Artikel opslaan

Ben je verslaafd aan problemen?

Je hoeft niet zo raar naar me te kijken. Mensen kunnen echt verslaafd raken aan problemen. Sterker nog, sommige mensen verweven hun hele identiteit met hun problemen. Ze ‘zijn’ hun problemen. Dat klinkt gek, maar het is ook logisch. Mensen met problemen krijgen aandacht, en veel mensen zijn op zoek naar aandacht.

Ben jij verslaafd aan problemen? Lijkt het alsof de problemen zich opstapelen of zich één voor één aandienen? Dan is het tijd om in actie te komen. Want hoewel ieder leven zijn problemen kent, is het niet nodig om een leven te hebben dat om problemen draait. Dus laten we aan de slag gaan!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

First things first: wat is een probleem?

Precies, wat is een probleem eigenlijk? Het lijkt alsof we het daar allemaal over eens zijn. Een probleem is geldzorgen. Een probleem is een puberdochter die ontspoort is. Een probleem is een ziekte, geweldige schoenen die uitverkocht zijn, je partner die zijn sokken laat slingeren, een onverwachte teleurstelling.

Een probleem is gebeurtenis die, of een gevoel dat we beschouwen als onwenselijk. Maar als je bekijkt wat het probleem daadwerkelijk is, dan kom je tot de conclusie dat het simpelweg een gebeurtenis of een gevoel is. Niets meer, niets minder. “Dus ik ben gek?” Precies. Jij bepaalt dat een gebeurtenis wordt bestempelt tot ‘probleem’. Tot die tijd is het simpelweg een gebeurtenis. Maar je bent niet alleen, we doen het allemaal. We zijn allemaal best wel gek als je er lang bij stilstaat.

Fijn dat we op één lijn zitten. We hebben dus te maken met gebeurtenissen en gevoelens. En we beschouwen deze gebeurtenissen en gevoelens als onwenselijk, en dat maakt ze problematisch. Het is dus onze eigen keus. Onze creatie.

1. Stop met het maken van problemen

Oké, dus we maken problemen. Super. Dat betekent dus ook dat we ermee kunnen stoppen. Nee, niet in alle gevallen, maar wel in veel gevallen.

We kunnen leren om dingen vaker te beschouwen voor wat ze zijn, en ze niet meer standaard als probleem te bestempelen. We kunnen vaker erkennen dat een gebeurtenis simpelweg een gebeurtenis is, en dat wij zelf mogen bepalen wat deze gebeurtenis voor ons betekent.

  • Je bent ontslagen. Is het een groot probleem? Is het een ongemak? Is het voor jou de aanleiding om eindelijk iets te zoeken waar je echt gelukkig van wordt? Tijd om voor jezelf te beginnen?
  • soChicken was laatst een hele ochtend offline omdat de server op hol sloeg. Toen ik het als een probleem zag werd ik bijzonder gestrest. Toen ik het als gebeurtenis zag (die ik bijzonder onwenselijk vond) kon ik heel simpel de benodigde stappen zetten om een nieuwe situatie vorm te geven.
  • Je hebt onenigheid met een goede vriendin. Een groot probleem? Of aanleiding tot een goed gesprek dat jullie vriendschap zal verdiepen?
  • Je bent ziek. Een groot probleem? Of tijd om te leren om naar je lichaam te luisteren, om rustig aan te doen, om beter voor jezelf te zorgen?
  • Maak jij een probleem van kleine dingen? Of laat je ‘vervelende’ gebeurtenissen rustig van je af glijden? Ga je je echt druk maken om die slingerende sokken?

Je kunt zaken die je normaal gesproken als probleem zou beschouwen voortaan simpelweg beschouwen als gebeurtenis die actie behoeft. CV ketel kapot, geen probleem, even bellen met een CV installatiebedrijf. Heb je geen geld om hem te laten repareren? Geen probleem, dan douche je even bij iemand anders, je trekt iets warms aan, je leent een elektrische kachel. Of je regelt geld.

