De balans herstellen
Een paar jaar geleden kwam ik tot een belangrijke en vrij logische conclusie: ik besteed bijna alle dagen van de week volledig aan werk, maar ik vind werk niet eens het belangrijkste in het leven.
Vreemd. En logisch tegelijk. Want werk voorziet ons van inkomen, een sociaal netwerk, een zinvolle bezigheid, een gevoel van voldoening, zelfvertrouwen, identiteit en – als je een beetje geluk hebt – een hoop plezier.
Al deze dingen haalde ik ook toen uit mijn werk. Maar weet je, ik haal ook een hoop plezier uit appeltaart. Maar dat eet ik ook niet elke dag.
Dingen die ik eigenlijk belangrijker vond – gezondheid, innerlijke rust, persoonlijke groei, relaties, mijn relatie met Billy – kregen naar mijn idee te weinig aandacht.
Dus? Dus ik begon met een experiment: kan ik 4 dagen werken in plaats van 5?
Zo – dat voelt een stuk natuurlijker
Ik heb altijd al gevonden dat het weekend drie dagen zou moeten duren. En ergens vind ik het ook stom om te werken op vrijdag – de enige dag in de week die het woord vrij in zich heeft! Ik begrijp niet waarom ik er niet eerder op kwam om dit idee gewoon te omarmen.
Zodra ik begon met vrijdagen vrij te nemen, merkte ik direct dat de boel een stuk beter in balans was.
- Ik had meer tijd om te ‘herstellen’ na een drukke werkweek. Waardoor ik echt even los kon komen van mijn werk.
- Ik kreeg vrije ruimte die er eerder niet was terwijl ik me uitgeruster voelde. Waardoor ik ineens meer ging sporten, mediteren en gezond koken.
- Er was ineens een volledige dag ter beschikking zonder ‘sociale verplichtingen’. Een dag helemaal voor mezelf.
- Doordat ik me blijer, vrijer, uitgeruster en fitter voelde, merkte ik dat ik maandag echt zin had om aan de slag te gaan.
- Donderdag is mijn nieuwe vrijdag. Een perfect moment om er een feestje van te maken en het weekend te vieren.
- Ik werk gedurende de week gestructureerder omdat ik alles nu doe in vier dagen. Hierdoor stel ik minder uit. Ik geniet zo erg van mijn vrije vrijdag, dat ik er alles aan doe om hem echt vrij te houden.
Dus dat is mijn ervaring. Maar ik weet dat het voor jou niet hetzelfde hoeft te zijn. Als je werkt voor een werkgever zal 4 dagen werken in plaats van 5 je een salarisverlaging opleveren.
Wat vind je belangrijk?
Het is interessant om uit te zoeken wat voor invloed de verandering van 4 dagen werken in plaats van 5 heeft op je salaris. In sommige gevallen neemt je bruto loon (voor de belasting) bijvoorbeeld behoorlijk af, maar blijkt dat het netto loon (wat je op je rekening krijgt) helemaal niet zo sterk afneemt.
Dit kun je online berekenen of laten berekenen door je werkgever. Maar ook als de verandering je wat geld scheelt kan het de overgang waard zijn, afhankelijk van je financiële situatie.
Je kunt het zo zien: een euro kun je altijd nog terugverdienen, een minuut krijg je maar één keer en daarna is hij weg.
Dit is je leven. En als je snakt naar meer tijd voor jezelf – wat is je dan meer waard? Twee extra paar schoenen in de maand, of tijd om kalmer, gelukkiger en gezonder door je leven te gaan?
Ik houd dan niet genoeg geld over
Stel nou dat 4 dagen werken in plaats van 5 niet mogelijk lijkt omdat je dan niet meer rond kunt komen. Wat kun je dan doen?
Een heleboel, zo blijkt. En afhankelijk van hoe graag je wilt overschakelen, kun je grotere of kleinere stappen zetten.
Ik schrijf op soChicken altijd over de kracht van beneden je stand leven. Als je nu net kunt rondkomen met je inkomen, dan leef je dus precies op je stand en heb je dus minder vrijheid om je leven in te richten zoals jij het wilt.
Wat zou je kunnen doen om ver genoeg beneden je stand te leven zodat je dat extra salaris niet langer zou missen? In de eerste plaats kun je werken aan de talloze kleine uitgaves die eigenlijk overbodig zijn. Zoals luxe broodjes in de bedrijfskantine, dure tv abonnementen, je energielasten en overbodige verzekeringen.
In het grotere plaatje kun je ook overwegen om je levensstijl iets drastischer aan te passen. Door bijvoorbeeld kleiner en goedkoper te gaan wonen, je auto weg te doen of ander werk te vinden.
Wat mogelijk is verschilt per situatie, maar als je dolgraag 4 dagen wilt werken in plaats van 5 ben je het aan jezelf verschuldigd om uit te zoeken wat je precies tegenhoudt om deze stap te zetten en hoe je deze obstakels kunt wegnemen.
