Tijd is ook maar een bedenksel

Ja, dat klinkt raar, maar het is waar. We doen met z’n allen net alsof tijd in beton gegoten is, maar tijd is in werkelijkheid ontzettend relatief.

Hoe relatief kan tijd zijn? Als jij in een ruimteschip naar het midden van het melkwegstelsel zou vliegen, zou de tijd voor jou veel langzamer verlopen dan de tijd hier op Aarde. Als je terug zou komen, dan ben jij een paar jaar ouder (er vanuit gaande dat je een héél snel ruimteschip hebt en niet ontzettend dood gaat door de zwaartekracht), terwijl er hier eeuwen voorbij zijn gegaan. Het is niet zo dat voor jou alles in slow-motion verloopt. Voor jou gaat het leven door, zoals iedere dag. Zo relatief is tijd.

Daarnaast wordt tijd door iedereen anders ervaren. Soms lijkt de tijd te vliegen, soms kruipt hij voorbij. Plus dat onze tijdsbeleving in onze herinneringen vaak verandert. Verder is tijd voor iedere soort anders. Een fruitvlieg ervaart tijd heel anders dan een walvis. En een hond ervaart de dag die je met hem doorbrengt anders dan jij hem ervaart. Wij ervaren het als een chronologische tijdlijn, maar waarschijnlijk is tijd in werkelijkheid veel complexer dan dat.

Kortom: je horloge zegt minder dan je misschien dacht. Onze klok is in werkelijkheid een weergave van metingen in ons zonnestelsel. Door hecht samen te leven met je klok raak je opgejaagd en lijken je dagen voorbij te vliegen. Dat kan anders!

Zo laat je de tijd los

De klok is een geweldige uitvinding. Vooral als je er bijvoorbeeld zeker van wilt zijn dat jij en het vliegtuig dat je wilt pakken tegelijkertijd op de afgesproken plaats verschijnen. Klokken zorgen ervoor dat onze samenleving synchroon loopt, wat ontzettend veel voordelen biedt.

We hebben echter ook de neiging om de klok te gebruiken voor hele andere doeleinden. We laten bijvoorbeeld de klok bepalen wanneer we eten, wanneer we naar bed gaan of hoe lang we met vrienden op stap gaan. De klok zorgt ervoor dat we onze intuïtie inruilen voor iets meetbaars. En dat heeft soms als resultaat dat we ons opgejaagd voelen.

Als ik zie dat het 22:30 is, dan denk ik “de avond is bijna voorbij, ik ga zo naar bed”. Misschien dat ik pas rond 23:30 naar bed ga, maar ik heb al een uur lang het gevoel dat ‘de avond voorbij’ is, terwijl ik niet eens moe ben. Op die manier lijkt de avond heel snel voorbij te gaan. Als ik de avond gewoon van moment tot moment beleef, duurt hij voor mijn gevoel veel langer.

Door minder te leven met de tijd kun je een stuk van je eigen ritme terug pakken:

 1. Draag geen horloge. Je hoeft niet constant te weten hoe laat het is. Of: schakel het klokje in je horloge uit (mocht je een hippe smartwatch hebben).
 2. Hang geen klokken in je woonkamer of haal de batterijen eruit (dan leer je het klokkijken snel genoeg af).
 3. Check niet constant de tijd op je smartphone.
 4. Schakel het klokje op je pc uit. Want we weten allemaal dat je die minstens drie keer per vijf minuten checkt als je aan het werk bent.
 5. Let op die kleine klokjes waar je altijd op kijkt zonder dat je het door hebt. De oven, de magnetron, de wekkerradio, het klokje in de auto. Schakel ze uit of dek/plak ze af. Beetje extreem, maar afkicken vraagt soms om plakband.
 6. Heb je een afspraak, of wil je weten wanneer het tijd is om in actie te komen? Stel dan een reminder in op je smartphone. Zodra hij begint te trillen weet je dat het tijd is om iets te doen.
 7. Observeer hoe geïrriteerd je je voelt. En vraag je af waarom je zo graag wilt weten hoe laat het is. Voegt het iets toe aan je ervaring op dit moment?
 8. Merk hoe je langzaam leert leven met minder klokken om je heen, en ontdek hoe rustig je ervan wordt.

Het leven is een rivier van bewustzijn. Het is geen verzameling uren en minuten die zachtjes wegtikken. Door je minder bezig te houden met klokken, voel je de tijd minder. De aandacht komt dan te liggen op het hier en nu.

Zo leef je meer in je eigen ritme

Oké. Hoe laat is het? Precies, je hebt geen idee. Mooi. Tijd om terug te komen bij je natuurlijke ritme:

 1. Eet als je honger hebt, niet omdat het 12:30 is of 18:30. Je lichaam is geen voorspelbare machine. Soms heb je eerder honger, soms later. Afhankelijk van wat je hebt gegeten, wat je hebt gedaan en hoe je je voelt. Voel de signalen van je lichaam. Heb je veel of weinig honger? Waar vraagt je lichaam om? Waar heb je trek in?
 2. Eet pas een tussendoortje als je maag leeg is. Hoe je daarachter komt? Leg je hand op je maag, dan voel je het snel genoeg. Leer je lichaam door de dagen heen beter kennen.
 3. Observeer de buitenlucht. Door vaker naar de stand van de zon te kijken, leer je binnen enkele dagen vast te stellen hoe laat het ongeveer is.
 4. Ben je moe? Ga slapen. Ben je overdag moe? Doe een dutje als het kan.
 5. Slaap zo vaak mogelijk zonder wekker. Laat de gordijnen (een beetje) open staan zodat je wordt gewekt door het licht en door het feit dat je helemaal uitgerust bent. Stel eventueel een wekker in als backup.
 6. Ben je samen met vrienden of familieleden? Laat de tijd los en blijf in het moment. Dat zal de kwaliteit van het samenzijn vergroten. Zet eventueel een timer om te voorkomen dat het nachtwerk wordt.
 7. Voel je je gehaast? Stop dan bewust eventjes. Hoe sneller jij gaat, des te sneller de tijd lijkt te gaan. Adem bewust in en uit, ontspan je, en ga kalm weer verder met je dag.
 8. Breng meer tijd door in de natuur, zonder klok op zak te hebben. Ga gewoon eens een middag op stap en laat je telefoon en horloge thuis. Gebruik de wereld om je heen om te bepalen wat je doet.
 9. Gebruik je eigen zintuigen, je eigen intuïtie, waar je normaal naar een klok zou grijpen. Luister naar je lichaam, observeer je omgeving.

Ervaar hoe het leven bestaat uit een stroom van bewustzijn, en kom tot de conclusie dat de klok niets meer is dan gereedschap. Een meetinstrument. Je bent ook niet constant bezig met checken wat de temperatuur buiten is, of hoe hoog het CPU verbruik van je computer is. Je hoeft ook niet constant te weten hoe laat het is.

Meer vrijheid, meer tijd, minder stress

Sterker nog, door je minder bewust te zijn van de tijd word je vrijer. Je voelt je minder gevangen in onze gejaagde maatschappij, en meer verbonden met de natuur.

Mooi spul. Dus snel, vergeet hoe laat het is. Geen tijd te verliezen!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test