Artikel opslaan

Saaiheid en normaalheid zijn oké

De afgelopen jaren is mijn leven alles behalve saai. Ik schreef mijn tweede boek, Billy en ik zijn getrouwd, we zijn twee keer vaders geworden en we zijn verhuisd.

Het is een atypische periode waarin de ene gebeurtenis de andere aflost. Heel leuk allemaal, maar ook best veel. We kunnen stellen dat de afgelopen jaren niet saai waren, en dat zette me aan het denken.

Want weet je – ik vind saaiheid best oké. Zoals ik schreef in dit artikel: mensen denken soms dat ik als schrijver een soort hippe levensstijl heb of ambieer. En ik geniet echt ontzettend van de toffe dingen die ik mag doen. Maar – laten we eerlijk zijn – ik vind de zogenaamde saaie dingen net zo fijn.

Mijn gelukkigste dagen zijn doorgaans de dagen waarop ik niets gepland heb. Dagen waarop ik een beetje werk, misschien een wandeling maak met een audioboek of ga lunchen met een goede vriendin. De dagen waarop ik familie zie, dingen met het gezin doe of juist lekker tijd voor mezelf maak. Simpele, rustige, niet-speciale dagen.

Dagen die het niet goed doen op Instagram.

Vandaag heb ik bijvoorbeeld Jake naar school gebracht, een beetje zitten typen in een koffiezaakje, ben ik naar huis gelopen, heb ik een vrij smakeloos bonen-met-rijst-kliekje gegeten, heb ik een stukje van m’n leven verstookt op YouTube en nu typ ik aan de eettafel. En vanavond krijgen we bezoek. Een prima dag wat mij betreft.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Soms beleef ik niets bijzonders

Er word mij weleens gevraagd waarom ik niet vlog. En mijn reactie is altijd hetzelfde: wat moet ik de mensen dan laten zien? Ja, ik geef soms lezingen en verschijn weleens in de media. Hartstikke hip om te filmen. Maar wat dan?

Kijk, ik zit een uur op de bank te lezen. Let op, ik loop een rondje door de stad. Kijk hoe ik typ achter een laptop of hoe ik een halfuur in meditatie zit.

Eén van de redenen dat ik niet vlog en soms een tijdje niets op Instagram plaats is dat ik niet in een onnodig ‘hip’ leven wil worden geduwd. Ik doe eigenlijk constant geen hippe dingen, en elke dag opnieuw iets hips bedenken om te plaatsen op Instagram voelt onnodig vermoeiend.

Saaiheid – normaalheid – soms krijgen we het idee dat het geen plek mag hebben in ons leven. Dan lopen we rond met FOMO en hebben we het gevoel dat ons leven ‘hipper’ zou moeten zijn. Opwindender, spraakmakender. Maar ik wil ervoor pleiten dat we saaiheid liefdevol omarmen.

Waarom? Omdat het gezond is. Voor je brein, voor je relaties, voor je zelfvertrouwen. Het leven kan niet altijd speciaal zijn – niet op die manier. En als je dat van jezelf verwacht maak je het jezelf onnodig moeilijk.

Maar kom ik dan niet in de sleur?

Kijk – alles heeft zijn balans. Als je op dit moment je leven veel te saai vindt, dan is dit artikel waarschijnlijk niet voor jou. Een bore-out is net zo ellendig als een burn-out, het zijn twee kanten van dezelfde medaille.

Als je nu neigt naar FOMO en onrust, dan kan een beetje extra saaiheid en normaalheid je leven beter maken. Hoe?

  • Verwacht minder van jezelf.
  • Probeer niet eindeloos mee te komen met de verwachtingen van anderen.
  • En stop met het projecteren van verwachtingen die er helemaal niet zijn. Het kan anderen doorgaans veel minder schelen hoe je je leven leeft dan je zou denken.
  • Gun jezelf ongestructureerde tijd waarin je kunt doen en laten wat je wilt, zonder schuldgevoel.
  • Doe meer simpele dingen die je blij maken, en doe ze alleen voor jezelf – zonder ze te delen op social media.
  • Investeer in je relaties en je gezondheid op simpele manieren.
  • Besef dat een goede dag niet hetzelfde is als een speciale dag. Hippe dingen doe je vaak voor anderen, omdat je kan vertellen dat je ergens bent geweest en de foto’s kan laten zien. Echt fijne dingen doe je voor jezelf, zoals een avondje op de bank hangen bij een goede vriend – dat kan niemand verder iets schelen.

En weet je – een heel normaal leven kan ontzettend bijzonder en magisch zijn. Het is maar net hoe je ermee omgaat.

Hoe saaiheid magisch wordt

Alles went – dat weten we allemaal. Dus het maakt niet uit hoe hipperdepip je leven lijkt – op een bepaald moment begint ook dat te wennen.

De kunst zit hem niet zozeer in het hipper maken van je leven. De kunst zit hem in beter worden in genieten van je dagen. Ook van de kleine, normale dingen. Zodat je meer plezier beleeft en meer blijdschap ervaart. Ook als je dag niet Instagram-waardig verloopt.

Dat doe je door mindfulness te beoefenen, door je aandacht te verplaatsen naar dingen die je blij maken en door leren tevreden te zijn met wat je hebt.

In saaiheid en normaalheid is heel veel ruimte om tot rust te komen en simpelweg te ervaren wat er te ervaren valt. Simpel, rustig en blij. Een goed leven hoeft niet vol te zitten met hipheid. Een goed leven zit vol liefde, blijdschap en tevredenheid. Hipheid helpt daar soms bij, en vaak is saaiheid – wat mij betreft – helemaal goed zoals het is.

Lees ook eens waarom succesvol, rijk en beroemd zijn niet je einddoel is.

Echt geluk vinden in jezelf

Geluk vinden in jezelf Bundel

Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.

Wil je je vaker gelukkig voelen met minder moeite? In deze Bundel bespreken we vijf vaardigheden die je kunt inzetten om geluk te vinden in jezelf.

Gebruik deze Bundel om geluk te cultiveren in een moeilijke periode, of om je bestaande geluksgevoel sterker te funderen.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,6 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test