“Where is your luggage?”
Mijn lievelingszin als ik met mijn vriend incheck in een hotel of hostel. In een wereld waar mensen zeulen met koffers vol schoenen, zich rugzakken van 60 tot 80 liter laten aansmeren en vervolgens volstoppen en uren in de rij staan om bagage in te checken en op te wachten, ben ik een freak. En ik hou ervan.
Een rugzak van 22 liter is vrij klein. Zeker als je bedenkt dat de populairste Eastpak rugzak (vast onderdeel van het Nederlandse straatbeeld) 24 liter kan hebben. En toch is het genoeg om een aantal maanden van huis te blijven. Sterker nog, ik merk dat ik beter uitgerust ben dan de gemiddelde backpacker die zijn ruggenwervels opoffert aan kilo’s kleding, boeken, handdoeken, schoenen en (niet te vergeten) overbodige onderbroeken.
In dit artikel wil ik je laten zien hoe Ultra Light Backpacken in zijn werk gaat, geef ik je een aantal tips mee en ga ik je inspireren om je koffer te dumpen en de meest geweldige reizen van je leven te ervaren. En we gaan praten over onderbroeken. Van wol.
Pre-order mijn nieuwe boek 🎉
Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.
Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳
Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!
1. Geloof dat het mogelijk is
De meeste mensen denken dat het onmogelijk is om rond te reizen met zo weinig bagage. Reizen met één paar schoenen, met twee onderbroeken, een paar shirts, een lange en een korte broek. Met een zooitje super effectieve technologie.
Toegegeven, Ultra Light Backpacken is niet voor iedereen. Het is voor mensen die op zoek zijn naar avontuur, naar vrijheid en flexibiliteit. Mensen die graag rondreizen en liever niet te ver vooruit plannen. Voor mensen die de vrijheid willen hebben om zich te mengen onder de lokale bevolking, en wanneer gewenst, af te wijken van de toeristische paden.
Als je vrijheid belangrijk vindt. Als je een hekel hebt aan wachten, aan getreuzel, aan gedoe. Als je gewoon ‘wilt gaan met die banaan’. Als je mensen wilt shockeren met jouw onderbroekpraktijken. Dan is Ultra Light Backpacken jouw ding. Het is soms uitdagend, maar het is altijd de moeite waard. Al is het maar omdat alle reizigers die op je pad komen intens jaloers zijn op je kleine rugzakje.
2. Minder is écht meer
Maar waarom? Waarom is Ultra Light Backpacken zo geweldig? Simpel: het plezier dat je beleeft aan je reis is omgekeerd evenredig aan de hoeveelheid bagage die je meebrengt. Onderweg is minder écht meer. Voorbereid zijn op álle mogelijke situaties maakt je in dit geval niet beter voorbereid. Het maakt je vooral log, vermoeid en geïrriteerd.
Je hoeft je bagage nooit meer in te checken. Het kan dus ook niet kwijtraken. Je landt, je loopt het vliegtuig uit en je bent klaar. Je hebt altijd al je spullen bij de hand. Je hebt geen haast zodra je aankomt in een drukke stad, aangezien je geen zware koffer mee zeult. Zodra je arriveert in een stad, kun je direct genieten. Niet eerst rennen naar je hotel. Eerst genieten in een koffiebar.
Je bespaart geld, tijd en risico. Tegelijkertijd wordt rondreizen leuker, flexibeler en minder vermoeiend. Je hebt minder spullen om in de gaten te houden. Minder spullen om op te ruimen in je hotelkamer. Minder zoeken, minder wassen, minder organiseren. Alles dat je meebrengt wordt intensief gebruikt. Elk object vervult een belangrijke rol in jouw reisplezier. Precies genoeg. Niet meer en niet minder.
3. Aan de slag met de wollen onderbroek
Mijn tweede favoriete zin: “Je hebt maar twee onderbroeken?!?!” Yep. En ze zijn van wol. En ze kriebelen niet. Ze nemen geen geur op, zijn binnen een paar minuten droog na het wassen, zijn licht en stijlvol én biologisch afbreekbaar. En je hoeft niet te strijken, mocht je je daar zorgen over maken.
Lekker gek, en lekker effectief. Mijn onderbroeken (van het merk Icebreaker) zijn gemaakt van Merino Wool, de wol van het Merino schaap uit Nieuw-Zeeland. De stof is niet van katoen te onderscheiden, en voelt goed aan op de huid. Je zou in theorie zelfs op reis kunnen gaan met één onderbroek (dat doen ze tijdens Zuidpool expedities), maar wij reizen liever met twee onderbroeken. Eentje aan, eentje laten luchten en regelmatig wassen (onder de douche).
En zo bespaar je een stapel overbodige stof in je rugzak. Weer iets meer ruimte voor die felbegeerde iPad.
4. Heb vertrouwen in plaats van angst
Veel mensen zijn bang om onvoorbereid te zijn. Bang voor discomfort. Die angst zorgt ervoor dat alles wordt ingepakt. Want stel je voor dat het een keer donker is (zaklamp mee), stel je voor dat ik blaren krijg (blarenpleisters mee), stel je voor dat we chique uit eten gaan (overdreven jurk mee).
