Artikel opslaan

“Where is your luggage?”

Mijn lievelingszin als ik met mijn vriend incheck in een hotel of hostel. In een wereld waar mensen zeulen met koffers vol schoenen, zich rugzakken van 60 tot 80 liter laten aansmeren en vervolgens volstoppen en uren in de rij staan om bagage in te checken en op te wachten, ben ik een freak. En ik hou ervan.

Een rugzak van 22 liter is vrij klein. Zeker als je bedenkt dat de populairste Eastpak rugzak (vast onderdeel van het Nederlandse straatbeeld) 24 liter kan hebben. En toch is het genoeg om een aantal maanden van huis te blijven. Sterker nog, ik merk dat ik beter uitgerust ben dan de gemiddelde backpacker die zijn ruggenwervels opoffert aan kilo’s kleding, boeken, handdoeken, schoenen en (niet te vergeten) overbodige onderbroeken.

In dit artikel wil ik je laten zien hoe Ultra Light Backpacken in zijn werk gaat, geef ik je een aantal tips mee en ga ik je inspireren om je koffer te dumpen en de meest geweldige reizen van je leven te ervaren. En we gaan praten over onderbroeken. Van wol.


Bestel Kom maar op via Bol.com

1. Geloof dat het mogelijk is

De meeste mensen denken dat het onmogelijk is om rond te reizen met zo weinig bagage. Reizen met één paar schoenen, met twee onderbroeken, een paar shirts, een lange en een korte broek. Met een zooitje super effectieve technologie.

Toegegeven, Ultra Light Backpacken is niet voor iedereen. Het is voor mensen die op zoek zijn naar avontuur, naar vrijheid en flexibiliteit. Mensen die graag rondreizen en liever niet te ver vooruit plannen. Voor mensen die de vrijheid willen hebben om zich te mengen onder de lokale bevolking, en wanneer gewenst, af te wijken van de toeristische paden.

Als je vrijheid belangrijk vindt. Als je een hekel hebt aan wachten, aan getreuzel, aan gedoe. Als je gewoon ‘wilt gaan met die banaan’. Als je mensen wilt shockeren met jouw onderbroekpraktijken. Dan is Ultra Light Backpacken jouw ding. Het is soms uitdagend, maar het is altijd de moeite waard. Al is het maar omdat alle reizigers die op je pad komen intens jaloers zijn op je kleine rugzakje.

2. Minder is écht meer

Maar waarom? Waarom is Ultra Light Backpacken zo geweldig? Simpel: het plezier dat je beleeft aan je reis is omgekeerd evenredig aan de hoeveelheid bagage die je meebrengt. Onderweg is minder écht meer. Voorbereid zijn op álle mogelijke situaties maakt je in dit geval niet beter voorbereid. Het maakt je vooral log, vermoeid en geïrriteerd.

Je hoeft je bagage nooit meer in te checken. Het kan dus ook niet kwijtraken. Je landt, je loopt het vliegtuig uit en je bent klaar. Je hebt altijd al je spullen bij de hand. Je hebt geen haast zodra je aankomt in een drukke stad, aangezien je geen zware koffer mee zeult. Zodra je arriveert in een stad, kun je direct genieten. Niet eerst rennen naar je hotel. Eerst genieten in een koffiebar.

Je bespaart geld, tijd en risico. Tegelijkertijd wordt rondreizen leuker, flexibeler en minder vermoeiend. Je hebt minder spullen om in de gaten te houden. Minder spullen om op te ruimen in je hotelkamer. Minder zoeken, minder wassen, minder organiseren. Alles dat je meebrengt wordt intensief gebruikt. Elk object vervult een belangrijke rol in jouw reisplezier. Precies genoeg. Niet meer en niet minder.

3. Aan de slag met de wollen onderbroek

Mijn tweede favoriete zin: “Je hebt maar twee onderbroeken?!?!” Yep. En ze zijn van wol. En ze kriebelen niet. Ze nemen geen geur op, zijn binnen een paar minuten droog na het wassen, zijn licht en stijlvol én biologisch afbreekbaar. En je hoeft niet te strijken, mocht je je daar zorgen over maken.

Lekker gek, en lekker effectief. Mijn onderbroeken (van het merk Icebreaker) zijn gemaakt van Merino Wool, de wol van het Merino schaap uit Nieuw-Zeeland. De stof is niet van katoen te onderscheiden, en voelt goed aan op de huid. Je zou in theorie zelfs op reis kunnen gaan met één onderbroek (dat doen ze tijdens Zuidpool expedities), maar wij reizen liever met twee onderbroeken. Eentje aan, eentje laten luchten en regelmatig wassen (onder de douche).

En zo bespaar je een stapel overbodige stof in je rugzak. Weer iets meer ruimte voor die felbegeerde iPad.

4. Heb vertrouwen in plaats van angst

Veel mensen zijn bang om onvoorbereid te zijn. Bang voor discomfort. Die angst zorgt ervoor dat alles wordt ingepakt. Want stel je voor dat het een keer donker is (zaklamp mee), stel je voor dat ik blaren krijg (blarenpleisters mee), stel je voor dat we chique uit eten gaan (overdreven jurk mee).

Ik reis met een paar t-shirts en een vest. En toch hebben we o.a. een bezoekje gebracht aan het 7-Sterren Burj Al Arab in Dubai. En we kwamen in stijl. Hoe? Tja, Dubai is één grote shopping-mall. Waarom al die kleding meeslepen als ik een nette outfit kan kopen in de laatste week van mijn reis voor minder geld?

