Je rondt geen levels af

Na een rondreis van twee maanden voelt het altijd alsof er iets is veranderd. Ik heb dingen geleerd, gewoontes afgeleerd. Ik ben gewend geraakt aan een nieuw leven, een nieuwe omgeving en een nieuwe routine.

En ergens heb ik altijd het gevoel dat het leven dat ik heb tijdens mijn reis, en het leven dat ik daarna thuis heb, twee verschillende dingen zijn. Als of ik, door in een vliegtuig te stappen, echt iets afsluit. Alsof ik als in een computerspel een ‘level heb uitgespeeld’.

En dat is vreemd. Want op een bepaald moment bedacht ik me dat er eigenlijk niets verandert. Ja, de omgeving verandert. Maar ik ben er nog altijd de hele tijd bij.

Ik ben erbij als ik het vliegtuig in stap. Ik ben erbij als ik goor voedsel naar binnen werk. Ik ben erbij als het te lang duurt voordat ze m’n dienblad ophalen waardoor ik het tafeltje niet omhoog kan klappen. Ik ben erbij als ik niet kan slapen en mijn tijd vul met de zoveelste aflevering van Modern Family.

En daarna kom ik thuis, en ben ik nog steeds dezelfde persoon.

Alleen je omgeving verandert

Het is grappig hoe je van binnen niet verandert als je ouder wordt. Ja, je leert dingen en je ontwikkelt jezelf. Gaandeweg krijg je meer rust, meer zelfvertrouwen en meer wijsheid. Maar toch voel je jezelf van binnen eigenlijk dezelfde persoon als je was toen je 16 was.

In essentie blijf je hetzelfde. Je gedrag verandert, je gedachten veranderen. Maar jij blijft altijd jij.

Er verandert niets, behalve je omgeving. En jij blijft er van binnen altijd bij. Het leven kent geen fases, geen levels die worden uitgespeeld. Verhuizen, een kind krijgen, een relatie verbreken, een nieuwe baan krijgen of juist werkloos raken.

Het lijken enorme gebeurtenissen die alles veranderen. Maar in essentie verandert er niets. Het leven is als een rivier. Het stroomt altijd door. Dag en nacht, jaar in jaar uit. En jij bent er altijd bij. Zoals je dat nu bent.

Van moment naar moment

Je gaat van moment naar moment. Wat je ook doet. Er zijn alleen momenten, allemaal nu’s. Of je nu rondreist, thuis op de bank zit, in de gevangenis zit of een presentatie geeft voor een groot publiek.

Het ene moment is in essentie niet beter dan het andere moment. Het zijn gewoon momenten, meer niet.

En zodra je dat inziet, besef je ineens dat die saaie middag op het werk in essentie net zo mooi of lelijk is als die wandeling door de Grand Canyon. De omgeving is anders, ja. Maar het moment is net zo waardevol. Net zoals iedere druppel in de rivier even waardevol is als elke andere druppel.

Precies, vaag verhaal. Maar ik werd er wel vrolijk van. Ik hoop jij ook. :)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test