Artikel opslaan

“The root of suffering is resisting the certainty
that no matter what the circumstances,
uncertainty is all we truly have.”

Pema Chödrön

Omgaan met een turbulente wereld

Crisissamenleving – een mooi woord voor Wordfeud Ă©n een frustrerend onderdeel van ons dagelijks leven.

Een paar jaar ‘binnen zitten’, uit de hand gelopen polarisatie, een illegale invasie, extreme droogte, ongekende inflatie en de onheilspellende achtergrondruis van een veranderend klimaat.

Het is niet mals. En er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de rappe veranderingen om ons heen. Een ingrijpende en nietsontziende energietransitie, een nieuwe geo-politieke realiteit, ongekende groei in kunstmatige intelligentie en toenemende uitdagingen die een veranderende planeet ons voor de voeten werpt.

Tegelijkertijd heb je ook nog je eigen leven waarin dingen niet gaan zoals je zou willen – soms zelfs vanwĂ©ge de situaties in de wereld.

De vraag die naar boven komt drijven is simpel: hoe gaan we hier positief mee om?

  • Hoe houden we ons staande in een onzekere wereld?
  • Hoe kunnen we tĂłch blij, positief en gelukkig zijn?
  • Hoe kunnen we deze positiviteit verspreiden?
  • En heel belangrijk: hoe kunnen we bijdragen aan het overwinnen van de uitdagingen van onze tijd?

Het zijn goede vragen. Hieronder deel ik een aantal tips en inzichten die mij helpen – wellicht helpen ze jou ook.


Bestel Kom maar op via Bol.com

1. Stop met wensen dat het anders was

Acceptatie is als een superkracht. Degenen die het toepassen stromen moeiteloos door het leven – met een glimlach op de snoet. De rest worstelt met constante frustratie, angst en onzekerheid.

En logisch. Wanneer je wenst dat het leven anders was dan het is verzet je je tegen de realiteit. En dat is stressvol, omdat de realiteit is zoals het is en niet anders.

Het is een beetje alsof je met je blote vuist tekeer gaat op een gigantische rots. Jouw handen liggen open, maar die rots blijft ongemoeid.

Jouw frustratie verandert weinig aan de situatie in de wereld. Het enige dat verandert is dat jij je nu ongelukkig voelt. En dat is zelden je doel.

Accepteren is niet hetzelfde als opgeven. Sterker nog – pas wanneer je de situatie accepteert kun je effectief werken aan verandering. Je gebruikt dan de realiteit als je uitgangspunt.

De wereld is chaotisch. Het leven voelt soms turbulent en onzeker. Dat is de situatie – niets aan te doen. De juiste vraag is niet: ”waarom is het zo uitdagend?” een betere vraag is: ”OkĂ© – en wat is de volgende stap?”

2. Zie het grote plaatje

Wanneer je middenin de draaikolk zit, kan het lastig zijn om perspectief te houden.

Ja – deze tijd voelt aan als chaotisch en indrukwekkend. Maar hoe ziet dit eruit als je uitzoomt? Op een heel mensenleven bijvoorbeeld, op een periode van twee eeuwen of zelfs op de schaal van een millennium?

Oorlogen komen en gaan. Die twee jaar ‘binnen zitten’ is over vijf jaar een vage herinnering. Polarisatie leidt tot onrust, waarna er uiteindelijk een nieuwe periode van stabiliteit aanbreekt. Vroeg of laat zullen we onze samenlevingen circulair (moeten) maken, of dat nu dertig of honderd jaar duurt. En ook de aarde vindt uiteindelijk een nieuw equilibrium – de vraag is voor ons vooral: aan welke kant van de zeespiegel?

Bovendien kunnen onwenselijke ontwikkelingen ook leiden tot positieve uitkomsten. De huidige energiecrisis duwt ons ongekend snel vooruit in de energietransitie, en de corona pandemie heeft ons op scherp gezet waardoor we een volgende (veel dodelijkere) pandemie wellicht kunnen voorkomen.

De wereld verandert altijd. Niet elke verandering is wenselijk, maar bijna alles went en we leren ons aan te passen. Leven is verandering – en uiteindelijk vindt het leven altijd haar weg.

Dit perspectief helpt je om uit de waan van de dag te komen. Uitzoomen doet je realiseren dat die draaikolk waar je je in bevindt slechts een minuscuul onderdeel is van een gigantische oceaan – vĂłl met stromingen, draaikolken en rustige stukken.

3. Verplaats je aandacht

Ik kan klimaatverandering niet fixen – en jij ook niet. Geen enkel individu kan dat. Hetzelfde geldt voor de meeste maatschappelijke problemen.

De vraag is dus vooral: wat kan ik wél doen? Waar heb je controle over?

Ik heb niet het vermogen om een oorlog te stoppen, maar ik kan stappen zetten om het leed te verminderen. Ik kan het klimaat niet stabiliseren, maar ik kan mijn stem laten horen, andere eisen stellen, mijn uitstoot verminderen en nieuw gedrag normaliseren.

Onderzoek waar jouw controle ophoudt en richt je op de volgende kleine stap die je kunt (en wilt) zetten. Soms is het heel simpel: het beste dat je kunt doen is je dochter op bed leggen met geduld, liefde en positieve aandacht. Of iets leuks doen met iemand die wel wat blijdschap kan gebruiken.

4. Verander het perspectief

Heb je er weleens bij stilgestaan hoe bijzonder het is om deze periode in onze maatschappelijke ontwikkeling mee te maken? Het voelt een beetje alsof onze beschaving door haar puberteit gaat – op weg naar jong-volwassenheid.

Nooit eerder gebeurde er zoveel in Ă©Ă©n mensenleven.

Ik werd geboren in een analoge wereld, bijna volledig aangedreven door fossiele middelen. De kans bestaat dat ik mijn leven beĂ«indig in een circulaire samenleving, aangestuurd door kunstmatige intelligentie – op 120 jarige leeftijd.

Je kunt je afvragen hoe wenselijk iedere ontwikkeling is. Maar tegelijkertijd is het belangrijk om te beseffen dat je je ook dankbaar kunt voelen dat je deze wilde rit mag meemaken.

Blijkbaar is het nu aan jou om te bestaan in deze tijd, op deze plek. Het is aan jou om dit te beleven en jezelf te ervaren in een tijd van turbulentie. De vraag is: hoe ga je ermee om?

Besluit je om weg te kruipen, de boel te ontkennen of zelfs veel van deze uitdagingen te verergeren?

Of kies je ervoor om de rug recht te houden, dapper te zijn, de situatie te omarmen en er iets moois van te maken? Om liefde en positiviteit te cultiveren Ă©n verspreiden in onzekere tijden – en bij te dragen aan een inspirerende toekomst voor ons allemaal?

Ik kies het tweede. Het lukt niet altijd, maar vaak lukt het wel. En dat is belangrijk, want iedere kleine positieve stap telt. Voor jou, je gezin, je omgeving, onze samenleving Ă©n het leven op aarde.

Ik laat met niet ontmoedigen door een turbulente wereld. En ik hoop jij ook niet. Sterker nog: wees blij dat je er bent – er is van alles te beleven.

Kom maar op – reserveer nu mijn nieuwe boek

In mijn nieuwe boek Kom maar op – Positief leven in een turbulente wereld laat ik je  precies zien hoe je aanvaarding eenvoudig kunt toepassen, en deel ik wat ik leerde van een ellendige peuter-meltdown in de supermarkt. 😅

Je kunt mijn nieuwe boek nu vooruit bestellen!

Lees meer en bestel direct


soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test