Uitstelgedrag op zolder
Een stapel foto’sĀ die je nog moet uitzoeken, je CD collectie die je nooit meer gebruikt, vuileĀ kleding over de deur. Dat hoekje in de keuken waar zich altijd allerlei frutsels verzamelen. Of de ‘la’ (elk huishouden heeft zo’n la), met nuttige dingen (de postzegels) en de minder nuttigeĀ dingen (een foldertje van een pizzabezorger die al jaren failliet is).
Ieder huis heeft rommelhoekjes. En soms zijn die rommelhoekjes erg groot. Zoals een zolder vol met rommel. Of een schuur waar je de deur liever van dicht houdt. Of wat dacht je van deze klassieker: de auto vol met afval. Pakjes, blikjes, verpakkingen en frutsels die elke dag met je meereizen naar het werk en weer terug.
Rommel = uitstelgedrag. Waarom? Omdat rommel ontstaat op het moment dat jij het nemen van een beslissing uitstelt, op het moment dat je kiest voor gemak op de korte termijn in plaats van kwaliteit op de lange termijn. En hoe vaker je dat doet, des te meer rommel er in je leven blijft plakken.
JeĀ stelt het maken van keuzesĀ uit
Keuzes maken is zwaar. Het is belastend voor de hersenen, omdat je constant complexe kansberekeningen moet maken. Iedereen kan maar een beperkt aantal keuzes maken op een dag. En als het even kan, proberen we dit vermoeiende proces te vermijden.
Er komt iets in je leven, je weet niet wat je ermee moet doen. Dus doe je er niets mee, en blijft het slingeren.
Je wordt geconfronteerd met een zolder vol met meuk. En je weet dat het zwaar en uitputtend zal zijn om je zolder uit te mesten. Dus stel je het uit. Want een deel van je wil geen zware dingen doen, maar makkelijke dingen. En geen keuzes maken is makkelijker.
Gebruik je huis als spiegel
Kijk eens rond in je huis. Misschien heb je weinig overbodige spullen, misschien wemelt het ervan. Zie hoe al deze spullen iets zeggen over jouw innerlijke wereld. Over jouw besluitvaardigheid.
Hoe meer overbodige spullen je hebt, des te beter je bent in uitstellen. En hoe beter je bent in uitstellen, des te lager de kwaliteit van je dagelijkse leven wordt. Wat zegt je huis over jou?
Stap voor stap naar een levenĀ zonderĀ rommel
OkƩ, en wat kun je eraan doen?
- Begin klein en houd het klein. Pak iedere dag een klein, afgebakend project aan en doe het een voor een. Dus eerst je CD’s uitzoeken en daarna pas je auto opruimen.
- Zorg dat je minder hoeft na te denken, minder keuzes hoeft te maken. Spreek met jezelf af: als ik het een jaar niet heb gebruikt, en het heeft geen ontzettend bijzondere sentimentele waarde, dan gaat het mijn huis uit.
- Bedenk dat je spullen die je nooit gebruikt maar misschien ooit toch nodig denkt teĀ hebben altijd nog kunt lenen, huren of tweedehands kunt kopen.
- Besef dat iedere beslissing die je uitstelt later alsnog op je bord zal belanden. Maar dan vaker op een grotere, meer overweldigende manier. En gaandeweg zal het uitstellen van de beslissing je leven minder luchtig en leuk maken.
- Maak een routine van het nemen van besluiten. Verzamel alle dingen die in je leven belanden gedurende de week op een vaste plek. Zoals bonnetjes die je moet archiveren, visitekaartjes die je ontvangt, rekeningen die je moet betalen etc. Gooi ze in Ć©Ć©n bak en ga op een vast tijdstip in de week zitten om deze bak weg te werken.
- Weet dat je genoeg tijd hebt om je leven op te ruimen. Een avond televisie kijken kost je al snel drie uur. Wat zou je kunnen bereiken als je hiervan twee uur gebruikt om een kast uit te ruimen?
- Besef dat je je na twee uur uitstellen niet perse geweldig voelt. Na een uurtje opruimen voel je je moe maar ook ontzettend tevreden.
- Onthoud dat het opruimen van je leven niet alleen impact heeft op je externe wereld, maar ook op je interne wereld. Je zult al snel merken dat je je rustiger en vrijer voelt.
- Ga verder zodra je de smaak te pakken krijgt. Beweeg van een opgeruimd leven naar een minimalistische levensstijl. Op die manier ervaar je nog meer rust, minder stress en nog veel meer luchtigheid.
Rommel in je leven wijst op luiheid. Dat is niet erg, we zijn allemaal weleens lui. Maar het loont om meer discipline op te bouwen en je leefomgeving op orde te houden. Uitstelgedrag levert je nu gemak op, maar mondt vrijwel altijd uit in een situatie die je stress en extra werk bezorgt.
Dus start een expeditie door je volgebouwde schuur en begin met opruimen!
Wil je meer discipline opbouwen?
Ja, natuurlijk wil je dat. Meer discipline betekent meer controle over jezelf. En het betekent dat je je leven met minder moeite zo kunt vormgeven als jij dat wilt. Bekijk onze praktische eCursus om te ontdekken hoe je voorgoed van je uitstelgedrag af komt.
Reacties
Hele fijne, praktische tips!
Het is inderdaad vaak zo veel, dat het lastig is eraan te beginnen, waardoor je dan niet begint;-). Het werkt dan heel fijn om elke keer iets kleins te doen. En als dat dan is gedaan geeft dat motivatie weer wat anders op te ruimen. Maar daar zijn zeker nog wat stappen te nemen, soms ben ik ineens zo klaar met ‘al die spullen’! Dus thanks voor deze tips!
Dank je wel. Je hebt me geweldig geholpen met deze blog.
Dag Jelle, als trouwe bezoeker wil ik je graag complimenteren. De vernieuwde site ziet er fantastisch uit!
Ik raad je site regelmatig aan bij mensen (zelfs de meest aardse en nuchtere personen durf ik bij jou op bezoek te laten gaan).
Ik ben nog steeds heel blij met een gekochte e-cursus (over uitstelgedrag) en e-boek (over financien).
Keep up the good work, I love it!
Liefs en groetjes Lonneke
Dankjewel voor de verfrissende website en aandachtige tips over het opruimen en vereenvoudigen…..het lijkt soms een lange weg maar ik heb veel aan jouw adviezen en doe alles in tevreden stapjes
Blijf er nog maar heel lang mee doorgaan !!!
Dag Jelle, dank je wel voor dit artikel. Rommel is uitstelgedrag.
Ik spreek echt de hoop uit dat dit mij kan helpen om niet meer uit te stellen. Ik hoop dat ik de weerstand kan weerstaan. Ook mijn complimenten over de nieuwe site
Rommel is uitstelgedrag. Ja, ik weet dat. Ik maak zelf ook geen rommel. Toch is mijn huis een rommel en loop ik dagelijks alles op de te ruimen van man en stiefzoon. Alles. Van jassen, schoenen en wasgoed tot gebruikt servies. Ze erop aanspreken? Werkt niet. Dan ruimen ze drie keer een bekertje op en het is weer klaar. Alles maar laten liggen? Werkt niet. Ze storen zich er zelf niet aan.
Kun je niet een blog maken over rommel in huis leren accepteren? ;)
ja u hebt gelijk ik lees al uw boeken