Artikel opslaan

Welke richting willen we inslaan?

Er is iets aan de hand. We zijn beland in een periode waarin een enkel stuk technologie onze sociale interacties en zelfs onze manier van denken verandert. Met de komst van de iPhone en de daarop volgende Android en Windows Phones veranderen we in hoog tempo de manier waarop we omgaan met de wereld om ons heen.

Verandering is goed, vooral als je verandert in een richting die jou en de wereld om je heen gelukkiger zal maken. Technologie kan onze intenties versterken, het is een krachtig gereedschap. Dit betekent echter niet dat technologie automatisch gelukkig maakt. De komst van de superphones stelt ons voor een belangrijke keuze op het gebied van sociale interactie: welke richting willen we inslaan?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Samen alleen zijn

Gesprekken maken in een razend tempo plaats voor tekstberichten. De komst van snel, betaalbaar en betrouwbaar mobiel internet heeft ons communicatiemiddelen als iMessage en Whatsapp gegeven. We kunnen onbeperkt praten (en gamen) met onze vrienden en familieleden, en dat doen we dan ook massaal.

We vinden het leuk om mensen te ontmoeten, om met mensen te praten. Ondertussen vinden we het ook belangrijk om verbonden te zijn met andere mensen, die op een andere plek op aarde andere dingen doen. We zijn samen en we zijn alleen. We zijn verbonden, en in een groeiende mate eenzaam. We hebben eindeloos veel contacten, maar maken steeds minder contact.

De superphone is meer geworden dan een leuk speeltje. Het is een constant aanwezige, soms dwingende persoonlijkheid in ons leven aan het worden. En naast dat hij ons leven verrijkt op ongekend veel manieren, zijn er onderdelen in ons leven waar de superphone eerder schade toebrengt dan verrijkt.

Want hoe geweldig die iPhone ook is, wij bepalen uiteindelijk zelf welke richting we inslaan. Kiezen we voor echte relaties, echte vriendschappen, echte diepgang, liefde, emoties, tranen, lachbuien, ontdekkingen, diepe gesprekken, openbaringen, leermomenten, ruzies, verrassingen en uitwisselingen van gedachten, kennis en denkbeelden? Of kiezen we voor een slap aftreksel? Voor updates en korte berichtjes.

Zet je mobiel terug op zijn plaats

De ongekende mogelijkheden van de superphone zijn niet meer weg te denken uit ons leven. En dat moeten we ook niet willen. Het is een geweldig gereedschap dat de wereld op talloze manieren vooruit helpt en mensen verbindt. Maar het is belangrijk om niet te vergeten dat het niet meer is dan dat: het is een gereedschap. Net als je laptop, net als je keukenmes.

Een gereedschap stelt je in staat een bepaald doel te bereiken. Je kunt het inzetten om iets sneller voor elkaar te krijgen, of dingen te doen die je zonder niet zou kunnen. Wanneer je met iemand praat heb je geen gereedschappen nodig. Wanneer je met mensen praat draait het om luisteren, emphatie, liefde, aandacht en genieten van elkaars aanwezigheid.

Wil je je jouw superphone terug op zijn plaats zetten? Hieronder heb ik enkele tips die mij helpen om mijn ‘iPhone verslaving’ onder controle te houden:

