Tijd voor rust in je hoofd

Zoals je weet kan het leven zo nu en dan best hectisch zijn. Je wordt omringd door mensen, televisies, radio’s, reclame’s, problemen en toestanden.

En daar komt nog eens bij dat er constant gedachten door je hoofd vliegen. Je moet dat nog even doen en dit nog even regelen. Je moet niet vergeten om een boodschapje te halen, je neemt je voor om meer te gaan lezen, je had gisteren eigenlijk willen sporten en ga zo maar door.

Soms wil je al deze dynamiek even los kunnen laten. Je wilt kalmte, een stille geest.

De onderstaande 11 ideeën kunnen je inspireren om meer kalmte in je leven te introduceren. Neem lekker wat tijd voor jezelf en voel hoe je langzaam kalmer en rustiger wordt.

1. Ga mediteren

Neem wat tijd voor jezelf, ga zitten in een rustige kamer, sluit je ogen en richt je op je ademhaling. Door te mediteren kun je de spanning in je lichaam loslaten, en je hoofd even stil krijgen.

Ja, er zullen in het begin een heleboel gedachten voorbij vliegen. Heb geduld. Hecht geen waarde aan deze gedachten maar laat ze rustig voorbij komen. Blijf je focussen op je ademhaling, en je zult zien dat het stil wordt in je hoofd.

2. Wandel in de natuur

De natuur heeft een rustgevende werking. Zoek een mooi park of een bos op, en maak een fijne wandeling. Je kunt dit doen in je eentje, of bijvoorbeeld met een (leen)hond.

3. Schrijf over je problemen

Als er op dit moment een aantal problemen in je leven spelen dan kan het kalmerend werken om er gewoon eens over te schrijven.

Wanneer je over je problemen praat raakt je hoofd vaak alleen maar voller (hoewel het inzicht van een ander heel waardevol kan zijn). Trek je even terug met een dagboek, en schrijf op wat je dwars zit.

Je zult zien dat het niet alleen rustgevend werkt, maar ook heel verhelderend.

4. Luister naar rustige muziek

Soms is het makkelijk om te vergeten hoe kalmerend fijne muziek kan werken. Ga lekker liggen op de bank, zet een koptelefoon op en schakel mooie, rustige muziek in.

Muziek beïnvloedt je hersenen direct waardoor je je echt rustiger gaat voelen. Op zoek naar geweldige muziek om bij weg te dromen? Wij kunnen je de Scandinavische band Kings of Convenience van harte aanbevelen.

5. Speel met je huisdier

Net zoals een bos of park een kalmerende werking heeft, zorgen ook dieren voor een gevoel van ontspanning.

Als je kunt, loop dan eens langs de kinderboerderij en knuffel met een paar geiten. Of, als je dat toch iets te ver vindt gaan, speel met een huisdier van jezelf of van iemand anders.

Spelen of knuffelen met dieren is fijn en rustgevend. Soms kan simpelweg het kijken naar dieren al heel kalmerend werken, omdat dieren ons eraan herinneren dat we ons eigenlijk veel te druk maken.

6. Ga werken in de tuin

Heb je een tuin? Dan heb je een stukje kalmerende natuur binnen handbereik. Tuinieren is een geweldige manier om je hoofd leeg te maken en tegelijkertijd lekker ontspannen te worden.

De kalmerende werking van tuinieren zit hem niet alleen in de kalmerende werking van onze aarde, maar ook in het feit dat je lekker met je handen bezig bent.

7. Doe iets met je handen

Juist, met je handen werken kan heel kalmerend werken. Even niet nadenken, even niet je hersenen maar je lijf aan het werk zetten.

Met je handen werken kan op vele manieren. Naast tuinieren (tip 6) kun je gaan knutselen, kaarten schrijven, een taart bakken, schilderen en ga zo maar door.

8. Neem tijd voor je lichaam

Wanneer heb je voor het laatst tijd genomen voor je lijf? Ga lekker douchen, of neem een ontspannend bad. Geef je lijf even de verzorging die het nodig heeft.

9. Bereid een heerlijke ambachtelijke maaltijd

Maak eens een heerlijk recept, en besluit om alleen te werken met verse producten die niet zijn behandeld in een fabriek.

Dus, trek je eigen bouillon of maak eens je eigen pasta. Neem heerlijk de tijd om met echt, ambachtelijk eten bezig te zijn. Niet alleen werkt het lekker kalmerend, je houdt er nog een heerlijke maaltijd aan over ook!

10. Lees in een rustgevend boek

Lezen is een heerlijke kalmerende bezigheid. Let er wel op dat je kiest voor een boek dat je niet te veel aan het denken zet. Je kunt natuurlijk ook even de tijd nemen voor een leuk tijdschrift met een lekkere kop thee.

11. Geniet van de stilte

Je hoeft niet altijd iets te doen. Je kunt ook gewoon zitten, en genieten van de stilte. Het is tegenwoordig moeilijk om echte stilte te ervaren, en vaak krijgen we er veel te weinig van.

Stilte helpt je om terug bij jezelf te komen, om je hoofd even rust te geven en simpelweg te zijn. Wil je weten hoe kalm jij bent van binnen? Kijk dan eens hoe lang jij kunt genieten van stilte, grote kans dat je het maar heel kort volhoudt!

Meer tips voor een kalmer leven

Wil je meer praktische tips voor rust in je hoofd en kalmte in je leven? Laat je dan inspireren door boeken met talloze tips en technieken voor meer rust en kalmte.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test