Geweldig, je gaat vooruit!

Oké, we zijn allemaal weleens op die plek geweest. Ik ook. Je bent in de boeken gedoken, over mindfulness, over persoonlijke ontwikkeling, over gezondheid, over het vormgeven van je ideale leven. Je hebt veel geleerd, je hebt zelfs al wat successen geboekt. Je voelt je geweldig, en je deelt je nieuwe inzichten graag met iedereen die het horen wil.

En dan kom je in aanraking met ‘andere mensen’. De mensen die niet zo ‘verlicht’ zijn als jij. Zij hebben niet de boeken gelezen die jij hebt gelezen. Zij doen dingen die in jouw ogen ‘dom’ zijn. Ze eten nog wit brood. Ze hebben nog nooit gehoord van Eckhart Tolle, van superfoods. Ze houden zich niet bezig met duurzaam leven, met liefdevol zijn, met shoppen bij EkoPlaza.

En dan betrap je jezelf erop. Je voelt je beter dan deze mensen. Beter omdat je je hebt verdiept in bepaalde onderwerpen die belangrijk zijn voor jou. En, als je jezelf eens goed aankijkt in de spiegel, kom je tot een schokkende conclusie: je bent een snob.

Je bent niet altijd zo wijs als je denkt

Wijsheid komt met de jaren, zeggen ze. Maar voor sommige mensen neemt de wijsheid met de jaren af. Hoe meer ze zich ontwikkelen, des te meer ze ‘neer gaan kijken’ op de mensen om hen heen. En dat is bijzonder, aangezien dát juist getuigt van de afname van al die waarden die we associëren met vooruitgang, wijsheid en ‘spiritualiteit’: liefde, acceptatie, compassie, tolerantie, vertrouwen.

Voor je het weet brengt je persoonlijke ontwikkeling je in een isolement. In een subcultuur die denkt te weten wat ‘juist’ is. Die zich verheven voelt boven anderen. En dat is wat mij betreft, zoals je al geraden had, geen vooruitgang. Dat is achteruitgang. Dan word je niet wijzer, dan word je snobistisch.

Laat je vooruitgang geen achteruitgang zijn

Doe eens een stapje naar achteren. Zie de samenleving eens als het grote, complexe netwerk dat het is. Een wirwar van mensen met hun behoeften, wensen, doelen en dromen. Ieder mens in die wirwar bewandelt zijn eigen pad. Ieder mens stelt zijn eigen prioriteiten over wat diegene belangrijk vindt in zijn of haar leven.

Jij vindt het belangrijk om gezond te eten, om de wereld mooier te maken, om je gelukkig, vrij en succesvol te voelen.

Andere mensen vinden het momenteel belangrijker om aardig gevonden te worden, om niet het gevoel te hebben dat ze er niet bij horen. Of om minder emotionele pijn te voelen. Om te ontdekken wie ze zijn, om te genieten van hun leven, om populair te zijn, om te winnen, rijk te zijn, niet ongelukkig te zijn.

Ieder mens heeft zijn eigen overtuigingen. Zijn eigen verleden met daarin zijn eigen levenslessen. Ieder mens is anders, ieder mens denkt anders. Niemand is zoals jij. En daarom is het logisch dat veel mensen niet zoals jij denken. Dat maakt hen niet minder dan jij, het maakt ze anders dan jij.

Stel je open voor iedereen

En weet je wat? Ieder mens heeft jou iets te leren. Hoe ‘verlicht’ of ontwikkeld je jezelf ook vindt. Jij bent niet beter, de ander is niet beter. Jullie zijn allebei even geweldig, ongeacht het levenspad dat ieder van jullie kiest. Dus sluit jezelf niet af voor anderen die anders denken. Stel jezelf open en leer van elkaar.

Dat wil niet zeggen dat je je niet moet omringen door mensen die leven en denken zoals jij. Dat is ontzettend nuttig en inspirerend. Het wil wel zeggen dat je je niet wilt afsluiten van de rest van de mensheid. Dat je je niet beter voelt dan anderen. Dat je in beginsel compassie beoefent en liefdevol bent richting alle mensen in je leven.

Dát is vooruitgang. En dat is niet makkelijk, dus je hebt nog genoeg te doen. Je bent – net als ik – waarschijnlijk nog lang niet op die magische plek die sommige mensen ‘verlicht’ noemen. Jezelf beter voelen is een beginnersfout die we allemaal maken.

Merk het op, en beweeg verder richting de persoon die je werkelijk wilt zijn. En dat is – als je soChicken vaker bezoekt – waarschijnlijk geen snob. Ook al is het zo’n leuk woord dat eindigt op een -b maar klinkt als een -p. Snop. Leuk woord, geen leuk persoon.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test