“It was one of those March days when the sun
shines hot and the wind blows cold: when it is summer in the light,
and winter in the shade.”

Charles Dickens

Het voorjaar is in aantocht!

Zomer in het licht en winter in de schaduw: het voorjaar staat voor de deur! De lente is mijn favoriete seizoen. De natuur ontwaakt, overal wordt het weer groen, het ruikt fantastisch en het weer wordt zacht en aangenaam. Sterker nog, het duurt niet lang meer of je kunt zonder jas de deur uit! Iets wat ik als kind altijd heel fijn en bijzonder vond.

De lente is het seizoen van leven, van ontwakende bloemen en donzige kuikentjes in de sloot. Heb je er ook zo’n zin in? Laten we ons dan lekker voorbereiden op een heerlijke lente! Hieronder vind je fijne inspiratie!

1. Lekker sporten in de buitenlucht

De dagen worden langer, de temperatuur stijgt en de zon zal vaker schijnen. Sporten in de buitenlucht helpt je razendsnel van je winterdip af, simpelweg omdat je wordt blootgesteld aan meer daglicht. En als je érgens de afgelopen maanden waarschijnlijk tekort aan hebt gehad, dan is het daglicht.

Een gebrek aan daglicht veroorzaakt de welbekende winterdip. Het maakt je somber en moe. Tijd dus om die donkere periode achter je te laten en die heerlijke eerste warme zonnestralen te verwelkomen.

Regelmatig bewegen helpt je om fit en gezond te worden. Bewegen maakt je echter ook positiever, minder gestrest en minder vatbaar voor depressies en andere ellende. Allemaal mooi spul! Ga dus de deur uit en beweeg! Inspiratie?

  • Ga een uitdaging aan, zoals vijf kilometer hardlopen binnen een maand of tien kilometer skaten.
  • Pak de fiets, stop fijne muziek in je oren en zoek het platteland op.
  • Ga lekker met je hond (of de hond van de buren) naar het park.
  • Maak een lekkere wandeling door het bos of over het strand.
  • Ga hardlopen voordat je naar je werk gaat.
  • Fiets naar je werk, naar het station of je carpooladres.
  • Werk in de tuin!
  • Doe yoga in de duinen.

Ga naar buiten en adem die fijne lentegeur in. Frisse lucht, daglicht en lekker bewegen. Voor je het weet ben je alweer vergeten dat het ooit gesneeuwd heeft!

2. Weg met dat winterspek!

De winter is het vreetseizoen. Het vreetfestijn wordt geopend door de Sint, en het wordt voortgezet dankzij de donkere dagen en de ijzige kou. De winter maakt je hongerig, en die honger vind je vaak terug op je buik! Daar komt bij dat al die oostenwind en sneeuwval ook niet echt uitnodigt om lekker te sporten, of te vertrekken naar de sportschool!

Heb je in de winter ook weinig bewogen en ongezond gegeten? Pak dan je kans om over te schakelen op een lekker licht, gezond en natuurlijk voedingspatroon. Verander je voedingspatroon langzaam naar meer groente, meer fruit, minder vlees en veel minder suiker.

Begin de lente gezond, maak jezelf weer lekker fit, voed je lichaam en kom weer op je natuurlijke gewicht. Op die manier voel je je de komende maanden goed in je vel en kun je optimaal genieten van de lente.

3. Omring je met licht en liefde!

Licht en liefde? Hoe krijg je dat voor elkaar? Op twee manieren:

  • Maak je leefomgeving lekker licht en luchtig;
  • Maak je hoofd van binnenuit licht en liefdevol.

Dus aan de ene kant tijd om je huis lekker op te lappen. Weg met de donkere kleuren en de dorre wintertakken. Gooi de gordijnen open en haal het licht naar binnen. Kies voor vrolijke kleuren, laat mooie foto’s afdrukken van fijne herinneringen, haal planten in huis, maak de boel lekker schoon en haal werk met een frisse kleur waar je blij van wordt.

Aan de andere kant: Ga mediteren. Begin met twee minuutjes per dag, en bouw het langzaam op. Mediteer om lichter naar het leven te kunnen kijken, om te leren dat je gedachten niet zijn wie jij bent. En ervaar hoe de rust je zachter, kalmer en liefdevoller maakt. Je ontdekt dat je het leven niet zo zwaar hoeft te nemen.

De lente maakt alles lekker licht en luchtig, een mooie aanleiding om hieraan mee te doen!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test