Artikel opslaan

Hoe geld je gevangen kan zetten

Geld kan vrijheid creëren. Toch gaan geld en vrijheid niet altijd samen. In de meeste gevallen leidt meer geld namelijk tot gevangenschap.

Stel, je gaat meer verdienen. Er komt meer financiële ruimte. Dit geeft je keuzes, en deze keuzes geven je vrijheid. Maar, zodra je een keuze maakt (en het geld dus vastlegt in goederen of diensten) is deze vrijheid weg.

Sterker nog, spullen maken je minder vrij. Spullen vereisen namelijk bescherming en onderhoud. En dat kost geld. Even was je rijker. Even had je meer vrijheid, maar nu is het verdwenen.

Hoe kun je geld gebruiken om echt vrijer te worden?

Maak van 2025 je beste jaar ooit! 🚀

Ontdek de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Gelukkig door geld niet uit te geven

Een aantal jaar geleden kwam ik tot een interessant inzicht. Ik had de gewoonte ontwikkeld om meer geld te sparen. Ik spaarde voornamelijk omdat ik een buffer wilde opbouwen en zo wat veerkracht te ontwikkelen. Fulltime voor mezelf werken terwijl ik net een huis had gekocht was soms best spannend.

Naarmate mijn spaarrekening groeide besefte ik echter iets heel belangrijks: het geld dat ik níet uitgeef draagt meer bij aan mijn geluk dan het geld dat ik wél uitgeef.

In termen van persoonlijk geluk is geld beter besteed aan mijn spaarrekening dan aan een nieuwe televisie, nieuwe kleding of een nieuwe auto.

Waarom? Heel simpel. Zolang ik het geld heb, heb ik keuzes. En zolang ik keuzes heb, heb ik vrijheid. Zodra ik het geld omzet in een auto is de keuze weg. Dan heb ik gekozen voor een auto, en kan ik niets anders meer met dit geld doen.

Spaar je vrijheid bij elkaar

Geld geeft je vrijheid totdat je het uitgeeft. Wil je meer vrijheid ervaren? Zorg dan voor een vrijheidsbuffer. Een verzameling geld die je achter de hand houdt om je goed te voelen. Een bedrag dat je als het goed is nooit zal spenderen, hooguit in noodgevallen of voor dingen die je belangrijker acht dan je vrijheid.

Zet je spaardoel op een half jaarinkomen. Dit stelt je in staat om een half jaar door te trekken zonder inkomen, terwijl je je huidige levensstandaard hanteert (en een jaar als je je levensstandaard halveert). Klinkt dat als een bizar doel? Begin dan kleiner. Bedenk dat iedere euro die je achter de hand houdt je een stukje vrijer, veerkrachtiger en onafhankelijker maakt.

Zie sparen niet als vervelend. Zie je spaarrekening als een manier om rijker, onafhankelijker, veerkrachtiger en vrijer te worden. Spaar eerst, ga daarna pas shoppen.

Bouw een goed leven met je geld

Geldstress oplossen met de stuwdamtheorie Bundel

Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.

Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.

Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test