Niemand houdt van kritiek
Ken jij mensen die van kritiek houden? Niemand vindt het leuk om kritiek te ontvangen op wat zij doen en maken. Kritiek is een afkeuring van je gedrag en soms je persoonlijkheid, iets wat veel mensen tegen het hoofd stoot. Als je mensen kritiek geeft op persoonlijk vlak vernietig je stukje voor stukje de relatie die je met deze persoon hebt.
Niemand wordt geboren met een liefde voor kritiek. Tuurlijk, je kunt er ‘mee leren omgaan’. Hoe een persoon besluit om te gaan met de kritiek die hij ontvangt zegt echter niets over hoe hij zich eronder voelt. Kritiek kan pijn doen, en erger nog, het kan relaties tussen mensen beschadigen.
Mensen veranderen met kritiek
Denk jij nog steeds dat je mensen kunt veranderen door hun, in jouw ogen, slechte gedrag te bekritiseren? Dan zit je al een tijdje op een dood spoor. Hoewel je misschien gelijk hebt dat iemand zijn gedrag beter kan veranderen (je zoon die aan drugs doet bijvoorbeeld), zul je weinig bereiken met kritiek.
Je kunt mensen namelijk niet veranderen, en al helemaal niet met negatieve opmerkingen. Een mens verandert alleen als hij dat zelf wil. Als jij dus wilt dat je vriend zijn sokken netjes in de wasmand gooit zul je ervoor moeten zorgen dat hij dat wil doen. Klinkt onmogelijk? Niet met het toverwoord ‘waardering’.
Waardering is het glas half vol beschouwen
Laten we vanaf nu afspreken dat je stopt met kritiek leveren zonder dat je er iets positiefs tegenover zet. Mensen willen geen kritiek ontvangen, zullen er niet door veranderen en sommige mensen zullen zich juist expres tegen je afzetten. Als je kritiek geeft zet je slechte eigenschappen onder de aandacht, iets wat niemand prettig vindt. Je beschouwt het glas als half leeg.
Wanneer je mensen waardering geeft verandert er echter een heleboel. Mensen doen namelijk alles om waardering te vinden. Iedereen wil gewaardeerd worden. Probeer je vriend dus te betrappen als hij een keer wél zijn sokken in de wasmand gooit! Laat hem zien dat je waardeert wat hij zojuist heeft gedaan. Waardeer hem en zeg dat je dit enorm op prijs stelt.
Waardering trekt steun aan
Het is al jaren bekend dat honden sneller leren als je ze beloont wanneer ze iets goed doen in plaats van ze te straffen als ze iets fout doen. Het gedrag waarvoor je gewaardeerd wordt ga je vaker vertonen omdat je meer waardering wilt ontvangen.
Als je laat zien dat je trots bent op de ander dat hij iets, in jouw ogen, goeds heeft gedaan trek je zijn steun naar je toe. Hij leert dat dit gedrag gewenst is en dat het waardering oplevert.
Waardeer alles wat je goed vindt
Klagen, bekritiseren of zeuren heeft geen zin. Je verandert er niemand mee en het verspreidt alleen maar negatieve gevoelens. Mensen voelen zich rot na kritiek, en jij voelt je ook niet bepaald beter wanneer je de hele dag zeurt.
Besluit in plaats daarvan je focus te leggen op alle dingen die goed gaan. Te vaak krijgen mensen de volle laag als ze een keer iets verkeerd doen, maar horen ze niets wanneer ze het heel erg goed doen. Waardeer je kinderen als ze hun kamer opruimen, laat je collega zien dat je haar werk op prijs stelt en laat je partner weten dat je het heerlijk vindt als hij je ‘s ochtends wakker kust. Dan zul je zien dat je waarschijnlijk steeds vaker zo lekker wakker kunt worden!
Reacties
Handige tips!
Hier heb ik veel aan.
Helemaal goed! Het is vaak een kwestie van een knop omzetten en je ziet steeds meer positieve dingen.
Maar wat doe je eraan als jij diegene bent die juist zowat alle kritiek over zich heen krijgt. En zij wil van deze deugden niets van doen hebben? Ik uit kritiek op kritiek en dan is het omzetten van een knop lastiger…
Als je kritiek krijgt, kun je zeggen: ik vind het niet fijn/prettig dat je kritiek hebt. Afhankelijk van wat je natuurlijk doet. Je kunt daarbij vertellen waarom je het gedrag vertoont waar de ander kritiek op heeft. Probeer er achter te komen wat er niet goed is volgens diegene die kritiek heeft. Kritiek zegt niet alleen iets over jou, maar vooral over degene die kritiek heeft. Geef aan waarom je iets doet en probeer tot een compromis te komen.