Heerst er malaria in het gebied dat je wilt bezoeken? Dan verkopen ze daar klamboes. En je denkt toch niet dat jouw Hollandse zonnebrandcreme daadwerkelijk beter (of betaalbaarder) is dan de creme die ze naast de woestijn verkopen? Ik bezocht Australië zonder zonbescherming. Ik vertrouwde erop dat ik daar iets beters kon scoren dan Kruidvat huismerk, voor minder geld.

Zolang je gebieden bezoekt met een redelijke levensstandaard en een redelijke bevolkingsdichtheid geldt deze regel: Alles wat je nodig hebt om in een bepaald gebied te overleven is daar te verkrijgen. Dat scheelt een hoop gesjouw!

5. Kies minder, ga voor kwaliteit en multitaskers

Doe je best om minder mee te nemen. Elk item in je rugzak moet zichzelf bewijzen. Heb je een zaklamp nodig als je er een op je iPhone hebt? Heb je een dikke reisgids nodig als je de eBoek versie op je iPad en iPhone kunt laden? (hint: nee). Heb je een backpackslot nodig als je rugzak zo klein is dat je hem nooit alleen hoeft te laten?

Heb je een warme jas nodig als je het noorden van Australië bezoekt in de lente? Heb je twee paar schoenen nodig als je gewoon leuke nieuwe schoenen kunt kopen als deze schoenen versleten zijn? Heb je een luxe aluminium waterfles nodig als iedereen op je bestemming flessenwater drinkt en het kraanwater ondrinkbaar is? Neen.

Doe je best om je backpack zo leeg mogelijk te houden, en tegelijkertijd het comfort en de kwaliteit zo hoog mogelijk te maken. Een laptop is vrij zwaar. Maar in ons geval essentieel, dus er gaat aan kleine MacBook Air mee. Een goede fotocamera is groot en zwaar, maar ik wil mooie foto’s hebben van m’n reis. Dus er gaat wel een Canon DSLR mee (reizen met een compactcamera heb ik na mijn rondreis in Australië afgezworen).

Ik doe mijn best om zo weinig mogelijk kabels mee te slepen. Fijn dat we allebei een iPhone hebben, zodat we met één kleine oplader toekunnen. En er gaan altijd oordopjes mee (goede oordopjes, niet van die schuimdingen), een slaapmasker en een in-ear koptelefoon. Goede nachtrust is essentieel. Dat geldt ook voor multivitaminen (gezond eten op reis is soms uitdagend).

Je smartphone is een onwijs goede multitasker. Je kunt hem gebruiken voor communicatie, research, boeken van hotels en tickets, foto’s, filmpjes, entertainment (muziek en video), bloggen, als zaklamp, als kompas, als kaart en navigatie, als reisgids, encyclopedie, vriendenvinder, metrokaart etc. De truc is dus heel simpel: stop meer in je smartphone en minder in je backpack.

6. Plan en test

Ultra Light Backpacken kost voorbereiding. En dat is een belangrijk verschil met traditioneel reizen. Je moet het ‘leren’, onder de knie krijgen. En je moet de juiste ‘gear’ uitzoeken en aanschaffen. Spullen die aansluiten bij jouw persoonlijkheid, jouw reisstijl en jouw bestemming.

Het is dus even uitzoeken. Je kunt niet ‘s avonds wat kleding uit je kast trekken en ‘s ochtendsvroeg in het vliegtuig springen. Je moet je backpack ‘ontwerpen’. Dat is natuurlijk ontzettend leuk, maar tijdrovend, zeker de eerste keer. Je moet op zoek naar betaalbare spullen die toch voldoen aan je eisen. Soms moet je dingen bestellen waar je even op moet wachten.

En je moet een backpack uitzoeken. Ik heb de afgelopen jaren gereisd met een 22 liter Deuter rugzak. Een geweldige backpack, maar ik wil kijken of ik iets kleiners kan vinden. Dit jaar wil ik mijn grenzen verder verleggen, en op zoek gaan naar een goede vervangende rugzak van 19 liter.

Het punt is, je moet je uitrusting ontwerpen en uittesten voordat je op reis gaat. Ga bijvoorbeeld een weekendje proefdraaien in een Europese stad, zo kun je jezelf goed voorbereiden op een langere reis.

7. Focus op ervaringen

Je reis draait om ervaringen. Leg daar dus ook je aandacht op. Reis om geweldige ervaringen op te doen, om fantastische herinneringen aan te maken, om jezelf uit te dagen en om te groeien.

Een lichte uitrusting maakt het waarschijnlijker dat je leuke ervaringen beleeft. Simpelweg omdat je minder gebonden bent, minder vastgeketend aan je bagage. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Je bent vrijer om een geweldige tijd te beleven. Om mensen te ontmoeten, om spontane ingevingen te volgen en om in bijzondere situaties terecht te komen.

Stel jezelf dus open voor mensen, wees lekker flexibel en volg je gevoel. Wie weet waar je allemaal terecht komt met je Ultra Light Backpack!

Meer lezen en aan de slag

En? Heb ik je overgehaald om je zware koffers of oversized rugzak in te ruilen voor vrijheid en flexibiliteit? Geweldig. Hieronder vind je enkele boeken en websites die je verder op weg helpen. Als je meer wilt weten over mijn uitrusting, bekijk dan mijn ultra-light-backpacking paklijst!

  • Life Nomadic, praktische gids naar Ultra Light Backpacken.
  • Tynan, auteur van bovenstaand boek, blogt over zijn gear.
  • No Baggage Challenge, reizen zónder bagage.
  • Onderstaande boeken staan vol met geweldige tips.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test