Ik reis met een paar t-shirts en een vest. En toch hebben we o.a. een bezoekje gebracht aan het 7-Sterren Burj Al Arab in Dubai. En we kwamen in stijl. Hoe? Tja, Dubai is één grote shopping-mall. Waarom al die kleding meeslepen als ik een nette outfit kan kopen in de laatste week van mijn reis voor minder geld?
Heerst er malaria in het gebied dat je wilt bezoeken? Dan verkopen ze daar klamboes. En je denkt toch niet dat jouw Hollandse zonnebrandcreme daadwerkelijk beter (of betaalbaarder) is dan de creme die ze naast de woestijn verkopen? Ik bezocht Australië zonder zonbescherming. Ik vertrouwde erop dat ik daar iets beters kon scoren dan Kruidvat huismerk, voor minder geld.
Zolang je gebieden bezoekt met een redelijke levensstandaard en een redelijke bevolkingsdichtheid geldt deze regel: Alles wat je nodig hebt om in een bepaald gebied te overleven is daar te verkrijgen. Dat scheelt een hoop gesjouw!
5. Kies minder, ga voor kwaliteit en multitaskers
Doe je best om minder mee te nemen. Elk item in je rugzak moet zichzelf bewijzen. Heb je een zaklamp nodig als je er een op je iPhone hebt? Heb je een dikke reisgids nodig als je de eBoek versie op je iPad en iPhone kunt laden? (hint: nee). Heb je een backpackslot nodig als je rugzak zo klein is dat je hem nooit alleen hoeft te laten?
Heb je een warme jas nodig als je het noorden van Australië bezoekt in de lente? Heb je twee paar schoenen nodig als je gewoon leuke nieuwe schoenen kunt kopen als deze schoenen versleten zijn? Heb je een luxe aluminium waterfles nodig als iedereen op je bestemming flessenwater drinkt en het kraanwater ondrinkbaar is? Neen.
Doe je best om je backpack zo leeg mogelijk te houden, en tegelijkertijd het comfort en de kwaliteit zo hoog mogelijk te maken. Een laptop is vrij zwaar. Maar in ons geval essentieel, dus er gaat aan kleine MacBook Air mee. Een goede fotocamera is groot en zwaar, maar ik wil mooie foto’s hebben van m’n reis. Dus er gaat wel een Canon DSLR mee (reizen met een compactcamera heb ik na mijn rondreis in Australië afgezworen).
Ik doe mijn best om zo weinig mogelijk kabels mee te slepen. Fijn dat we allebei een iPhone hebben, zodat we met één kleine oplader toekunnen. En er gaan altijd oordopjes mee (goede oordopjes, niet van die schuimdingen), een slaapmasker en een in-ear koptelefoon. Goede nachtrust is essentieel. Dat geldt ook voor multivitaminen (gezond eten op reis is soms uitdagend).
Je smartphone is een onwijs goede multitasker. Je kunt hem gebruiken voor communicatie, research, boeken van hotels en tickets, foto’s, filmpjes, entertainment (muziek en video), bloggen, als zaklamp, als kompas, als kaart en navigatie, als reisgids, encyclopedie, vriendenvinder, metrokaart etc. De truc is dus heel simpel: stop meer in je smartphone en minder in je backpack.
6. Plan en test
Ultra Light Backpacken kost voorbereiding. En dat is een belangrijk verschil met traditioneel reizen. Je moet het ‘leren’, onder de knie krijgen. En je moet de juiste ‘gear’ uitzoeken en aanschaffen. Spullen die aansluiten bij jouw persoonlijkheid, jouw reisstijl en jouw bestemming.
Het is dus even uitzoeken. Je kunt niet ‘s avonds wat kleding uit je kast trekken en ‘s ochtendsvroeg in het vliegtuig springen. Je moet je backpack ‘ontwerpen’. Dat is natuurlijk ontzettend leuk, maar tijdrovend, zeker de eerste keer. Je moet op zoek naar betaalbare spullen die toch voldoen aan je eisen. Soms moet je dingen bestellen waar je even op moet wachten.
En je moet een backpack uitzoeken. Ik heb de afgelopen jaren gereisd met een 22 liter Deuter rugzak. Een geweldige backpack, maar ik wil kijken of ik iets kleiners kan vinden. Dit jaar wil ik mijn grenzen verder verleggen, en op zoek gaan naar een goede vervangende rugzak van 19 liter.
Het punt is, je moet je uitrusting ontwerpen en uittesten voordat je op reis gaat. Ga bijvoorbeeld een weekendje proefdraaien in een Europese stad, zo kun je jezelf goed voorbereiden op een langere reis.
7. Focus op ervaringen
Je reis draait om ervaringen. Leg daar dus ook je aandacht op. Reis om geweldige ervaringen op te doen, om fantastische herinneringen aan te maken, om jezelf uit te dagen en om te groeien.
Een lichte uitrusting maakt het waarschijnlijker dat je leuke ervaringen beleeft. Simpelweg omdat je minder gebonden bent, minder vastgeketend aan je bagage. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Je bent vrijer om een geweldige tijd te beleven. Om mensen te ontmoeten, om spontane ingevingen te volgen en om in bijzondere situaties terecht te komen.
Stel jezelf dus open voor mensen, wees lekker flexibel en volg je gevoel. Wie weet waar je allemaal terecht komt met je Ultra Light Backpack!
