Artikel opslaan

“There are two ways to be rich:
One is by acquiring much, and the other is by desiring little.”

Jackie French Koller – Schrijfster

Vergroot het verschil tussen inkomsten en uitgaven

Meer verdienen is een effectieve manier om het verschil tussen inkomsten en uitgaven te vergroten. Je ontvangt meer geld, geeft net zoveel geld uit en hierdoor ontstaat keuze. Je hebt geld over om te doen wat je ermee wilt doen.

Deze keuzevrijheid is fijn, omdat het je in staat stelt je eigen leven vorm te geven. Dat is ook de reden dat veel mensen bezig zijn met het vergroten van hun inkomsten. Meer geld staat namelijk gelijk aan meer vrijheid.

Meer geld verdienen is dus eigenlijk een middel om vrijer te worden. De meeste mensen denken er echter nooit zo diep over na, en zien meer geld verdienen als doel op zich.

Zonde, want meer geld verdienen is niet altijd makkelijk. Het vraagt veel van je, zeker met economische tegenwind. Er is echter een snellere techniek om direct rijker te worden die altijd werkt. Een techniek die bovendien een heleboel wenselijke bijproducten oplevert.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Word rijk door minder te willen

Rijkdom is vrijheid, en vrijheid is rijkdom. Als vrijheid je doel is dan zijn er effectievere manieren om dit doel te bereiken dan je enkel te richten op meer geld.

De route naar meer geld berooft je in veel gevallen juist van je vrijheid. Je moet hard en veel werken, tijd investeren en verantwoordelijkheden op je nemen. Dit is een manier om meer geld te verdienen, maar niet perse om vrijer te worden.

Als rijkdom gelijk staat aan de vrijheid die je voor jezelf kunt realiseren, is er een bewezen techniek die je direct rijker maakt: minder willen. Hoe minder behoeften je hebt, des te rijker je bent!

Precies, minder willen maakt je vrijer en rijker

Als je op een dag besluit dat het tijd is voor een nieuwe auto, dan sta je op het punt om armer te worden. Ja, je wordt waarschijnlijk een auto rijker, maar het verschil tussen inkomsten en uitgaven gaat afnemen omdat een nieuwe auto veel geld kost (zowel in aanschaf als in maandelijkse kosten).

Als je besluit om geen nieuwe auto te kopen, of sterker nog, je auto te verkopen en zonder auto door het leven te gaan, ben je (mogelijk) rijker geworden. Je bent een auto armer, maar je houdt geld over.

Minder willen is een beproefde methode om rijker en vrijer te worden. Sterker nog, het is een geweldige methode om gelukkiger, dankbaarder en meer tevreden te worden. Het is bovendien rustgevend en een stuk minder belastend voor de planeet.

Minder willen, leren om tevreden te zijn, is de snelste weg naar rijkdom. En mogelijk ook de meest winstgevende weg, gezien de extra voordelen die je erbij krijgt (geluk, rust, gezondheid, dankbaarheid, tevredenheid).

Tips om rijker te worden door minder te willen

Maar hoe doe je dat? Hoe word je tevreden zodat je direct rijker wordt? Hieronder een aantal tips!

 1. Houd bij waar je dankbaar voor bent. Schrijf dagelijks op welke dingen er goed zijn in je leven. Door je bezig te houden met de dingen die goed zijn voel je je eenvoudig tevreden.
 2. Stop met zeuren en klagen. Focus je op het positieve. De fijne eigenschappen in mensen, de goede kanten aan het leven. En let op: sarcasme telt niet!
 3. Houd je regelmatig bezig met praktische, simpele dingen zoals tuinieren, knutselen, koken, bakken, schoonmaken etc. Door even praktisch bezig te zijn stop je je gedachten en leef je in het moment.
 4. Bepaal welke dingen jou het meest gelukkig maken. Wat heb jij nodig om in essentie een leuk leven te kunnen hebben? Bedenk hoe weinig je eigenlijk nodig hebt als je gaat kamperen of backpacken.
 5. Zorg dat je leven draait om mensen, om goede relaties in plaats van om spullen.
 6. Werk aan je zelfvertrouwen. Materialisme komt vaak voort uit onzekerheid. Je hecht alleen waarde aan status als je je bezig houdt met wat andere mensen van je vinden. Als dat je niet kan schelen, heeft status simpelweg geen waarde meer.
 7. Onthoud dat het niet ‘goed’ is om iets niet te willen, en niet ‘slecht’ om iets wel te willen. Het doel is niet om niets meer te willen, het doel is om rijker te worden door minder te willen.
 8. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven en kijk welke uitgaven je kunt wegsnijden.
 9. Klein wonen is vaak goedkoper. Als je toch weinig spullen nodig hebt, waarom zou je dan groter wonen?
 10. De mooiste dingen in het leven zijn gratis. Liefde, lachen, goede vriendschappen, natuur, avontuur, inspiratie, kennis etc.
 11. Soms is goedkoop de meest bevredigende weg, mits je bereid bent om wat tijd te investeren. Meubels met ‘ziel’ koop je voordelig tweedehands. Laagje verf en je hebt iets unieks in huis. Lokale groente van de markt is goedkoper (en meer eco) dan bepaalde groente uit de supermarkt. Zelf koken en bakken is goedkoper, lekkerder en gezonder. Alleen wel iets tijdrovender.

Door minder te willen haal je meer uit je inkomen. Je hebt simpelweg meer te besteden. Het geeft je de ruimte om andere keuzes te maken: om je schulden af te lossen, te sparen en financieel veerkrachtiger te worden.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test