrijd die je wilt winnen. Daarbij is het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar concrete prestaties en resultaten. Het proces en je eigen verbetering zijn net zo belangrijk.
Door een appel te eten in plaats van een gevulde koek val je niet meteen 5 kilo af, maar je mag wel trots zijn op jezelf. En met het schrijven van een nieuwsbrief verdubbel je niet in een dag je omzet, maar je bouwt wel aan je eigen bedrijf.
5. Houd het leuk
Als je er geen lol meer in hebt, kun je beter stoppen. Dat geldt voor het beoefenen van topsport, maar ook voor de doelen die jij jezelf stelt.
Ja, op wilskracht kun je veel bereiken – maar zonder plezier is dat op de lange termijn heel lastig vol te houden. De dingen die je moet doen en laten om je doel te bereiken, gaan je tegenstaan en je raakt gedemotiveerd.
Merk je dat je minder of geen plezier meer haalt uit het nastreven van je doel? Sta dan even stil en vraag jezelf af waar dat aan ligt. Kun je hier verandering in brengen? Of is het tijd om te stoppen?
Wie kent niet de uitspraak dat je moet afmaken waar je aan begint? Afmaken puur voor het afmaken is echter onzin. Als je jezelf vastzet in deze gedachte dan begin je op den duur nergens meer aan. Interesses en prioriteiten verschuiven nu eenmaal gedurende een leven en dat is prima.
6. Neem op tijd rust
Elke sporter weet dat rust en herstel nodig zijn om prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. In eerste instantie zorgt fysieke training namelijk voor heel kleine spierbeschadigingen. Pas wanneer je uitrust, herstelt je lichaam en word je sterker.
Sporters die te veel en te lang achter elkaar trainen, lopen het risico overtraind te raken. De symptomen van overtraining lijken op een burn-out. En dat is niet zo gek, want als jij de hele dag ‘aan’ staat, dan kun je dat qua impact op je lichaam vergelijken met topsport.
Ook voor jou geldt dus dat je op tijd rust moet nemen, zodat je kunt herstellen van je inspanningen. Gun jezelf daarom regelmatig de tijd om zonder schuldgevoel te lummelen, rommelen, mijmeren en lanterfanteren. Laat de prestatiedruk even achterwege en doe waar je zin in hebt.
7. Laat je niet tegenhouden door belemmeringen
Wat je ook wilt bereiken, er zullen altijd tegenslagen en obstakels zijn. Laat je daardoor niet uit het veld slaan. Houd voor ogen waar je naartoe werkt en waarvoor je doet wat je doet.
Zelfs de beste sporter verliest weleens een wedstrijd. Of wat te denken van paralympische sporters die zich door niets en niemand tegen laten houden om hun droom waar te maken? Met hun doorzettingsvermogen en veerkracht zijn ze een inspiratiebron voor velen.
Krijg je te maken met tegenslag of belemmeringen? Accepteer dan de nieuwe situatie en kijk wat er nog wel mogelijk is. Laat je daarbij niets wijsmaken door je omgeving. Jij kent jezelf het beste. Blijf de dingen doen die jij leuk vindt en waarvan jij droomt. Alleen zo word je de beste versie van jezelf. 💛
Sterker in je schoenen staan
Door sterker in je schoenen te staan krijg je meer zelfvertrouwen, zelfliefde en leer je te vertrouwen op je eigen gevoelens, waarden en intuïtie.
In deze compacte cursus laat ik zien waarom sterker in je schoenen staan makkelijker is dan je denkt.
Aan de hand van praktische tips en leuke oefeningen gaat het je lukken om voor jezelf op te komen, grenzen aan te geven, ‘nee’ te zeggen en tóch dicht bij jezelf te blijven.
Doe je mee?
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.