Meer lezen en aan de slag
En? Heb ik je overgehaald om je zware koffers of oversized rugzak in te ruilen voor vrijheid en flexibiliteit? Geweldig. Hieronder vind je enkele boeken en websites die je verder op weg helpen. Als je meer wilt weten over mijn uitrusting, bekijk dan mijn ultra-light-backpacking paklijst!
- Life Nomadic, praktische gids naar Ultra Light Backpacken.
- Tynan, auteur van bovenstaand boek, blogt over zijn gear.
- No Baggage Challenge, reizen zónder bagage.
- Onderstaande boeken staan vol met geweldige tips.
Reacties
Nu blijft natuurlijk de vraag: waar is het lijstje van wat je allemaal dan wel meeneemt?
Die zal ik binnenkort posten als er voldoende interesse is!
Jelle, ik ben geïnteresseerd in je lijstje!
In Op Pad stond ooit een artikel over iemand die naast zijn huis langs de GR5 een kraan en een bankje had neergezet om met passerende wandelaars in contact te komen. Er kwam een Oostenrijker voorbij met 26 kilo aan ultra-lichtgewicht (!) kleding en gadgets in zijn 50 liter rugzak! Maar ook een Frans stel met dagrugzakjes. Die hadden geen Gore-tex jas en broek maar een paraplu-tje mee, hahah.
Ik hou van (sneeuw-)kamperen, bergklimmen en fotografie dus ultra-lite zal voor een droom blijven. Lichtgewicht is wél een haalbaar doel.
Leuk om je paklijst te zien, Jelle. Ik ben benieuwd naar je cameraobjectief.
Graag meer info hier over, heeft mijn interesse! Ben ook een fan van de Icebreaker kleding.
Wat een leuk artikel!
Ik zou heel graag willen backpacken als ik klaar ben met mijn opleiding. Heeft u een lijstje van wat je allemaal meeneemt? groetjes Nina
Leuk artikel! Ik ben zeker geïnteresseerd in een vervolg met het lijstje. Wat neem je mee, maar vooral wat laat je thuis?
Goed artikel Jelle. Wij reizen al sinds jaar en dag niet anders dan zo. Wel eens gedacht aan een messenger tas in plaats van een rugzak. In de tropen ideaal, niet warm op de rug en kom je in het hotel aan, de spullen er uit en je kunt hem dan als dagtas gebruiken. Ook veiliger, want hij hangt niet op je rug. Ideaal is een tas met een rits aan de onderkant, zodat ie wat verbreed kan worden. Voor mensen die zelfs Icebreaker vinden kriebelen (zoals ik), is polyamide een uitstekend alternatief en droogt nog sneller. En ook locaal kopen. Is veel leuker en je steunt de economie daar.
Bedankt voor je toevoeging! Ik krijg altijd snel last van m’n rug en schouders met zo’n messenger tas, dus dat is voor mij geen succes. Maar het heeft zeker zijn voordelen. Ik leg meestal knoopjes in de ritstouwtjes als ik de omgeving niet vertrouw.
Wat je zegt over de foto’s, daar kan ik me zeker in vinden. Het heeft twee kanten. Ik vind het leuk om de foto’s te hebben, maar ik vind het soms bijzonder irritant om ze te maken. Vaak namen we de camera mee als we bijzondere uitstapjes gingen maken (zoals naar het Terracotta Leger) en gebruikten we voor het ‘dagelijks’ leven vooral onze iPhones. Ook mooie foto’s, en lekker compact.
Maar ik geniet wel van de foto’s achteraf. We drukken de mooiste foto’s af. Ook hebben we onlangs nog duizenden foto’s gebruikt voor een mooi fotomozaïek: https://leukegeit.nl/fotomozaiek
Leuk dat je reageert. Zelf gebruik ik vaak een messenger tas met een zgn 3e band, zodat het gewicht van de schouders wegvalt en op de heupen kan rusten. Op die manier sjouw ik de hele dag met gemak rond zonder bezwete rug. En vertrouw ik het niet, dan gaat hij naar voren. En ja zelfs de iPad met alle reisinformatie gaat daarin. Jouw oplossing van de ritsen met touwtjes vastbinden kan werken, maar uit ervaringen van andere reizigers weet ik, dat een rugzak desondanks razendsnel met een mes aan de onderkant kan worden opengesneden met als gevolg alle spullen op de grond of erger nog weg…
Het foto mozaïek levert een geweldig en origineel kunstwerk op, maar duizenden foto’s??? Gaat voor mij dus niet werken.
Evenals uitprinten van foto’s. Weer iets in de kast, da’s ook niks voor mij. Leeg die kast, weg die kast. En wil ik toch nog eens weten hoe het er toen ook alweer daar uitzag: googlen. Ik ben nog niet iemand tegengekomen, die mij kan vertellen waarom ik alsnog die foto van de Taj Mahal bijvoorbeeld zou moeten maken, terwijl er al wellicht 10.000 op internet staan!
Fijne dag verder en je artikelen zijn steeds een genoegen om te lezen en… heel herkenbaar.
Leuk artikel, wil dat wollen ondergoed wel eens uitproberen!
Maar.. Blijf twee vragen houden:
1. Leuk en makkelijk om bepaalde zaken op bestemming te kopen, maar wat dan.. Dan heb je alsnog meer spullen die je mee moet nemen, en het moet wel in je rugzak passen. Of zeg je dan, laten liggen? … Van verspilling van spullen ben ik eigenlijk nooit zo’n voorstander.