Durf je niet 4 dagen te werken?
Ik ken genoeg mensen die dolgraag 4 dagen willen werken maar het niet durven. Omdat ze bang zijn om buiten de groep te vallen op het werk, om te weinig geld te hebben (terwijl ze nog steeds genoeg verdienen), om wat vrienden en familie denken, om als lui gezien te worden door de werkgever etc.
Logisch dat je die angsten voelt. Maar nogmaals: dit is je leven. Als het uit balans is, is het aan jou om die balans te herstellen.
- Ja – 4 dagen werken kost je wat geld, maar kan je ook geld besparen. Als je uitgeruster bent heb je bijvoorbeeld meer zin om te koken, waardoor je minder bestelt of buiten de deur eet.
- Je kunt meer tijd doorbrengen met je kinderen, je partner, je familie en vrienden. Dat is belangrijk.
- Mensen mogen meningen hebben – maar dit is jouw leven. En sowieso, veel mensen snakken ook naar meer vrije tijd maar zijn zelf ook bang.
- Met minder geld is je leven mogelijk nog steeds prima en ben jij nog steeds waardevol. Misschien kun je iets minder luxe op vakantie – maar voelen nu alle weekenden als een mini vakantie.
Wil je 4 dagen werken in plaats van 5? Onderzoek dan eens serieus of en hoe dit mogelijk is voor jou.
Meer tips en inspiratie om minder te (kunnen) werken
Ik heb al veel geschreven over dit onderwerp. En ik heb ook een cursus ontwikkeld die je helpt je leven te versimpelen, zodat je meer lucht en ruimte krijgt om minder te gaan werken.
Lees je mee? 😊
Reacties
Je kunt hier prima uitrekenen wat het scheelt om minder te gaan werken:
https://werkzorgberekenaar.nibud.nl/
Ik werk al heel lang 4 dagen en het bevalt nog steeds uitstekend.
Laatst bij bovenstaande website uitgerekend wat het oplevert om een dag extra te gaan werken, nou dat het is het zeker niet waard tov de extra vrije tijd. Scheelt ook dat dit een extra dag kinderopvang zou betekenen.
Als je het kan veroorloven, zeker doen!
Nog een alternatief als 32 uur werk te weinig is: je zou misschien 34 of 38 uur kunnen werken. Dat wil zeggen dat je elke 2 of 4 weken een dagje vrij hebt.
Ik werk 36 uur in 4 dagen, prima te doen!
Wat een goed artikel! Het zou voor mij echt een droom zijn om 4 dagen ipv 5 te gaan werken, maargoed, ik ben pas net een jaar bezig, haha! Misschien dat het me over 2 jaar wel gaat lukken! Eerst maar eens van 40 naar 36, (4×9?), dat lijkt me al een goede vooruitgang!
Ik werk al jaren vier dagen per week. Eerst had ik vrijdag vrij, maar tegenwoordig woensdag, zodat ik twee korte weken van 2 dagen heb en een extra “midweekend”. Het geld heb ik nooit gemist, en van de extra vrije tijd geniet ik nog steeds: soms doe ik lekker “niets”, en soms doe ik iets praktisch of sociaals, maar het fijne is dat ik zelf kan kiezen!
Klinkt leuk en lekker, droom er al jaren van maar mijn werkgever staat het niet toe! Tis alles of niets en alternatieven zijn schaars. Ik heb bij meerdere werkgevers gemerkt dat ze er afwijzend tegenaan kijken. Als je op je strepen gaat staan worden tevens je doorgroeimogelijkheden beperkt.
Toevallig heb ik het net vorige week uit zitten rekenen wat het me extra op zou leveren om 5 dagen te werken in plaats van 4. Helaas moet ik bij mijn werkgever de helft van mijn reiskosten zelf betalen. Dit telt voor mij ook mee, want ik reken het helemaal netto uit. Het zou betekenen dat als ik 5 dagen ga werken ipv 4 ik helemaal netto 1,50 per uur zou verdienen, dus ik zou er per extra dag 11,25 aan over houden (7,5 uur uitbetaald). Laat dan maar lekker zitten. Dat is zo’n 5 tientjes netto wat ik extra zou hebben per maand, maar daar moet ik dan gemiddeld genomen wel 4,5 dag per maand extra voor werken excl. reistijd (1,5 uur per dag met de auto).
Heel goed idee, Jelle. Je moet alleen wel de kans hebben bij je werkgever. Ik blijf in ieder geval lekker 4 dagen werken.
