“Discipline is doing what you really don’t want to do
so you can do what you really want to do.”

Jeff Fisher

Het kost maar een paar minuten

Ik zal er niet omheen draaien: ik ben behoorlijk lui. Vooral als het gaat om ‘klusjes’. Je weet wel, van die bezigheden die niets vragen van je talenten of je creativiteit, maar die wel moeten gebeuren.

Een pakketje inpakken en opsturen, een repetitieve taak op de webserver, het regelen van een bankoverstap, de vaatwasser uitruimen, formulieren invullen en opsturen. Het zijn de taken die ik makkelijk voor me uit schuif.

Het is grappig hoe dat werkt. Vervelende taken worden eerder uitgesteld. En dat terwijl:

 • Het juist zo heerlijk voelt om dit soort taken weg te strepen;
 • Dit soort kleine taken me vaak snel vooruit helpen;
 • Ze vaak in een paar minuten tijd geregeld zijn.

Vervelende taken roepen weerstand op. En de weerstand zorgt ervoor dat we dit taken liever niet doen. Ook al kost het nauwelijks tijd, en zijn de voordelen redelijk groot.

Laat je niet tegenhouden door je uitstelgedrag

Vervelende taken zijn gewoon taken. Het is onvoltooid werk dat voltooid moet worden. En ze zijn vooral vervelend wanneer je erover nadenkt – wanneer je gaat wentelen in zelfmedelijden. Wanneer je ze simpelweg uitvoert, blijken dit soort taken helemaal niet zo vervelend te zijn.

Als ik de vaatwasser eenmaal uitruim heb ik ineens geen mening meer over de taak. Ik voer hem uit zonder dat het vervelend voelt. Terwijl ik er daarvoor tegenaan hikte. Dat is interessant. Dingen lijken daadwerkelijk erger dan ze zijn.

Het schrijven van een scriptie, het afmaken van dat saaie design, het uitvoeren van die klusjes in huis. Stuk voor stuk dingen die vervelend lijken. En stuk voor stuk dingen die achteraf meestal behoorlijk meevallen.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je minder vervelende taken voor je uitschuift? Simpel: herinner jezelf eraan dat de taak zelf geen betekenis heeft. Dat het, zodra je eenmaal begint, veel minder erg zal zijn dan je nu denkt. Een taak is een taak, meer niet.

10 tips om lekker snel vooruit te komen

Leuk en aardig, maar voor bepaalde taken is dat niet voldoende. Soms heb je wat meer motivatie nodig om te beginnen aan die rotklussen. Deze tips helpen je vervelende taken sneller uit te voeren:

 1. Vraag je niet af hoe leuk of vervelend een taak zal zijn, vraag je af hoeveel tijd het in beslag neemt.
 2. Vaak kosten vervelende klusjes je helemaal niet zoveel tijd. Als je binnen een uur van die taak af kunt zijn, ga dan gewoon zitten en investeer dat uur in die taak.
 3. Onthoud dat niets in het leven betekenis heeft van zichzelf. Jij bestempelt deze taak als vervelend, terwijl het in feite gewoon een neutrale situatie is.
 4. Probeer meerdere kleine ‘rotklusjes’ te bundelen. Zo hoef je er maar één keer ‘doorheen’, en hoef je jezelf niet zo vaak te motiveren om vervelende klusjes uit te voeren. Bovendien bespaar je zo vaak veel tijd.
 5. Belicht de leuke kanten van de vervelende taak. Kun je niets leuks vinden? Maak het dan leuk. Zet een fijne pot thee, zet leuke muziek op en ga aan het werk.
 6. Zorg dat je zo snel mogelijk met je hoofd ‘in’ het werk komt. Accepteer dat je werkt aan iets dat je niet leuk vindt. Probeer die gevoelens opzij te zetten en simpelweg de taak te voltooien. Voor je het weet zit je helemaal in het werk, en ben je alweer vergeten dat je het eigenlijk met tegenzin doet.
 7. Ik stelde vroeger huiswerkopdrachten vroeger zo lang mogelijk uit. En wanneer ik de opdracht dan alsnog afraffelde onder tijdsdruk, besefte ik dat het eigenlijk best leuk was om te doen. Dan had ik bijna spijt dat ik zo laat was begonnen, omdat ik er meer tijd aan had willen besteden. Herkenbaar? Rotklussen zijn vaak leuker dan je denkt. Maar dat heb je pas door als je bezig bent.
 8. Besef dat dat stemmetje in je hoofd minder sterk wordt wanneer je jezelf traint. Voer vaker taken uit waar je geen zin in hebt, en merk hoe het steeds makkelijker wordt! Je traint je discipline.
 9. Herinner jezelf eraan dat het uitvoeren van die taak vrijwel altijd minder erg is dan het nu lijkt.
 10. Liever een uurtje werken aan iets waar je geen zin in hebt, dan een paar uur treuzelen met het onbehaaglijke gevoel dat je nog een paar vervelende taken te wachten staan. Of nog erger: proberen plezier te hebben, terwijl je plezier wordt overschaduwd door die vervelende taak. Doe de taak, het zal je dag een stuk leuker maken.

Je hoeft niet altijd zin te hebben in iedere taak die je uitvoert. Soms doe je dingen die moeten gebeuren met tegenzin. Dat is misschien niet leuk, maar het is wel effectief.

Als je moet wachten tot je zin krijgt in dit soort taken, dan worden ze waarschijnlijk nooit uitgevoerd. En dan zul jij nooit profiteren van de voordelen die voortkomen uit het snel afronden van vervelende taken.

Gouden tips tegen uitstelgedrag

Heb je vaker last van uitstelgedrag? Welkom bij de club. Ik heb tijdens mijn opleiding ontzettend veel last gehad van uitstelgedrag. Na veel onderzoek heb ik mijn uitstelprobleem kunnen oplossen.

De technieken die ik heb verzameld en getest heb ik gebundeld in een super effectieve cursus. Deze cursus werd al door tienduizenden mensen gebruikt om hun uitstelgedrag drastisch te verminderen.

Nieuwsgierig? Hier lees je meer…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test