2. Waarom van 22 liter nog verder willen krimpen naar 19 liter.. Ik bedoel, 22 is toch al super licht. Verwacht je meer vrijheid te krijgen met 3 liter minder of merk ik hier een vleugje verslaving ;)?
Ben ook zeker geïnteresseerd in een paklijstje!
Groetjes,
Merel
Hoi Merel, goeie vragen! Tijdens onze rondreis door Australië kookten we zelf regelmatig in onze Hostels. Daarom hadden we een Woolworths boodschappentas gekocht waar we ons eten, en wat extra spullen in konden vervoeren. Zo’n tas ging bij aankomst vervolgens in de gemeenschappelijke koelkast.
Soms hadden we deze extra tas hard nodig. Zo kregen we onderweg twee badlakens van twee aardige Nederlanders. Erg fijn voor op het strand, aangezien we zelf alleen van die mini microvezel handdoekjes bij ons hadden. Deze hebben we een tijdje gebruikt (vooral in het warme noorden), en weer doorgegeven aan andere reizigers toen we richting Brisbane gingen. Daar kregen we weer handdoeken in het Hostel.
Wat ik merkte is dat rondlopen met een volle rugzak van 22 liter nog behoorlijk zwaar kon zijn. Mijn rugtas heeft een stalen rugframe, en de tas weegt zelf al 1,2 kg. Een iets kleinere tas heeft een lichter frame, en kan daarom slechts 500 gram wegen. Daarnaast had ik nog wel wat ‘overbodige’ spullen bij me, waardoor ik denk dat het allemaal wel iets compacter kan dit jaar.
Daarnaast wil ik graag uitzoeken of ik de ‘toerist-look’ een beetje kan verminderen. Zonder heupbanden en met een minder grote tas lijk je meer op een local, en heb je vaak minder ‘overlast’ en meer voordelen. Verder is het gewoon: hoe lichter en kleiner hoe vrijer. En ik wil mezelf een beetje blijven uitdagen, anders wordt het saai. ;)
Dat is zeker een goed idee, spullen doorgeven! Het minder op een tourist lijken kan soms zeker goed van pas komen. Ik wil het wel gaan proberen ultralicht backpacken, maar als ik het met 35 liter red ben ik al een heel eind van waar ik kwam (60+15). Bedankt in ieder geval voor de inspiratie, ik kijk uit naar een paklijstJE :)
Leuk artikel! Je hebt gelijk: vertrouwen is een uitstekende metgezel onderweg.
Icebreaker is geweldig.
Mijn icebreaker onderbroek is opgegeten door de motten :( en dat merk is niet bepaald goedkoop. Ik meen dat de mottenmaaltijd 35 euro kostte. Oef.
Mijn laatste trip nam ik oude onderbroeken mee en wierp ik ze weg als het gedaan was. Onderweg kocht ik nieuwe, bij een winkel als de Zeeman. Leuk ook als herinnering aan een reisje.
Die stalen waterfles is overigens ideaal bij koud weer; dan kan ie fungeren als kruik.
Als verwoed kampeerder krijg ik mijn rugzak niet zo licht als de jouwe. Met de technologische ontwikkelingen worden veel kampeerspullen wel steeds lichter. Dus hoe ouder mijn rug, hoe lichter het kan. Dat vind ik een fijn vooruitzicht.
Haha! Dat is ook een idee, maar zorgt voor meer afval. Als je gaat kamperen is het inderdaad een stuk uitdagender om superlicht te reizen. Maar de techniek gaat zeker snel vooruit, ook op dit gebied. Dus dat biedt perspectieven! Met mijn uitrusting ben je inderdaad erg afhankelijk van de stad en de lokale voorzieningen. Dat vind ik juist heerlijk, want ik hou van steden. Maar als je de natuur in gaat dan moet je inderdaad iets beter uitgerust zijn. :)
Oh boy, nou lijkt het of ik een spoor van onderbroeken achterlaat^^ In geval van niet wollen onderbroeken (drogen soms langzamer en stinken mogelijk sneller), zijn drie in de tas genoeg, en onderweg doe je een wasje. De versleten kunnen op een gegeven moment in de afvalbak. 35 euro voor een wollen onderbroek tegenover twee van de Zeeman voor 1,50; de keus bij weinig geld is snel gemaakt. Hoewel… tegen de winter ga ik vast weer overstag. De wol schijnt ook tegen blaasontsteking te helpen.
Overigens draag ik onderweg wel een hemd en een vest van Icebreaker, in combinatie met een windjack (softshell) heb je dan niet meer nodig aan bovenkleding. Leuk, ik ben ook benieuwd naar je paklijst. Misschien is het grappig om een paklijst van de citytripper en de kampeerder naast elkaar te zetten. Het doel is zo verschillend, waardoor de inhoud van de tas anders is.