Geen problemen maar reacties op gebeurtenissen. Hou je hoofd koel en maak je leven niet onnodig moeilijk. Het maakt toch allemaal niet uit. Als je je heel druk maakt verandert dat niets aan de gebeurtenis, wel aan jouw levensduur.

2. Stop met het aantrekken van problemen

Andere mensen maken ook problemen. En het is mogelijk om problemen van anderen over te nemen. Dat betekent dus dat jij ervoor kiest om een probleem dat jij niet hebt wél te hebben. Dat is niet erg effectief als je een fijn en relatief probleemloos leven wilt hebben.

Kun je mensen dan niet meer helpen met hun problemen? Natuurlijk wel. Je kunt alles wat je te bieden hebt delen met de mensen om je heen. Je aandacht, je liefde, je kennis en kunde. En vervolgens kun je verder met je leven, zonder dat je andermans gefabriceerde probleem meeneemt in je eigen leven.

Dat klinkt misschien egoïstisch, maar het is vooral logisch. Want wat schiet iemand ermee op of jij je wel of niet druk maakt? Waarom zou jij jezelf opzadelen met de stress van andermans probleem? Help die persoon, reageer op de situatie. Houd je hoofd koel, en inspireer de ander hetzelfde te doen.

Gedeelde stress is gedeeld ongeluk. En op den duur gedeelde rimpels, gedeelde burn-outs, gedeelde spastische darmen. We hebben geen extra gestreste mensen nodig. We hebben mensen nodig die problemen laten bij wie ze horen, zodat ze mensen met hun problemen kunnen helpen.

Dus laat je geen problemen opdringen, en neem geen problemen over als je dat liever niet hebt. Bekijk de gebeurtenissen voor wat ze zijn, laat je niet gek maken.

3. Het is geen kwestie van pech of geluk

Ja, soms is het wel een kwestie van pech. Soms wordt iemand ernstig ziek, soms gebeurt er een ernstig ongeluk, soms gebeuren er dingen die je simpelweg niet zag aankomen.

Maar er zijn zoveel momenten in het leven waarop je actief kiest voor een toekomst met of een toekomst zonder problemen. Ik probeer iedere dag het laatste te doen. Want door vooruit te denken en je zaken goed op orde te brengen kun je heel veel problemen voorkomen.

Geldproblemen kun je bijvoorbeeld voorkomen door geld achter de hand te houden, door je kosten laag te houden, minimalistischer te worden, minder materialistisch te worden en simpelweg minder geld uit te geven. Mensen die dit doen ervaren minder geldproblemen. Mensen die al hun geld uitgeven en zelfs schulden maken stappen op de trein naar probleemland.

Zodra je weet hoe je de problemen zou kunnen voorkomen en het niet doet (dus niet sparen terwijl je weet dat het problemen voorkomt), maak je een bewuste keuze in de richting die je niet gelukkig maakt.

Dat geldt ook voor veel gezondheidsproblemen. Als je ongezond eet, nauwelijks beweegt, constant piekert en zeurt dan is de kans groot dat je onwenselijke resultaten produceert. Dat is je keus. Dat kun je ook niet doen, en dan is de kans een stuk groter dat je wenselijke resultaten produceert.

Je leven wordt bepaald door de keuzes die jij maakt. Iedere dag opnieuw. Soms heb je pech, soms heb je geluk. In de meeste gevallen heb je vooral te maken met een vrij voorspelbare reeks van oorzaken en gevolgen. Als je je hoofd stoot heb je kans op pijn. Als je je hoofd niet stoot is die kans een stuk kleiner.

Dus? Dus kies vanaf vandaag voor een leven met veel minder problemen. Maak je minder druk, wees anderen tot steun maar laat de problemen waar ze horen en kies constant voor de weg met minder problemen. Het is geen hogere wetenschap, het is gezond verstand.

Het ontwikkelen van problemen is geen leuke hobby. Het is vooral een zeer effectieve manier om rimpels te krijgen. En ja, er zijn veel fijnere manieren om rimpels te krijgen als dat is wat je graag wilt (zoals de zonnebank).

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test