Artikel opslaan

“Pleasure is always derived from something outside you,
whereas joy arises from within.”

Eckhart Tolle

Rust in jezelf vinden

Het is best ironisch als je erover nadenkt. Een heleboel dingen die we doen – dingen die ons onrustig en gehaast maken – doen we zodat we eindelijk rust ervaren.

Dan werken we bijvoorbeeld keihard aan een project, want als het eindelijk af is hebben we rust. Of we voeden onze ontevredenheid met een eindeloze lijst van dingen die anders moeten. Want als we al die veranderingen hebben doorgevoerd, “zullen we eindelijk rust ervaren.”

De uitdaging van innerlijke rust is dat je het niet kunt zoeken – je kunt het alleen de ruimte geven. Hoe harder je duwt, des te lastiger je echt rust ervaart.

Wat kun je doen om meer rust in jezelf te vinden? Deze 3 inzichten helpen mij, misschien helpen ze jou ook.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Je hoeft niets te veranderen

Dat gevoel dat rust en blijdschap altijd net om de hoek ligt is een illusie. En het is een illusie die ons eindeloos bezig kan houden.

Nee, je volgende aankoop gaat je geen innerlijke rust opleveren. Ook al weet je nu echt zéker dat het wel zo is. Hetzelfde geldt voor al die veranderingen die je wilt doorvoeren in jezelf.

Afvallen leidt niet tot innerlijke rust. Een perfecte ochtendroutine ook niet. Rijk en beroemd worden al helemaal niet.

Je ervaart meer rust als je je ontevredenheid observeert, en het vervolgens loslaat. Zie de onrust in je hoofd. Merk hoe je ego constant zoekt naar allerlei ‘externe oplossingen’ om rust te vinden. En laat het rustig gaan.

Rust komt niet wanneer je steeds harder rent. Rust ontstaat wanneer je tot stilstand komt.

2. Rust is wat overblijft

Hoe vaker het je lukt om niet in te gaan op je chronische ontevredenheid, des te meer innerlijke rust je zult ervaren.

Waarom? Omdat je op deze manier uit je eigen schaduw stapt.

Je kunt het vergelijken met een heldere, gladde vijver – dit is innerlijke rust. Maar er een zuchtje wind veroorzaakt golven in het water komen – dit is ontevredenheid.

In plaats van deze golven te observeren tot ze vanzelf weer verdwijnen, besluit je er iets aan te doen.

In je poging om de rust te herstellen stap je in de vijver om de golven tegen te houden. Maar hierdoor ontstaan er juist méér golven. En niet alleen dat – je voeten woelen de bodem om, waardoor de vijver ook nog eens troebel wordt.

Wil je rust ervaren? Beoefen mindfulness: observeer de golven en heb geduld. Het water kalmeert, de modder zakt naar de bodem – de vijver wordt weer helder. Ontevredenheid komt en gaat.

Hoe vaker je geduld en mindfulness beoefent, des te makkelijker het voor je wordt.

3. Innerlijke rust is de basis – niet het doel

Innerlijke rust is – net als gezondheid en blijdschap – de fundering onder je dagelijks leven, niet het doel.

Wat ik daarmee bedoel? Simpel: je leven loopt lekkerder als je kalm bent. Hoe dieper je innerlijke rust wordt, des te minder je wordt meegesleurd door het leven.

Hier kun je je leven zien als een rivier. Op sommige plekken stroomt het rustig, op andere plekken is het water heel wild. Leven vanuit onrust is alsof je je op een klein bootje laat meevoeren.

Soms is de rit aangenaam maar soms is het compleet overweldigend en dreig je overboord te slaan.

Leven vanuit innerlijke rust is meer alsof je op de bodem rust als een grote kei. Het leven stroomt door jou heen, in plaats van andersom. En omdat je zo stabiel bent, kan het leven je niet makkelijk omver duwen.

Dit is een geweldige basis om vanuit aan de slag te gaan. Om te werken, uitdagingen aan te gaan, dromen waar te maken, anderen te helpen en je liefde te verspreiden. Niet vanuit dat onrustige bootje dat elk moment kan omkiepen wanneer het even wild wordt, maar vanuit jouw positie van innerlijke rust.

Mindfulness verweven in je dag

Mindfulness verweven in je dag Bundel

Wil je beter worden in het beoefenen van mindfulness in je dagelijks leven?

In deze Bundel onderzoeken we manieren waarop we mindfulness kunnen verweven in onze dag. Fijn als toevoeging naast je meditaties. Nog fijner als mediteren je (nog) niet zo ligt.

Ontdek praktische oefeningen die je direct kunt gebruiken voor meer innerlijke rust en blijdschap.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test