- Gebruik een zonnebrandcrème met een goede beschermingsfactor (BF) of Sun Protection Factor (SPF) tegen zowel UV-A als UV-B.
- Breng zonnebrandcrème altijd ruim aan. Onthoud dat bij veel merken de vermelde beschermingsfactor pas wordt bereikt als je zo dik smeert dat je bijna wit bent. Kies daarom voor een hogere factor en wees er niet zuinig mee!
- Tussen 11.00 en 15.00 uur is de zon het felst. In deze periode kun je beter niet zonnebaden maar zorgen dat je huid beschermd is tegen de zon.
- Laat je huid geleidelijk aan de zon wennen. Ga dus niet direct een hele dag zonnen terwijl je het hele jaar nog niet in de zon hebt gelegen.
- Draag beschermende kleding zoals een hoed of een pet, een shirt met lange mouwen, een lange broek en een zonnebril om zonverbranding te voorkomen. Natte kleding laat trouwens meer straling door dan droge kleding.
- Bij een heldere lucht, sneeuw, water of zand wordt straling gereflecteerd, waardoor deze sterker op de huid werkt. Je doet er dan dus goed aan om je extra te beschermen.
- Parasols en bewolking laten UV-stralen door, dus ook dan kan bescherming nodig zijn.
- Smeer je iedere twee uur opnieuw in met zonnebrandcrème. Smeer jezelf ook opnieuw in als je hebt gezwommen! Zelfs waterdichte zonnebrandcrème verliest zijn werking in het water.
- Gun je huid rust en blijf eens een dag uit de zon.
- Zorg dat je voldoende drinkt om een verbrande huid door de zon te voorkomen.
- Hydrateer je huid constant na het zonnen. Breng een verzorgende crème aan wanneer je voelt dat de huid trekkerig aanvoelt. Het gebruiken van after sun is ook aan te raden. Deze middelen geven je huid rust.
- De hoeveelheid UV hangt niet af van de temperatuur. De meeste UV-stralen gaan dwars door de wolken heen, en storen zich niet aan een frisse wind of een regenbui.
- Cosmetica kan onder invloed van UV-stralen vervelende huidreacties opleveren. Verwijder daarom alle cosmetica (oogschaduw, lippenstift, foundation etc.) voordat je gaat zonnen.
- Zon en alcohol gaan slecht samen. Als je gaat zonnen kun je beter geen alcohol drinken. Alcohol verwijdt de bloedvaten nog eens extra. Hierdoor verbrand je sneller.
- Blijf jezelf ook beschermen als je eenmaal bruin bent. Een bruine huid beschermt namelijk niet volledig tegen de negatieve effecten op lange termijn.
- Bedenk dat verbranding permanente schade aan je huidcellen veroorzaakt. Deze schade veroorzaakt vroegtijdige veroudering en verhoogt de kans op huidkanker.
Meer lezen over gezond en verantwoord zonnen
Lees ook ons eerder artikel met tips en weetjes om zelfbruiner & bruin zonder zon te gebruiken. Ben je ondanks alle tips tóch verbrand? Lees dan alles over zonverbranding. Voor meer informatie over gezond zonnen verwijzen je naar de website van het KWF.
Reacties
Waterdichte zonnebrand? Hihi =)
Een schip op het strand is een baken in zee?
Ik dacht dat ik nooit verbrandde…. Dus wel.
GeZONdigd – toepasselijk woord – tegen regel nr. 4.
En dan ga je op je 54ste dus nog behoorlijk ‘nat’.
Zoek als je in de tropen( of zuid europeesche landen ) bent een aloevera barbadensis op scheur een ( volledig blad ) onderaan de stam af, snij deze in delen op en smeer deze VOOR het zonnen op je huid, maar ook na het zonnen of bij verbranding van wat dan ook. Cosmetiche producten bevatten vele chemicalien dus de plant zelf of de pure huidgel of pure sap is het beste in tijden van nood de plant uiteraard. meer tips op aloevera.nl
Bedankt! Inderdaad had mijn reden om niks te smeren een dergelijke reden. Mijn man – die veel zont – heeft op mijn aandringen wel zo’n duur preparaat en daar reageer ik erg allergisch op. In zijn nabijheid, als hij het heeft gebruikt, hoest ik de longen uit mijn lijf. En ik heb zo’n plant staan, op het terras!
Weet wel, als je Autan (tegen muggen en andere insecten) gebruikt je zonnebrand niet de beschermende factor die erop staat behoudt (het wordt dus afgezwakt) dus smeer je dan extra goed/met een extra hoge factor in!!
Ik vraag me af wat slechter is voor je huid: elke dag in de zon om te bruinen of nooit in de zon en een paar keer in de vakantie verbranden?