Ik zeul wat af met mijn rugzak, maar voel me zo vrij als een huisjesslak en hoef nooit te reserveren :)
Ook ik heb een trui van Icebreaker, maar al het andere spul van hen (buiten de hoge prijzen) direct op de huid, daar word ik toch een tikkie gek van, zelfs al zeggen zij dat dat gekriebel niet kan… Ik doe 2 polyamide boxershorts (kosten een fractie van die van Icebreaker) in de tas, die kunnen dan tevens dienen als zwembroek, nauwelijks verschil te zien en scheelt weer ruimte. Bovendien een packable polyamide afritsbroek, 2 paar goede sokken, een tech t-shirt en een tech gewoon shirt. Draag ze of samen of los net afhankelijk van de omstandigheden. Koop ze bij voorkeur in de outlet, maar liever niet in de outdoor winkel vanwege de soms absurde prijzen. En dat met tandenborstel, halflege tube tandpasta, scheermes, halflege tube (geen bus) scheercreme, iPad, telefoon, 2 snoeren, 1 oplader, 2 oordopjes voor het lawaai en 2 voor muziek en dat is alles. Past in een tas van 15 liter met gemak. Ben ook inderdaad benieuwd naar wat anderen allemaal meenemen.
Goede tips! Ik ga me eens verdiepen in polyamide. Wat voor soort reizen maak je met deze uitrusting? En hoe lang blijf je op pad?
Het maakt voor ons niet uit of het 1 week of 6 weken is. Zelfs met de auto. Zoals je zelf doet, is elke avond onder de douche wassen dan wel nodig, maar hoeveel extra “werk” is dat?? Polyamide is heel snel droog. Voordeel van dat spul is: sterk, kleurvast, licht, vochtregulerend en heel belangrijk neemt weinig ruimte in. Een boxershort van polyamide kan tevens verdubbelen als zwembroek. Polyamide heeft de eigenschappen van katoen, maar trekt het vocht weg van je lijf, daardoor koel je af en blijf je droog. Veel outdoorbroeken zijn van de mix polyester/katoen, jammer, want het maakt ze lastiger te wassen, nemen meer ruimte in en zijn zwaarder. In ieder geval is de strekking van je artikel duidelijk: neem geen overbodige zooi mee wat je niet nodig hebt alleen maar omdat je zou denken: wat als……. Perry verkoopt een leuke polyamide packable broek voor 50 euro. Ideaal. Ik werk niet voor dat bedrijf, ben er alleen maar klant hoor! En halflege tubes werken ook prima. Tijdens de reis vermindert het volume en aan het eind van de reis, is er (vrijwel) niks meer over.
Hoi Jelle, een zeer leuk en inspirerend artikel!
Wat ik me nog afvraag is of je een scenario klaar hebt voor het geval dat….. die ene lichte rugzak van je gestolen wordt of op een andere manier weg raakt!?
Denk hierbij niet alleen aan wat nieuwe wollen onderbroeken die je zult moeten kopen, maar ook aan je MacBook Air die weg is, je iPhone met al die handige apps ben je kwijt, misschien zelfs je paspoort. Wat nu??!!
Ik ben benieuwd wat voor slimme oplossingen je hiervoor in gedachten hebt of misschien zelfs al in de praktijk hebt toegepast.
groetjes,
Lex
Hoi Lex, goeie vraag!
– We zorgen sowieso dat we voldoende geld achter de hand hebben op verschillende rekeningen om noodgevallen op te vangen. We hebben beiden een CreditCard en diverse betaalpassen.
– Ik bewaar kopieën van alle belangrijke bestanden, tickets, documenten en telefoonnummers versleuteld in mijn Dropbox account.
– Paspoort is lastig. Ik heb toegang tot een kopie. En ik zal moeten bellen met een ambassade of consulaat voor een geldig exemplaar. Dit is (afhankelijk van het land waar ik me bevind) super irritant of geen enkel probleem.
– Geld, ingewikkeld. Ik draag al mijn passen op mijn lichaam. Als ik overvallen word en alles moet inleveren dan heb ik in ieder geval de gegevens van mijn CreditCard en mijn PayPal online. Dus daarmee kunnen we tickets boeken. Als we nog legitimatie hebben kunnen we max. € 2.000,- laten overmaken naar een lokaal wisselkantoor (Emergency Cash). Als we geen legitimatie hebben dan wordt het lastig. We zijn dus ook erg aan onze paspoorten en bankpassen gekluisterd tijdens onze reizen.
– In het geval dat we geen geld meer kunnen opnemen, is het nog een optie om betrouwbare mensen te vinden die ons kunnen helpen. Bijvoorbeeld via CouchSurfing.org. We zouden geld kunnen overboeken via PayPal en het ruilen voor cash. In meer ontwikkelde landen zullen er ook vast instanties zijn die hiermee kunnen helpen. We kunnen ook aanspraak maken op de goedheid van de mens, en mensen of bedrijven zoeken die zo lief zijn om ons tijdelijk kosteloos onderdak te bieden.
– Er staan geen unieke dingen op mijn laptop. Alles staat ook online (Gmail, Dropbox, eigen server etc.) Ik kan in theorie een super goedkope laptop kopen (kan zelfs Linux zijn), een paar wachtwoorden intikken en hierop verder werken.
– Mijn iPhone is volledig gebackupt naar iCloud. Ik kan een andere iPhone kopen en hier mijn hele telefoon op herstellen. Als dat te duur is, dan heb ik toch toegang tot de meeste gegevens. Veel handige apps hebben ook websites. Ik moet mogelijk tijdelijk inleveren op luxe. Ik zou ook een goedkopere Android smartphone kunnen scoren met een lokale prepaid simkaart.
