Artikel opslaan

Voor nieuwe invalshoeken lees je af en toe artikelen op soChicken van andere auteurs die – in overleg met Jelle – hun tips en inzichten delen. Dit artikel werd geschreven door Giulia. ☀️

“A wise man once said, ‘Life is like breathing.
If you try to hold it, you’ll lose it.
But let it come and go and you’ll
always be connected to it.”

Curtis Tyrone Jones

1. Stop met perfectionisme

Goed werk afleveren is één ding, maar van altijd naar perfectie streven word je niet gelukkiger. Het levert je stress op, zorgt voor angst om te falen en kost je ontzettend veel tijd en energie. Niemand is perfect, ook jij niet – bespaar je de stress.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Neem het leven niet te serieus

Dat geldt overigens voor zoveel dingen in het leven: neem ze niet te serieus. Carrière maken is mooi, maar niet alles. Kinderen verpest je heus niet door ze af en toe voor de televisie te parkeren.

En als je een keer vergeet op tijd boodschappen te doen, dan bestel je toch gewoon wat lekkers? Je hoeft niet altijd op elk vlak optimaal te presteren en alles serieus te nemen.

3. Pluk de dag

De uitspraak ‘leef elke dag alsof het je laatste dag is’ is misschien wat lastig om echt elke dag in de praktijk te brengen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je iedere dag geniet.

Dat genieten zit ‘m immers vaak in de kleine dingen: een fijne wandeling in de natuur, een rondje speeltuin met je kinderen of het lezen van een goed boek. Pluk de dag door zoveel mogelijk van dat soort momenten te integreren in je dagelijkse leven.

4. Neem écht vakantie

En natuurlijk nog meer wanneer je vakantie hebt. Neem dan ook écht vakantie. Niet zo halfbakken terwijl je met een scheef oog je mailbox in de gaten houdt en continu op je telefoon kijkt. Je werkt niet het hele jaar hard om tijdens je vakantie alsnog aan te staan.

Je vakantie is hét moment om dierbare herinneringen te creëren, te ontspannen en op te laden. Gebruik die tijd dan ook, zodat je de weken of maanden daarna iets hebt om met een brede glimlach op terug te kijken.

5. Even lekker ontspannen

Je zult echter ook buiten je vakanties om moeten ontspannen. Laat de boel af en toe gewoon de boel en leun achterover. Netflixen terwijl de afwas nog op het aanrecht staat? Moet kunnen. Je bed induiken met een uitpuilende wasmand op de badkamer? Gewoon lekker doen.

Soms moet je voor jezelf kiezen, in plaats van voor je to-do-lijst. Of beter gezegd: jij zou op nummer één van je to-do-lijst moeten staan. Daar word je relaxter, effectiever én gelukkiger van.

6. Neem de tijd

Waar je ook relaxter van wordt is van de tijd nemen voor alles wat je doet. Niet al je taken en afspraken strak achter elkaar plannen, maar neem de tijd. Zet de wekker iets eerder zodat je de tijd hebt om rustig wakker te worden, want daarmee zet je direct de toon voor de rest van de dag.

Plan afspraken zodat je ruim voldoende tijd hebt om te reizen, tussendoor even naar het toilet te gaan of op je gemak te lunchen. Je schakelt als het ware een versnelling lager en daar word je een stuk rustiger van.

7. Genoeg slapen

Alles gaat en staat natuurlijk met voldoende nachtrust. Zet je je wekker iets eerder? Duik dan ook eerder je bed in. Slaap is nu eenmaal een primaire levensbehoefte.

Slaap je te weinig, dan ervaar je al gauw meer stress. Je bent sneller op je tenen getrapt, kunt minder hebben en raakt gefrustreerd. Niet leuk voor jou en de mensen om je heen.

8. Taken uitbesteden

Over de mensen om je heen gesproken: die kunnen je zo nu en dan best helpen. Je hoeft niet alles alleen te doen. Heb je een hekel aan schoonmaken, kom je altijd tijd tekort en kun je best een paar tientjes per maand missen? Schakel dan gewoon iemand in die je huis komt schoonmaken.

Door taken die je veel energie kosten uit te besteden, bespaar je jezelf een heleboel stress. Het kost misschien wat geld, maar dat is een relaxter leven voor mij absoluut waard.

9. Minimaliseer en optimaliseer

Op andere vlakken kun je dat geld bovendien wellicht besparen. Het ligt immers niet direct voor de hand, maar ook door minder te kopen kun je relaxter leven.

Spullen nemen plek in beslag in je huis én in je hoofd, moeten onderhouden worden en kosten geld. Als je nu eens gewoon wat minder koopt – alleen wat je echt nodig hebt – bespaar je jezelf weer een heleboel tijd, zorgen en dus ook geld.

Je creëert rust in je omgeving en daarmee ook in je hoofd. Wat er niet is, kan immers geen energie opslurpen. Dat geldt in principe voor alles in je leven. Minimaliseren helpt je relaxter te leven. Minimaliseer op je inboedel, maar bijvoorbeeld ook op de keuzes die je maakt, de informatie die je tot je neemt en de contacten die je onderhoudt.

Kies kwaliteit boven kwantiteit: beter één goede vriendin met wie je echt goede gesprekken kunt voeren, dan tien stuks waarmee je elke maand verplicht moet afspreken. Zet notificaties op je telefoon uit en lees alleen dat wat je zelf wilt lezen. Doe wat je leuk vindt, niet wat de maatschappij van je verwacht. Kortom: leef met minder, dan leef je vanzelf relaxter.

Echt geluk vinden in jezelf

Geluk vinden in jezelf Bundel

Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.

Wil je je vaker gelukkig voelen met minder moeite? In deze Bundel bespreken we vijf vaardigheden die je kunt inzetten om geluk te vinden in jezelf.

Gebruik deze Bundel om geluk te cultiveren in een moeilijke periode, of om je bestaande geluksgevoel sterker te funderen.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,6 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test