Dit artikel draait juist om een dag mínder werken, niet méér. En je illustreert m’n punt perfect: 4 dagen werken in plaats van 5 scheelt je vaak nauwelijks inkomen. 😉
Ik heb geen of nauwelijks betaald werk. Maar werk heb ik wel. Jouw artikel heeft me op het idee gebracht om mezelf doelbewuster een ‘vrije’ dag te geven. Uit de andere artikelen die aan dit artikel hingen deed ik het idee op om tevens ‘ongestructureerde’ tijd te plannen. Ik laat me nogal eens overvallen door werk wat zich plotseling aan dient. Bewust enkele uren oren dicht….heerlijk lijkt me dat. En ook een dag echt vrij…goed idee. Zonder baas maar wel met heel veel werk….ik merk dat er eigenlijk geen enkele vrije dag meer is. Het sluipt er in; je merkt het amper. Maar één dag met een groot kruis in mijn agenda, dát ga ik doen. Hartelijk dank voor de suggestie. Inderdaad, de tijd lijk je maar één keer te krijgen. Kostbaar geschenk.
Vier dagen werken is heerlijk en als je ervoor kiest wil je nooit meer anders, maar er is ook een keerzijde. Als je namelijk werkeloos wordt krijg je een uitkering die berekend is op 70% van je laatst verdiende salaris. Nu moet ik rondkomen met een uitkering op bijstandsniveau. Het lukt wel en ik ben dankbaar dat ik geleerd heb ermee rond te komen. Houdt daar rekening mee!
Hier heb ik ook de 4 dagen er doorheen gekregen. Dat ging niet van harte, werkgevers zijn er inderdaad niet happig op en zeker van jonge mensen wordt verwacht dat we gewoon fulltime werken en blij zijn met elke kans. Tot mijn psychische gezondheid eronder ging lijden, toen kreeg ik toch meer het gevoel, liever 4 dagen per week dan overspannen of depressief thuis. Maar als je cv kort is en banen schaars zijn en je een tijdelijk contract hebt is het helaas niet altijd makkelijk dit voor elkaar te krijgen. Op werk heeft eerlijkheid wel geholpen om steun te krijgen, maar het vergroot mijn kans op een vast contract zeker niet. Wel fijn artikel weer Jelle :)
als ik vijf dagen werkt (8 uur per dag plus 1 uurtje van en naar huis) en slaap je netjes 8 uur per etmaal dan heb ik nog 67 uur over voor andere dingen, als ik dan de tv uit laat, vrienden bezoek, even iemand opbel, niet achter de iPad zit, etc. Heb ik tijd genoeg en is vijf dagen werken echt niet een probleem. Ik heb jaren drie dagen gewerkt en deed net zoveel als ik nu doe met vijf dagen werken. Ik ben ook net zo gelukkig.
Klinkt fantastisch, helaas werk ik in de zorgsector en zijn mijn weken heel onvoorspelbaar. Ik ben dan ook vaak 6 van de 7 dagen aan het werk. Een vaste vrije dag is dus geen optie bij ons. Maar voor degene die de mogelijkheid hebben, top!
Hi Jelle. Mijn man en ik hebben nu ook gesprekken over het al dan niet inleveren van een dag werken voor hem, evt 1 dag om de week. Wat hem al een tijd tegenhoudt is het idee dat hij nu al overvol opdrachten zit en dat hij dezelfde hoeveelheid werk dan in minder uren moet doen. Werk overdragen en uitbesteden kost ook tijd. Lastig. Want we willen juist een fijnere balans en meer ontspanning. In eerste instantie voor hem. Maar dat zal ook doorwerken in ons gezin.
Mijn man en ik werken allebei 30 uren per week. Dat was ooit anders: ik werkte 50 uren als huisarts, en hij 40 als software engineer. Dat was op zich ok, maar met een paar kinderen erbij lukte het niet. We hebben een auto weggedaan, een klein huis (tov onze famille, vrienden en kennissen, naar Nederlandse normen nog steeds ruim, met 140 vierkante m) gekocht op fietsafstand van het werk en de eerste jaren thuis vakantie gevierd, en we zijn minder gaan werken. Eerst ik veel minder, omdat ik per uur minder verdien en het leuk vond veel thuis te zijn. Maar met maar 24u werken geraakte ik de verbinding op het werk kwijt, en werd het echt uren kloppen, niet leuk. Dus is mijn, onder lichte druk van mij, gezakt naar 30 uren per week, en ben ik ook weer 30 uren gaan werken. En dit werkt voor ons! We hebben plezier in het werk en plezier in ons gezin en onze hobby’s. We sparen best veel, omdat we onder onze stand leven en we leren onze kinderen gelukkig zijn met échte dingen als bewegen, samen zijn, ontdekken, leren, maken en delen, zonder dat we voor veel geld spullen (of ervaringen!) moeten kopen.
4 daagse werkweek vind ik een heel goed idee. 3 dagen van de week vrij. Maar het moet geen zaterdagmenaliteit worden. Het kan van maandag t/m vrijdag een dag vrij nemen. ALS bv naar de tandarts moet kan ik gewoon vrij nemen . We zitten de maatschappij waar niemand tijd heeft. Vrije tijd te veel sociale verplichtingen.