– Als ik geluk heb, dan is er een backup van de gemaakte foto’s tot dan toe. Als ik pech heb ben ik een paar dagen foto’s kwijt. De foto’s die ik met mijn iPhone maak worden automagisch gebackupt zolang ik af en toe in de buurt van een WiFi Hotspot kom.
– Ik kan al mijn boeken lekker verder lezen vanuit een browser, op een tablet en elke smartphone via Amazon Kindle (web)apps.
– Ik zou een nieuwe rugzak kopen, en nieuwe (goedkopere) gear. Binnen een paar dagen zou ik terug moeten zijn op ongeveer hetzelfde comfortniveau.
– Ik zou een beetje vertraagd zijn in mijn werk en reis, maar ik zou snel weer door kunnen gaan.
– In het ergste geval kunnen we onszelf aangeven als illegale immigrant, en ons met een strafblad gratis laten terugsturen naar Nederland. ;)
Althans, dat is mijn plan. Ik heb (gelukkig) nooit gebruik hoeven maken van dit noodplan. Wel een interessant onderwerp, zijn er nog andere mensen met goede tips voor dit soort situaties?
Hoi Jantine, bedankt voor het delen van je verhaal. Zelf neem ik slippers en sneakers mee. Ik merk dat ik prima flinke wandelingen kan maken op een paar fijne sneakers. Ze zijn niet zwaar, en ze zijn ook fijn voor in de stad. Als ik me ga verplaatsen dan trek ik meestal mijn sneakers aan, zodat ik ze niet op mijn rug hoef te tillen.
Ik heb de compactcamera afgezworen omdat het gewoon teleurstellende foto’s opleverde. Stond ik op één van de mooiste plekken in Australië (Whitsundays), bleken later de foto’s niet scherm te zijn. Tja.
Ik zou wel graag mijn DSLR inwisselen voor een systeemcamera. Dat is een geweldige tussenoplossing. Maar ik vind de kosten nog even te hoog voor dit jaar, aangezien mijn Canon pas een jaar oud is.
Wist je dat je tegenwoordig super kleine memorysticks hebt? Ik heb een superkleine memorystick van 32GB in mijn MacBook. Het is geen TB, maar het is een optie als je van die schijf af wilt.
Wat betreft lenzenvloeistof en make-up, misschien zijn er manieren om hier slimmer mee om te gaan, of echt alleen de essentials mee te brengen. Bij LUSH verkopen ze ‘sticks’ om lekker te ruiken. Soort Labello, maar dan met een lekker geurtje. Deze neem ik mee in plaats van een flesje Hugo. Lekker licht, kan niet kapot en ik kan toch lekker (en fruitig) ruiken als ik op stap ga! ;)
We gebruiken ook gezichtsreiniger van LUSH. Gewoon een blokje zwarte ‘houtskool’ zeep. Erg fijn. Ter plekke kopen we soms wat douchegel, en we hebben sowieso altijd een blokje zeep bij ons. Komt allemaal makkelijk langs de security. Scheergel ruilen we in voor scheerolie. Lekker compact en weegt bijna niets.
Wellicht zijn er meer van dat soort slimmigheden te bedenken rondom andere cosmetica. Ik heb niet zoveel verstand van lenzen (heb sinds enkele maanden mijn eerste bril), maar misschien hebben andere lezers hier nog goede tips voor!
Wij brengen ook wel wat souvenirs mee. Meestal kleine dingetjes, zoals een fout terracotta leger poppetje. Maar we gaan er heel bewust mee om. Alles wat erbij komt moet gesjouwd worden. En al die souvenirs belanden vroeg of laat in een doos op zolder. De echte souvenirs zijn de herinneringen, en die wegen helemaal niets. :)
Bedankt voor de snelle reactie :)
Sneakers zijn natuurlijk een goed idee. Ik draag ze normaal ook nooit en daarom heb ik er waarschijnlijk helemaal niet bij stil gestaan dat je daar ook gewoon mee een berg kan beklimmen. Aanschaffen dus!
Ik bedoelde idd een systeem camera. Maar dan toch met maar 1 lens. Maar idd…ik heb een vrij ‘goede’ Olympus compact camera (lijkt sterk op een systeem camera), met 14x optische zoom, maar merk ook daar dat achteraf de foto’s vaak onscherp zijn (kreeg ik de kans om 20 minuten lang Koningin Maxima te volgen op 1 a 2 meter afstand…haast alles onscherp :s ). Dat je niet meer door een zoeker kijkt werkt een beetje nadelig, vind ik zelf.
Qua souvenirs…tijdens lange reizen ben ik eerlijk gezegd ook van het ‘opsturen naar huis’. Met de boot duurt het 2 a 3 maanden, maar kost het soms maar 17 euro voor een pakketje tot 5kg.
Ik ben bang dat ik aan mijn lenzenvloeistof niets zal kunnen veranderen. Ik neem zelfs altijd nog extra mee (en een kleiner flesje voor in mijn handtas/handbagage). Mijn lenzen worden snel vies en moet ze toch altijd goed schoon houden.
Ik zou daglenzen mee kunnen nemen, maar die kosten een hoop en nemen waarschijnlijk net zoveel ruimte in beslag als die paar flessen vloeistof.
