💡 Referenties vind je onderaan het artikel.

Artikel opslaan

Belangrijk: Ben je zwanger, geef je borstvoeding, onder behandeling, gebruik je medicijnen die je moet innemen met voeding, jonger dan 21 of heb je aanleg voor eetstoornissen? Sla deze techniek dan over of overleg met je arts. Vasten is op dit moment mogelijk niet geschikt voor jou.

Intermittent fasting is toch het tegenovergestelde van wat je wilt?

Ja – tenzij dat niet zo is! Vasten wordt al duizenden jaren toegepast om allerlei redenen. Maar de laatste jaren ontstaat er een veelbelovend wetenschappelijk draagvlak voor mogelijke voordelen van vasten.

Intermittent fasting (afwisselend vasten), is een moderne adaptatie van de oude traditie. Waarmee je veel voordelen ervaart met zo min mogelijk nadelen.

Vasten helpt je in de eerste plaats mentaal sterker te worden – maar het helpt mogelijk ook je lichaam sterker te maken op diverse manieren. En door vasten op nieuwe manieren te integreren in je leven, kun je veel van de voordelen ervaren met weinig nadelen.

Dus laten we eens kijken hoe intermittent fasting je leven beter kan maken, en hoe ik het toepas om beter in m’n vel te komen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

De voordelen van vasten

Veel van de voordelen rondom vasten zijn vrij technisch, maar de uitvoering is gelukkig heel simpel. Een beetje zoals een smartphone bouwen heel ingewikkeld is, maar een smartphone gebruiken zo simpel is dat zelfs je grootmoeder je appt met huilende emojis. 😂

De kern is dit: door een tijdje niet te eten, word je lichaam mogelijk sterker.

 • Je lichaam wordt mogelijk gevoeliger voor insuline (dat is goed).
 • Je lijf verbrandt hierdoor mogelijk makkelijker vet.
 • Je weerstand krijgt mogelijk een tijdelijke boost.
 • Je verkleint mogelijk de kans op diverse nare aandoeningen.
 • Je krijgt waarschijnlijk trek in gezondere voeding.
 • Je verkleint mogelijk risico op aandoeningen in de hersenen.
 • Je krijgt de gelegenheid om emotie-eten te observeren en verslaan.
 • Je breekt met je suikerverslaving.
 • Je leert je lichaam beter kennen.
 • Je wordt vrijer, omdat je beseft dat het helemaal niet zo erg is om een beetje honger te hebben.

En ja – en dit vinden veel mensen belangrijk – vasten helpt je (uiteraard) afvallen. En ook nog eens met vrij weinig moeite – best fijn.

Wat is intermittent fasting?

De voordelen van vasten beginnen nadat je ongeveer 12 uur geen calorieën binnen hebt gekregen (zowel eten als drinken). Elk uur na die 12 uur brengt mogelijk extra vetverbranding en extra gezondheidsvoordelen met zich mee (met een limiet natuurlijk, op een gegeven moment houdt het op).

Een hele dag vasten mag dan gezond zijn, erg praktisch en leuk is het niet.

En daar komt intermittent fasting om te hoek kijken. Deze methode optimaliseert de voordelen en minimaliseert de nadelen. Je vast regelmatig voor kortere duur, waardoor je regelmatig wat voordelen meepakt zonder de enorme nadelen te ervaren.

Intermittent fasting kent veel variaties. De meest populaire variatie – en de variatie die ik aanraad om mee te beginnen – is de 16:8 methode.

Wat houdt dit in? Het houdt in dat je 16 uur vast, en gedurende 8 uur niet vast.

Intermittent fasting eetschema voorbeeld

Bijvoorbeeld: Ik ben om 19:00 klaar met mijn diner. Vanaf nu begint mijn vast. Ik eet de hele avond niets, en drink alleen water, thee (zonder suiker) en zwarte koffie (opnieuw, zonder suiker).

Ik sta op en hoef niet te ontbijten dus ik ben lekker snel klaar. Ik eet niets tot een uur of 13:00 en drink ondertussen veel water. Dan ga ik lunchen. Mijn vast is nu gebroken. De rest van de dag eet ik gewoon normaal. Dit doe ik meerdere dagen per week.

Natuurlijk doe ik mijn best om tegelijkertijd gezond te eten. Veel groente en fruit, zodat ik wel alle benodigde voedingsmiddelen binnenkrijg.

