Artikel opslaan

De balans herstellen

Een paar jaar geleden kwam ik tot een belangrijke en vrij logische conclusie: ik besteed bijna alle dagen van de week volledig aan werk, maar ik vind werk niet eens het belangrijkste in het leven.

Vreemd. En logisch tegelijk. Want werk voorziet ons van inkomen, een sociaal netwerk, een zinvolle bezigheid, een gevoel van voldoening, zelfvertrouwen, identiteit en – als je een beetje geluk hebt – een hoop plezier.

Al deze dingen haalde ik ook toen uit mijn werk. Maar weet je, ik haal ook een hoop plezier uit appeltaart. Maar dat eet ik ook niet elke dag.

Dingen die ik eigenlijk belangrijker vond – gezondheid, innerlijke rust, persoonlijke groei, relaties, mijn relatie met Billy – kregen naar mijn idee te weinig aandacht.

Dus? Dus ik begon met een experiment: kan ik 4 dagen werken in plaats van 5?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Zo – dat voelt een stuk natuurlijker

Ik heb altijd al gevonden dat het weekend drie dagen zou moeten duren. En ergens vind ik het ook stom om te werken op vrijdagde enige dag in de week die het woord vrij in zich heeft! Ik begrijp niet waarom ik er niet eerder op kwam om dit idee gewoon te omarmen.

Zodra ik begon met vrijdagen vrij te nemen, merkte ik direct dat de boel een stuk beter in balans was.

  • Ik had meer tijd om te ‘herstellen’ na een drukke werkweek. Waardoor ik echt even los kon komen van mijn werk.
  • Ik kreeg vrije ruimte die er eerder niet was terwijl ik me uitgeruster voelde. Waardoor ik ineens meer ging sporten, mediteren en gezond koken.
  • Er was ineens een volledige dag ter beschikking zonder ‘sociale verplichtingen’. Een dag helemaal voor mezelf.
  • Doordat ik me blijer, vrijer, uitgeruster en fitter voelde, merkte ik dat ik maandag echt zin had om aan de slag te gaan.
  • Donderdag is mijn nieuwe vrijdag. Een perfect moment om er een feestje van te maken en het weekend te vieren.
  • Ik werk gedurende de week gestructureerder omdat ik alles nu doe in vier dagen. Hierdoor stel ik minder uit. Ik geniet zo erg van mijn vrije vrijdag, dat ik er alles aan doe om hem echt vrij te houden.

Dus dat is mijn ervaring. Maar ik weet dat het voor jou niet hetzelfde hoeft te zijn. Als je werkt voor een werkgever zal 4 dagen werken in plaats van 5 je een salarisverlaging opleveren.

Wat vind je belangrijk?

Het is interessant om uit te zoeken wat voor invloed de verandering van 4 dagen werken in plaats van 5 heeft op je salaris. In sommige gevallen neemt je bruto loon (voor de belasting) bijvoorbeeld behoorlijk af, maar blijkt dat het netto loon (wat je op je rekening krijgt) helemaal niet zo sterk afneemt.

Dit kun je online berekenen of laten berekenen door je werkgever. Maar ook als de verandering je wat geld scheelt kan het de overgang waard zijn, afhankelijk van je financiële situatie.

Je kunt het zo zien: een euro kun je altijd nog terugverdienen, een minuut krijg je maar één keer en daarna is hij weg.

Dit is je leven. En als je snakt naar meer tijd voor jezelf – wat is je dan meer waard? Twee extra paar schoenen in de maand, of tijd om kalmer, gelukkiger en gezonder door je leven te gaan?

Ik houd dan niet genoeg geld over

Stel nou dat 4 dagen werken in plaats van 5 niet mogelijk lijkt omdat je dan niet meer rond kunt komen. Wat kun je dan doen?

Een heleboel, zo blijkt. En afhankelijk van hoe graag je wilt overschakelen, kun je grotere of kleinere stappen zetten.

Ik schrijf op soChicken altijd over de kracht van beneden je stand leven. Als je nu net kunt rondkomen met je inkomen, dan leef je dus precies op je stand en heb je dus minder vrijheid om je leven in te richten zoals jij het wilt.

Wat zou je kunnen doen om ver genoeg beneden je stand te leven zodat je dat extra salaris niet langer zou missen? In de eerste plaats kun je werken aan de talloze kleine uitgaves die eigenlijk overbodig zijn. Zoals luxe broodjes in de bedrijfskantine, dure tv abonnementen, je energielasten en overbodige verzekeringen.

In het grotere plaatje kun je ook overwegen om je levensstijl iets drastischer aan te passen. Door bijvoorbeeld kleiner en goedkoper te gaan wonen, je auto weg te doen of ander werk te vinden.

Wat mogelijk is verschilt per situatie, maar als je dolgraag 4 dagen wilt werken in plaats van 5 ben je het aan jezelf verschuldigd om uit te zoeken wat je precies tegenhoudt om deze stap te zetten en hoe je deze obstakels kunt wegnemen.

Durf je niet 4 dagen te werken?

Ik ken genoeg mensen die dolgraag 4 dagen willen werken maar het niet durven. Omdat ze bang zijn om buiten de groep te vallen op het werk, om te weinig geld te hebben (terwijl ze nog steeds genoeg verdienen), om wat vrienden en familie denken, om als lui gezien te worden door de werkgever etc.

Logisch dat je die angsten voelt. Maar nogmaals: dit is je leven. Als het uit balans is, is het aan jou om die balans te herstellen.

  • Ja – 4 dagen werken kost je wat geld, maar kan je ook geld besparen. Als je uitgeruster bent heb je bijvoorbeeld meer zin om te koken, waardoor je minder bestelt of buiten de deur eet.
  • Je kunt meer tijd doorbrengen met je kinderen, je partner, je familie en vrienden. Dat is belangrijk.
  • Mensen mogen meningen hebben – maar dit is jouw leven. En sowieso, veel mensen snakken ook naar meer vrije tijd maar zijn zelf ook bang.
  • Met minder geld is je leven mogelijk nog steeds prima en ben jij nog steeds waardevol. Misschien kun je iets minder luxe op vakantie – maar voelen nu alle weekenden als een mini vakantie.

Wil je 4 dagen werken in plaats van 5? Onderzoek dan eens serieus of en hoe dit mogelijk is voor jou.

Meer tips en inspiratie om minder te (kunnen) werken

Ik heb al veel geschreven over dit onderwerp. En ik heb ook een cursus ontwikkeld die je helpt je leven te versimpelen, zodat je meer lucht en ruimte krijgt om minder te gaan werken.

Lees je mee? 😊

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test