Het aller makkelijkste is natuurlijk een bril dragen, maar daar houd ik niet van. Zit niet lekker en met hitte glijden ze hoe dan ook naar het puntje van mijn neus (en nee, ik ga niet met een strak koordje om mijn hoofd/nek rondlopen :p)
Qua make-up heb ik eigenlijk maar weinig mee hoor :) Ik ben niet zo van het plamuren. Die sticks van LUSH zijn een slim idee!! Kan niet kapot, zodat alles onder komt te zitten.
Ik heb zo’n kleine 1TB schijf (1 cm dik, 12 bij 8 cm groot), vol films, en waar ik mijn foto’s op kan zetten. Ik reis altijd alleen (al ben je als backpacker natuurlijk nooit echt alleen) en weet van mezelf dat ik wel af en toe behoefte heb aan een avondje alleen of een dagje niets doen en dan kijk ik graag films op de laptop. Lekker op bed. Tuurlijk kan ik wel dvd’s kijken, de meeste hostels hebben dat tegenwoordig, maar dan kijk je toch weer met een hoop andere mensen en zit ik niet lekker ff rustig in mijn uppie. En zo groot is ie niet.
Mijn grote bezuiniging zal moeten gebeuren op het gebied van kleding :) Maar alle leuke en slimme tips zijn welkom uiteraard! Al blijkt nu uit het stukje hierboven dat ik best koppig ben :p
Neem jij jouw DSLR trouwens mee in een cameratas? Want mijn camera in combo met die tas is wat de meeste ruimte inneemt…
Ik heb bij Mediamarkt vorig jaar een hoes gevonden die vrij strak om te camera zit. Is niet echt een tas, maar meer een hoes. Lekker compact, en past zo prima in mijn rugzak. De brede kant naar beneden. Ik reis overigens met 1 lens, die bij de camera zat. Daar maak ik geweldige foto’s mee. Ben nog niet zo professioneel dat ik meerdere lenzen heb. Sowieso zie ik dat niet zitten tijdens het backpacken. Liever een veelzijdige lens die niet helemaal perfect is voor een situatie, dan voor iedere situatie een perfecte lens. ;)
Geheel mee eens! Zoals ik al eerder zei: niets zo irritant als het moeten wisselen van lens net op het moment dat je je onderwerp langs zien vliegen, slingeren etc. Is het natuurlijk net weg op het moment dat jij je lens hebt verwisseld.
Ik heb een 18-200 lens. Daarmee kan ik 11x optisch inzoomen. Werkt als een tierelier. Als je meerdere lenzen hebt, moet je ook echt tijd nemen voor de foto’s. Maar een DSLR neemt wel erg veel ruimte in. En ook ik heb gemerkt dat ik hem steeds minder mee nam naar de zoveelste waterval, grot, excursie etc. En mijn smartphone (Xperia) maakt ook supergoeie foto’, mits je niet inzoomt, en die heb ik altijd bij me.
Ik neem mijn DSLR daarom ook alleen mee op speciale excursies of naar steden/dorpen waar ik nog nooit ben geweest en weet dat er wat te fotograferen valt (ik ben van de beesten, vooral apen, en de architectuur/landschapsfotografie).
Zodra mijn camera gemaakt is (waterschade), ga ik meteen op zoek naar zo’n hoes! Klinkt goed namelijk. Durf hem nooit zomaar in mijn tas te stoppen.
Ik doe trouwens niet aan zo’n plat heuptasje waarmee je je belangrijke zaken op je lijf bewaard. Veel te heet en viezig in de hitte van Azië, waar ik voornamelijk heen ga. Ik stop alles altijd in een kluis en heb meestal mijn paspoort in mijn handtasje. Verschillende pasjes bewaar ik op verschillende plaatsen. Mocht 1 tas ‘verdwijnen’ incl. pasjes, dan zit er nog een in de andere tas.
He Jelle,
Je hebt me geïnspireerd! Ik ga komend jaar voor het eerst backpacken en neem een 28 liter backpack mee! Heb al geoefend en bevalt heel goed. Lekker makkelijk!
Bedankt voor de leuke tips die geeft!
Groetjes Denise
Dag Jelle,
Wat ‘n heerlijk onderwerp om over te lezen. Maar zeg a.j.b. even hoeveel mensen er om je lijstje moeten vragen, voor je dat post. Dan regel ik dat even want ik ben langzamerhand super nieuwsgierig! :)
Anneke
Jelle,
Je hebt me over de streep gehaald met mijn vrouw. Wij waren ons aan het oriënteren om kleiner en lichte rugzakken aan te schaffen voor toekomstige reis naar Azie en nog een wandelvakantie in een koudere bestemming als Noorwegen. Daar hadden we de Osprey 33L op het oog en de 38L. Vraag is eigenlijk of beide in aanmerking komen om als vliegbagage mee te nemen. Dat is wat we willen. Wat jij beschrijft, tijd besparen met vlieghavens door gewoon je bagage als handbagage te hebben.
Mooi dat je er zoveel over hebt geschreven en wellicht heb je nog een tip welke maat rugzakken max door de incheckbalie gaan als handbagage. De omvang is vaak net wat anders dan een koffer.
Groetjes,
Natasja & Rose
Hoi Natasja,
Wat leuk! Ik zou even checken wat de maximaal toegestane afmetingen zijn bij je luchtvaartmaatschappij. Dit verschilt per maatschappij, budget maatschappijen zijn een stuk strenger. Grofweg is de vereiste simpelweg dat de bagage in de overhead compartimenten moet passen. Mijn rugzak is 22 liter, en die kan ik (voor korte vluchten) gewoon voor me houden. Dan hoef ik ook niet te vechten om opbergruimte.