Een mogelijke reden dat vasten zo goed werkt bij afvallen is omdat veel mensen de calorieën van hun overgeslagen maaltijd niet inhalen. En voor veel mensen is niets eten makkelijker dan weinig eten. Om goede resultaten te bereiken is het dus belangrijk dat je de rest van de tijd gezond eet, en niet overschakelt op ongezonde bewerkte voeding.

Je kunt – om te beginnen – deze manier van intermittent fasting 1-3 dagen per week doen. Laat je lichaam eraan wennen en kijk wat er gebeurt. Als het bevalt kun je het 1-7 keer per week doen.

Intermittent fasting wordt makkelijker

Het voelt – zeker in het begin – vreemd om je ontbijt over te slaan. Maar voor de meeste mensen is het best een praktische dagindeling en het went snel.

Al snel zul je merken dat het makkelijker wordt, dat je lichaam went aan het ritme en dat je veel beter met de golven van honger kunt omgaan.

Zelf merk ik dat vasten me goed afgaat, zeker als ik in de ochtend begin. Ik voel me fijn en licht. En omdat ik slechts tot de lunch hoef te wachten kan ik het wel volhouden. Vervolgens vind ik het een fijn idee dat ik me minder druk hoef te maken over hoeveel ik eet, omdat het moeilijk is om alle ‘gemiste’ calorieën in te halen met gezonde voeding.

Mijn ervaringen met intermittent fasting

Wat heb ik in mijn lichaam gemerkt sinds ik ben begonnen met intermittent fasting? Een paar dingen.

Veel van de vermeende gezondheidsvoordelen van vasten hebben betrekking op de lange termijn, dus hier kan ik weinig over zeggen. Wat ik wel merk is dit:

 • Ik verloor een paar centimeter van mijn buikomtrek zonder dat het me veel moeite kostte.
 • Ik voel me verrassend energiek en licht. Als ik honger heb dan drink ik gewoon water. En het is lunchtijd voor ik het doorheb.
 • Ik vind het echt veel makkelijker om van ongezonde voeding af te blijven. Iets wat ik normaal heel uitdagend vindt.
 • Ik merk dat ik echt trek krijg in gezonde, voedzame voeding. Niet in koekjes, chips en andere rotzooi.
 • Als ik ongezond eet krijg ik al snel puistjes in m’n gezicht. M’n huid werd al snel beter en stralender.
 • Ik geniet van een nieuw soort rust, omdat ik helemaal geen emotionele eetbehoeftes voel.
 • Eten voelt veel meer als brandstof. Normaal gebruik ik eten vaak om mezelf te troosten of te ontspannen. En ik zit nu in een behoorlijk drukke periode (vanwege het boek), dus ik vind dat best bijzonder.
 • Ik geniet intenser van mijn maaltijden. Want honger maakt elke maaltijd fantastisch. Ik eet rustiger en bewuster.

Intermittent fasting is geen wondermiddel. Maar het is voor mij wel een gereedschap om bepaalde resultaten teweeg te brengen. De voornaamste voordelen waren voor mij mentaal. De rust en de afgenomen drang naar (ongezond) eten maken me erg blij.

En in de praktijk vind ik het een kleine moeite. Dus ik blijf er nog een tijdje mee experimenteren. Past intermittent fasting ook bij jou? Dat weet je als je het uitprobeert.

Ik ken mensen die er net zo blij van worden als ik, en ik ken mensen die er doodongelukkig van worden. Hoewel de gezondheidsvoordelen interessant zijn, ben ik vooral te spreken over de mentale voordelen van vasten. Een – voor mij – gezondere band met eten en een besef dat af en toe honger hebben niet zo erg is als het lijkt.

Vasten past niet bij ieder lichaam, en het is niet alleen maar geweldig. Maar voor de meeste mensen is het veilig om een 16:8 vast te proberen, zolang het gecombineerd wordt met voldoende gezonde voeding.

Meer lezen over simpeler gezond leven

Wil je meer lezen over gezond leven met minder moeite? Ontdek dan mijn online cursus blei lijf, waarin ik gezond leven simpeler en leuker maak. Zodat het je wél lukt om gezond te leven.

Lees wat mensen zeggen over deze online cursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test