Hoe geld je gevangen kan zetten

Geld kan vrijheid creëren. Toch gaan geld en vrijheid niet altijd samen. In de meeste gevallen leidt meer geld namelijk tot gevangenschap.

Stel, je gaat meer verdienen. Er komt meer financiële ruimte. Dit geeft je keuzes, en deze keuzes geven je vrijheid. Maar, zodra je een keuze maakt (en het geld dus vastlegt in goederen of diensten) is deze vrijheid weg.

Sterker nog, spullen maken je minder vrij. Spullen vereisen namelijk bescherming en onderhoud. En dat kost geld. Even was je rijker. Even had je meer vrijheid, maar nu is het verdwenen.

Hoe kun je geld gebruiken om echt vrijer te worden?

Gelukkig door geld niet uit te geven

Een aantal jaar geleden kwam ik tot een interessant inzicht. Ik had de gewoonte ontwikkeld om meer geld te sparen. Ik spaarde voornamelijk omdat ik een buffer wilde opbouwen en zo wat veerkracht te ontwikkelen. Fulltime voor mezelf werken terwijl ik net een huis had gekocht was soms best spannend.

Naarmate mijn spaarrekening groeide besefte ik echter iets heel belangrijks: het geld dat ik níet uitgeef draagt meer bij aan mijn geluk dan het geld dat ik wél uitgeef.

In termen van persoonlijk geluk is geld beter besteed aan mijn spaarrekening dan aan een nieuwe televisie, nieuwe kleding of een nieuwe auto.

Waarom? Heel simpel. Zolang ik het geld heb, heb ik keuzes. En zolang ik keuzes heb, heb ik vrijheid. Zodra ik het geld omzet in een auto is de keuze weg. Dan heb ik gekozen voor een auto, en kan ik niets anders meer met dit geld doen.

Spaar je vrijheid bij elkaar

Geld geeft je vrijheid totdat je het uitgeeft. Wil je meer vrijheid ervaren? Zorg dan voor een vrijheidsbuffer. Een verzameling geld die je achter de hand houdt om je goed te voelen. Een bedrag dat je als het goed is nooit zal spenderen, hooguit in noodgevallen of voor dingen die je belangrijker acht dan je vrijheid.

Zet je spaardoel op een half jaarinkomen. Dit stelt je in staat om een half jaar door te trekken zonder inkomen, terwijl je je huidige levensstandaard hanteert (en een jaar als je je levensstandaard halveert). Klinkt dat als een bizar doel? Begin dan kleiner. Bedenk dat iedere euro die je achter de hand houdt je een stukje vrijer, veerkrachtiger en onafhankelijker maakt.

Zie sparen niet als vervelend. Zie je spaarrekening als een manier om rijker, onafhankelijker, veerkrachtiger en vrijer te worden. Spaar eerst, ga daarna pas shoppen.

Ontdek hoe je snel positiever in het leven komt te staan ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin nu met 46% korting

Zo blijf je lekker positief ☀️

Ontvang ook iedere maandag gratis tips om je leven steeds leuker te maken. Ruim 150.000 mensen zijn al lid!

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