Hi Jelle,
Ik ben zelf ook fan van lichtgewicht reizen; dus erg leuk je artikel en de reacties te lezen!
T is me eens gelukt een maand naar Bali te gaan met slechts 4 kg (en dit was inclusief zwemvliezen & duikbril!). Zalig; wat een (bewegingen)vrijheid! Ik had t geluk met partner samen te reizen, dus we konden samen fototoestel, lonely planet, 2 leesboeken (daarna om te ruilen in hostels) en de shampoo etc delen). Verder slippers aan, geen schoenen mee. Scheelt ook n hoop gewicht en ruimte. Tas? Mn airline schoudertas; die ik toen ook dagelijks naar mn werk meenam (een schoudertas was (logischerwijs) geen groot succes overigens). Ik ga nu voor de Fjallraven Kanken Big rugtas van 20 liter; stevig en waterproof, slechts 350 gram en voor mij belangrijk; hij kan geheel open; dus geen gegraaf, maar overzichtelijk pakken. En last but not least… polyamide hipsters van de Hema ook. ; ).
En Jelle; ik ben ook heel benieuwd naar je paklijstje!
Wauw Anouk, 4 kilo, daar kan ik nog wat van leren! Wat leuk dat je ook zo lekker licht reist! :)
Ja, hier ook interesse in jouw paklijst!
Wow jelle wat een leuk artikel en super leuke reacties ook. Ik wil ook graag lichter gaan reizen. Dit zijn waardevolle tips. Ook ik ben benieuwd naar je packlist jelle
Vorig jaar op fietsvakantie geweest voor meerdere weken. Een fiets draagt veel van het gewicht van de spullen, dus gauw geneigd om meer mee te nemen. Daarnaast kampeerden we, dus tent/matjes/slaapzak/lichtgewicht pannen en 1-pits gasstel mee.
Dit jaar willen we weer gaan wandelen, dus alvast op zoek gegaan naar lichtgewicht artikelen.
Shampoo bars van Lush zijn een uitvinding: geen water meer in de shampoo, dus minder gewicht en verschillende soorten voor verschillend haar. Je kunt je haar ook wassen met douchegel, maar ik heb lang haar, dus daar kan het niet tegen. Ik was het op vakantie ook niet iedere dag, uitspoelen met water is soms ook genoeg, maar deze shampoo gaat mee: https://www.lush.nl/shop/product/product/path/147_148/id/87/haar-shampoo-seanik Je kunt er een blikje bijkopen waar de bar, als deze droog is, weer in kan. 1 bar gaat even lang mee als 3 shampoo flessen, ruikt heerlijk en zorgt voor schoon haar.
En dit jaar leen ik een e-reader om te kijken of het iets voor mij is. Scheelt weer gewicht.
Ben heel benieuwd naar jouw gearlist!
Groetjes
Dag Jelle,
Ik reis ultralight dolgraag :-) Ik heb een rugzak van 40l die zit daar klaar om te vertrekken maar wel 1/3 leeg en ik heb nog niet mijn perfecte 20-25l rugzak gevonden (eigenlijk wel maar die is uitverkocht in groen…).
Ik heb net merino ondergoed besteld (je heeft mij overtuigd), een voor mij en een voor mijn man, ik denk het zou plezant zijn om te fietsen en zeker om te reizen. Ik heb ook een merino base layer en ik ben zeer tevreden, ik zou een paar andere merino kleding aanschaffen. By the way, kathmandu.co.uk en Decathlon online hebben het zeer voordelig; ik weet niet of het veel qua qualiteit verschilt van bvb Icebreaker maar ik denk het zou in orde zijn.
Super artikel! Ik ga jullie advies opvolgen. Zeven weken Azië met zo min mogelijk, heerlijk!
Nog wel één vraagje: waren jullie simpele sneakers ook goed voor het hiken van een vulkaan of een jungle?
Dat hangt er helemaal vanaf wat je zelf fijn vindt, wat je plannen zijn en welke prioriteiten je hebt. Ik vind het prima om te hiken in sneakers, maar andere mensen nemen liever speciale schoenen mee.
Wat een heerlijk herkenbaar artikel, voel ik me iets minder abnormaal. Wij zijn vorig jaar in de herfstvakantie 10 dagen met de trein door Italië getrokken met onze 3 dochters van toen 7 en 4 jaar en de jongste van 4 maanden in een draagdoek en alleen handbagage. Toen het plots kouder werd dan voorspeld droegen we gewoon al onze kleren over elkaar. Nu zijn we net terug van een maand backpacken in Thailand met de meiden en zelfs met kleine kinderen kun je prima met weinig kilo’s reizen, we hadden met 2 volwassenen, 2 kinderen en 1 baby 16 kilo in totaal, heerlijk bevrijdend. Zo herkenbaar dat je toch steeds bezig bent met wat er nog afgeschaafd kan worden van de paklijst, nu ik mijn eigen blogpost over minimalistisch inpakken teruglees weet ik precies wat ik nu anders zou doen. Ik ga voor m’n man eens op zoek naar lichtgewicht kleding, daar valt bij ons nog een hoop ruimte mee te besparen, handige tips in je artikel en in de reacties.