Artikel opslaan

Spoor energielekken op

Een uitgeblust gevoel is een signaal dat je niet goed omgaat met je energie. Je geeft meer energie weg, dan dat je binnenkrijgt.

Wees daarom zuinig op je energie. Dit doe je door energielekken op te sporen. Dit zijn dingen die gedurende een langere periode de energie uit je lijf en leven zuigen. Soms gebeurt dit zonder dat je het zelf opmerkt.

Voorbeelden van energielekken zijn:

  • Dingen doen waar je het nut niet van inziet.
  • Mensen die alleen over zichzelf praten.
  • Altijd klaar staan voor anderen.
  • De lat te hoog leggen voor jezelf.
  • Veel piekeren of bezig zijn met dingen die je niet kunt veranderen.
  • Niks willen missen en constant op de hoogte willen zijn.
  • Je zorgen maken over wat anderen denken.
  • Een te volle agenda zonder tijd voor jezelf.

Er zijn veel verschillende soorten energielekken. Toch hebben ze allemaal één ding gemeen: een energielek ontstaat als je te weinig naar jezelf luistert. Wat heb jij nu nodig? Waar word je blij van?

Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende vermoeidheidsklachten en 8 oorzaken

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Houd stress buiten de deur

Stress is een belangrijke oorzaak van een uitgeblust gevoel. Zeker als je elke dag stress ervaart. Doordat je constant onder spanning staat, lukt het niet meer om rust te vinden en te ontspannen.

Dit kan uiteindelijk leiden tot allerlei lichamelijk en geestelijke klachten of zelfs een burn-out. Probeer stressfactoren daarom zoveel mogelijk buiten de deur te houden en neem op tijd gas terug.

In plaats van te werken aan meer stressbestendigheid kun je juist beter je tolerantie voor stress verlagen. Dit betekent dat je de stresssignalen van je lichaam leert herkennen en uiteindelijk zelfs kunt voorkomen dat ze ontstaan.

Zodra je bijvoorbeeld merkt dat je schouders en nek verkrampen of dat je moeilijker in slaap valt ‘s nachts, weet je dat je beter voor jezelf moet zorgen. Maak tijd voor ontspanning, eet gezond en beweeg voldoende.

Je kunt stress nooit helemaal uit te leven verbannen. Er kan altijd iets gebeuren wat stress veroorzaakt, maar je kunt er wel voor zorgen dat je niet uitgeblust raakt.

Kom in beweging

Lichaamsbeweging is een goede manier om van dat uitgebluste gevoel af te komen. Duik in het zwembad, trek je hardloopschoenen aan, spring op de trampoline of ga naar de sportschool. Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat je regelmatig een halfuur of langer beweegt.

Door te sporten krijg je een betere conditie en maak je je lichaam sterker. Een fit en sterk lichaam kan meer aan en raakt minder snel uitgeblust.

Bovendien komen er tijdens het bewegen stofjes vrij in je lichaam waardoor je je beter gaat voelen. Ook breek je stresshormonen af. Hierdoor krijg je meer positieve energie.

Neem je leven niet zo serieus

Als je elke dag bezig bent met jezelf bewijzen, taken afvinken en zo goed mogelijk je best doen, dan is dat een behoorlijke last op je schouders. Het kost veel energie om die last mee te sjouwen.

Gooi die last dus eens af en neem het leven wat minder serieus. Natuurlijk zijn sommige dingen in het leven serieus of moeilijk, maar er zijn genoeg momenten om van te genieten. Verlies deze kleine dingen niet uit het oog.

Speel, dans, trap lol, stap uit je comfortzone en leef je uit. En lach om jezelf en de dingen die anders lopen dan gepland. Het leven is te kort om je overal druk over te maken. Een geweldig leven bestaat uit geweldige momenten, niet uit ploeteren en piekeren.

Stel jezelf een inspirerend doel

Niets is zo dodelijk voor je energie en levenslust als saaiheid en gebrek aan uitdaging. Daarom heb je soms gewoon wat peper in je reet nodig om van een uitgeblust gevoel af te komen.

Wakker je innerlijke vuur aan met een inspirerend doel. Wat wil je bereiken? Waar droom je van? Houd het dicht bij jezelf.

Denk dus niet ‘mijn doel is een promotie krijgen, want dat geeft me veel aanzien’. Een promotie kan een inspirerend doel zijn, maar alleen als je het voor jezelf doet en jouw hart er daadwerkelijk sneller van gaat kloppen.

Is dat niet het geval? Vraag jezelf dan af waar je wel blij van wordt. Misschien wil je veel liever sparen voor een wereldreis, vervroegd met pensioen gaan, een vreemde taal leren of een eigen bedrijf starten.

Wat het ook is, maak het jouw persoonlijke missie waar je helemaal voor gaat. Stippel je route uit en maak een stappenplan. Jij bent de held van je eigen verhaal. Een held met een missie.

Je zult zien dat je leven weer meer glans krijgt – en dat jij van uitgeblust naar enthousiast en energiek gaat.

Stress stap voor stap verminderen

Stress verminderen in 5 stappen Bundel

Stress zuigt de blijdschap uit je dag. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om snel minder stress te ervaren.

In deze Bundel laat ik je zien hoe je het voor elkaar krijgt. We werken aan 5 stappen om stress snel en effectief te verminderen.

Zodat de blijdschap weer fijn terug kan stromen in je dag. ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test