 • Vraag je af: is het echt nodig dat jij 24 uur per dag via meerdere kanalen bereikbaar bent? Wat gebeurt er als je even van de radar verdwijnt? Je bent niet de leider van de vrije wereld, waarschijnlijk gebeurt er helemaal niets. Dus doe eens precies dat: verdwijn van de radar.
 • Je kunt het leven ook gewoon ervaren, van momenten genieten zonder ze te delen op Twitter of Facebook. Een moment wordt niet persé leuker of waardevoller als het wordt gedeeld. En jij wordt er niet persé een beter persoon van. Het maakt niet uit wat al die mensen op Facebook van je denken, het maakt uit wat jij van jezelf denkt.
 • Zet je mobiel op stil als je met mensen praat, zo verstoren al die iMessages, Whatsapps, Tweets en Facebook notificaties je face-to-face gesprekken niet.
 • Durf een trillende telefoon gewoon eens te negeren. Je hoeft niet voor iedere scheet naar je broekzak te grijpen, zeker niet als je een gesprek voert. Je leert snel genoeg het verschil tussen de tril van een berichtje (kort) en de tril van een telefoontje (lang) te herkennen. Als het écht belangrijk is dan bellen mensen wel. En vergeet niet dat mensen altijd nog een voicemail kunnen achterlaten (lekker retro!).
 • Durf je mobiel zo nu en dan gewoon eens in vliegtuigmodus te zetten. Heerlijk, even wat tijd voor jezelf! Kun je even werken, geconcentreerd lezen of even écht alleen zijn en rustig nadenken.
 • Wacht soms eens gewoon. Zonder telefoon. Kijk voor je uit, geniet van het moment, voel je ademhaling, hoor de geluiden om je heen. Je hoeft niet ieder ‘doods’ momentje in je leven op te vullen om gelukkig te zijn. Momenten van ‘niets’ bevatten ook kwaliteit. Deze kwaliteit verlies je echter uit het oog als je verslaafd raakt aan je mobiel. Ieder moment is waardevol, je hoeft niet alles op te vullen met Draw Something.
 • Zet je telefoon sowieso in vliegtuigmodus voordat je gaat slapen. De GSM/UMTS straling naast je hoofd is ongezond en verstoort bovendien je nachtrust. Om maar te zwijgen van de verrassende popups van die leuke apps waarvan de ontwikkelaars in andere tijdzones leven.
 • Schakel notificaties uit voor apps die niet echt belangrijk voor je zijn. Je kunt alles aanpassen op je telefoon, je hoeft het niet te nemen zoals het komt. Zoek in de instellingen naar het berichtgeving menu. Je aandacht is kostbaar!
 • Laat je e-mail voortaan slechts één keer per uur checken of doe het helemaal handmatig. Daar word je een stuk minder zenuwachtig van, en het scheelt in de batterijduur.
 • Jij staat niet in dienst van je telefoon. Als je geen zin hebt om te antwoorden, antwoord dan gewoon even niet. Nog geen twee jaar geleden gebruikte iedereen SMS, en verwachtte vrijwel niemand een direct antwoord. Waarom zou je nu moeten deelnemen aan een soort chatsessie die 24 uur per dag door kan gaan? Bepaal lekker zelf wanneer je wel en niet antwoord. Je contacten wennen er wel aan!
 • Probeer alle communicatie via zo weinig mogelijk kanalen te laten lopen. Meld je niet aan voor iedere nieuwe app, als je eenmaal hebt meedoet kun je minder makkelijk stoppen. Begin er gewoon niet aan of verwijder de app van je telefoon. Houd de communicatiestroom zo simpel mogelijk, anders wordt het alleen maar gekker.

Geniet van het echte leven

Ik schreef eerder al hoe belangrijk het is om tijd te nemen voor het echte leven. Nu onze apparaten, en daarmee onze complete online wereld, meer en meer in ons leven integreert wordt het steeds belangrijker om kritisch te zijn. Laat jezelf niet meezuigen maar ga bewust om met nieuwe technologie. Jij bepaalt hoe je jouw leven inricht, niet je followers en contacten.

Probeer de leegte in je leven niet op te vullen met technologie. Vul de leegte door aan jezelf te werken, door meer mindful te zijn, meer dankbaarheid te voelen, door te stoppen met haasten en aandacht te schenken aan de dingen die je doet. Vul je leven met kwaliteit, met ‘ziel’. Gebruik technologie als een toevoeging op een geweldig leven, en laat het zich niet zomaar nestelen op de plek die het zelf lijkt te wensen.

Laat technologie vóór je werken. Op die manier put je er het meeste geluk uit en behoud je bovendien de kwaliteit in de relaties met de mensen om je heen.

Besteed minder tijd op je smartphone

Minder tijd doorbrengen op je smartphone Bundel

Heb je soms het gevoel dat je teveel tijd op je smartphone doorbrengt? In deze Bundel gaan we aan de slag met bewust smartphone gebruik zodat je je leven weer terug krijgt.

Besteed minder tijd achter je scherm en op social media, en meer tijd aan echt genieten van je leven.

Doe je ook mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test