Artikel opslaan

Dit artikel is een samenwerking met Billy. Op soChicken lees je deel 1, en op Billy’s website Leukegeit lees je deel 2 van dit artikel – met nóg meer praktische tips om impulsaankopen te voorkomen. 🐐✌🏻

Impulsaankopen voorkomen

Je weet hoe dat gaat – het ene moment was je leven perfect. Niets aan de hand. En ineens komt er iets voorbij, en is alles anders.

Je ziet een advertentie, een vriendin toont haar aanwinsten, je ziet iets liggen in de winkel. En ineens MOET je dit hebben.

Je moet dit NU hebben omdat je voelt dat dit je eindelijk gelukkig zal maken. Je voelt ineens heel sterk dat je leven niet compleet is, dat je dat nieuwe hebbeding nodig hebt om je compleet te voelen.

Die broek, die 4K tv, die nieuwe smartphone of die hippe nieuwe bank. Je staat op het punt om te pinpas je pakken, om je iDeal wachtwoord in te tikken. Je staat op het punt om een impulsaankoop te doen.

Wacht nog héél even. Samen met Billy heb ik een serie tips voor je klaargezet om te voorkomen dat je toegeeft aan impulsaankopen. Lees je mee?


Bestel Kom maar op via Bol.com

1. Wees heel even sterk

Precies – héél even. Dit gevoel van urgentie dat je ervaart is flinterdun, en het gaat zo weer voorbij. Het is als honger – het verlangen komt in golven. Het ene moment lijkt het alsof je iets MOET doen, en een paar minuten later is het gevoel weer helemaal verdwenen.

Wees dus heel even sterk, en loop niet naar de kassa. Verlaat de winkel, dat is alles wat je nu hoeft te doen.

2. Zit een moment rustig met je verlangen

Oké – nu je het directe risico op een impulsaankoop hebt vermeden is het tijd om kort te ervaren wat dit gevoel betekent voor jou.

Ga rustig zitten. Haal een paar keer diep adem. En voel je verlangen branden. Voel hoe graag je die aankoop wilt doen – meer niet.

Waar voel je dit verlangen in je lijf? Haal diep adem, en stuur je adem in gedachten naar die plek toe. Vaak verkrampen we in de maag, rond ons hart, in de schouders of in de buik. Ontspan bij iedere uitademing iets dieper.

Zo. Dat voelt een stuk beter. Laten we verder gaan.

3. Onderzoek waarom je dit wilt kopen

Impulsaankopen zijn aankopen die je niet nodig hebt. Het zijn overbodigheden. Het tegenovergestelde van bewuste aankopen, het tegenovergestelde van minimalisme.

Ze maken je leven niet beter, eerder minder goed. En ze maken je minder vrij. Want als je de neiging hebt om vaak impulsaankopen te doen kost dit je veel geld en maak je je leven onnodig vol.

Vraag je eens af waarom je op het punt stond om een overbodige aankoop te doen. Wat hoopte je ermee te winnen? Dit zijn enkele veelvoorkomende redenen:

  • Iets nieuws kopen voelt comfortabel en troostend, en je had een beetje steun nodig.
  • Nieuwe dingen maken je even blij, en je was toe aan wat blijdschap.
  • Je vindt het lastig om te bepalen of iets echt nodig is, of dat iets overbodig is.
  • Je dacht na over hoe deze aankoop je aanzien zou vergroten bij vrienden of familieleden.
  • Je hebt andere mensen gezien die hetzelfde hebben gekocht, en je wilde – door het ook te kopen – het gevoel hebben dat je erbij hoort.
  • Je had het gevoel dat deze aankoop je leven goed zou maken. Dat je je eindelijk compleet zou voelen.
  • Je was moe, hongerig of gestrest en vond het moeilijk om de drang te weerstaan.

Wat was jou reden? Misschien herken je er een of meerdere, misschien had jij een andere reden.

4. Kun je dit gevoel duurzamer ervaren?

Als je op zoek bent naar troost en comfort, dan is spullen kopen een oplossing. Maar het is een oplossing die veel geld kost, het milieu belast, kort werkt en alleen de symptomen aanpakt.

Dat kan echt beter.

Het punt is – in onze samenleven is het kopen van meer spullen zelden de oplossing. De oplossing voor je ongemakken, angsten, onzekerheden en problemen ligt niet in de winkel. Die ligt in jezelf.

En het is logisch dat je liever een impulsaankoop doet. Want werken aan jezelf is lastiger dan je pincode invoeren. Maar aan de andere kant, je krijgt er ook een hoop voor terug.

Als je je blij en gelukkig wilt voelen, dan zijn er effectievere manieren om dit te bereiken. Goedkoper, duurzamer, leuker en een stuk langduriger.

Hier vind je tips:

5. Welke voordelen heeft niet kopen?

Wanneer je op het punt staat een impulsaankoop te doen dan ben je gefocust op alle voordelen van je aankoop. Maar alles in het leven heeft voor- en nadelen.

Denk eens na over de voordelen van niet kopen.

Welke voordelen ervaar je als je dit product laat liggen en je geld in je zak houdt?

  • Je houdt meer geld over wat je kunt gebruiken om je vrijheid te vergroten.
  • Je ontziet het milieu door geen overbodige spullen in huis te halen.
  • Je huis blijft iets leger, waardoor je minder hoeft op te ruimen, schoon te maken, zoeken, opbergen, sorteren, afstoffen, etc.
  • Als je het niet hebt kan het ook niet kapot gaan of gestolen worden.
  • Omdat je minder overbodige spullen hebt, houd je tijd over voor de waardevolle dingen in je leven. Plezier hebben met mensen, de wereld ervaren, genieten van het moment, spelen en of bouwen aan een betere toekomst.
  • Je hoeft dit product – als je het niet meer wilt – niet te verkopen, weg te brengen of te recyclen. Scheelt een hoop tijd.

Welke voordelen kun je nog meer bedenken? Lees ook: De waarde van niet hebben

Lees deel 2 op Leukegeit.nl

Had je hier wat aan? Hebben we je impulsaankoop kunnen afbuigen? Billy heeft op Leukegeit nog een aantal praktische tips voor je klaarstaan om impulsaankopen nu én in de toekomst te voorkomen.

Lees deel 2 van dit artikel op Leukegeit

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test