Artikel opslaan

Slechte adem verhelpen

Slechte adem is niet fijn. De mensen om je heen vinden het ongemakkelijk om erover te praten, waardoor je ongemerkt weken lang kunt rondlopen met slechte adem.

Niet goed voor je reputatie en niet fijn voor je zelfvertrouwen. Tijd om je slechte adem aan te pakken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

10 tips om slechte adem te verhelpen

Hoe kun je slechte adem verhelpen? Hieronder vind je 10 tips.

 • Weet wat je eet. Let op je voeding, want vaak is voeding de oorzaak van slechte adem. Let op met voedingsmiddelen als (rauwe) knoflook, rauwe uien, bepaalde typen vis, vlees en zuivel. Deze veroorzaken slechte adem. Ook gefrituurde voeding doet niet veel goeds.
 • Stop met suiker. Slechte bacteriën in je mond vermenigvuldigen zich snel in een suikerrijke omgeving. Gebruik je veel suiker? Stop dan met suiker. Je doet niet alleen je mond maar ook de rest van je lijf een plezier.
 • Check medicijnen. Slik je momenteel medicijnen met bijwerkingen zoals slechte adem? Check de bijsluiters. Zijn je medicijnen de oorzaak? Overleg dan met je dokter of je van medicijn kunt wisselen.
 • Slechte adem verhelpen op natuurlijke wijze. Kauw op een stengel peterselie of munt na je maaltijd. Deze kruiden vormen de gezondste oplossing tegen slechte adem. Oil-pulling schijnt ook wonderen te doen voor slechte adem en je mondgezondheid.
 • Slechte adem verhelpen op de makkelijke manier. Spoel je mond met mondwater of neem suikervrije peppermint kauwgum. Neem geen pepermuntjes! De suiker hierin ‘voedt’ de bacteriën in je mond waardoor de stank aan zal houden.
 • Drink veel water. Slechte adem wordt vaak veroorzaakt door tekort aan vocht. Drink veel water. Dat stelt je lichaam in staat om je mond te zuiveren van bacteriën – 1,5 liter per dag wordt aangeraden.
 • Poets of schraap je tong schoon. Er zijn tandenborstels te koop met een ‘ingebouwde’ tongschraper. Gebruik dit omdat je met een tongschraper enorm veel bacteriën uit je mond haalt. Je tong poetsen is ook een mogelijkheid.
 • Floss regelmatig. Flossen is goed, bij voorkeur na elke maaltijd. Het verwijdert bacteriën die je met een tandenborstel niet of moeilijk kunt verwijderen.
 • Werk aan je spijsvertering. Een slechte adem kan te maken hebben met je spijsvertering. Als je hier last van hebt kun je je stofwisseling weer in balans brengen door meer vezels te eten. Dat betekent volkoren producten en veel meer groente en fruit.
 • Detox je lichaam. Slechte adem kan ook een signaal zijn dat je lichaam problemen heeft. Zoals een candida schimmel. Vergroot je weerstand en voer ongezonde stoffen af door een detox kuurtje te doen. Bijvoorbeeld door groene smoothies te drinken, simpelweg gezond te eten of een detox programma te volgen.

Hoe weet ik of ik een slechte adem heb?

Je zou het natuurlijk aan iemand kunnen vragen. Zorg ervoor dat dit iemand is die je vertrouwt en waar je een eerlijk antwoord van kunt verwachten. Een paar tips om slechte adem bij jezelf op te sporen.

 • Als je een ‘smaakje’ in je mond hebt heb je meestal een slechte adem.
 • Je handen voor je mond houden en hierin ademen werkt niet. Je kunt denken dat er niets aan de hand is terwijl mensen in je omgeving flauw vallen zodra je begint te praten. Geef in plaats daarvan een likje achter op je hand en ruik hieraan. Ruikt het niet fris? Dan is het tijd om er iets aan te doen!

Wil je werken aan een mooi en gezond gebit? Hier vind je meer tips voor een gezond en mooi gebit.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test