Artikel opslaan

Dit gastartikel is geschreven door life coach Chungmei Cheng. In het verleden heeft Chungmei regelmatig gastartikelen voor soChicken geschreven over persoonlijke ontwikkeling en haar eigen ervaringen.

Verliefde hooggevoelige mensen

Voor hooggevoelige personen (highly sensitive person, HSP’er) is verliefd zijn iets dat ze eerder neigen te vermijden dan openlijk ervan te genieten. In het artikel omgaan met hooggevoeligheid lees je dat hsp’ers een kei zijn in het oppikken van gevoelens, stemmingen en signalen vanuit de omgeving. Hiermee doel ik op dagelijkse activiteiten zoals werken, interactie met collega’s, situaties die zich voorvallen in de supermarkt en een wandeling met de hond.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Help, wat voel ik?

Bovenop de dagelijkse gevoelens komen nog de gevoelens die verliefdheid in je losmaken én de gevoelens van de mogelijke partner. Het wordt een melting pot van gevoelens waar je even afstand van wilt nemen. Het wordt teveel! De gemiddeld gevoelige persoon begeeft zich op roze wolken en de hsp’er stapt bij wijze van spreken door deze wolken heen en voelt dat hij zijn houvast verliest.

Ontvangen van liefde, vind je me echt leuk?

De verliefde gevoelens overrompelen je. Je kunt niet geloven dat de ander werk van je maakt. Je laat de verleidingsmanouvres op je afkomen en je gaat er deels in mee, maar begrenst jouw intieme ruimte. Het duurt even, voordat je werkelijk gelooft dat de ander je leuk vindt en dat je aan jezelf toegeeft dat het wederzijds is.

Sticht vrede tussen hart en hoofd

Wat de eerste maanden tekent, is het voortdurende gevecht tussen hart en hoofd. Dit gevecht ontstaat omdat je bang bent om al die mooie gevoelens toe te laten. De sleutel tot het toelaten van deze gevoelens is acceptatie van wie jij bent, wat jou mooi maakt, waar jij van houdt en waar jij van opleeft. Maar de grote vraag is: hoe accepteer je dit allemaal?

Zou je het geloven als ik het tegen je zeg? Als ik zeg dat je het waard bent. Jij met al je mooie kwaliteiten en je eigenaardigheden. Nee, natuurlijk niet! Wie ben ik? Zou je het geloven als je het tegen jezelf zegt? Nee, want dan is er een deel in jou die het waarschijnlijk tegenspreekt. Wie blijft er dan nog over?

De sleutel is geloven dat ook jij liefde mag ontvangen. Wellicht helpt het als je het hoort van iemand waar jij veel van houdt en respect voor hebt. Je moeder, je tante, je oma, je broer, je kleine neefje die zonder woorden, maar met zijn kleine armpjes in een stevige knuffel duidelijk maakt dat hij van je houdt. Probeer het uit zou ik zeggen.

Drie maanden verder, en nu?

Na de eerste drie maanden van daten besluiten jullie als stel verder te gaan. Een druk leven vol met werk en sociale activiteiten blijven een belemmering vormen als je er niet voor uitkomt dat je voor elkaar wilt gaan. Spreek dit naar elkaar uit en neem onderstaande tips mee om te genieten van de liefdesrelatie die jullie hebben.

1. Tijd voor jezelf

Hsp’ers hebben veel tijd voor zichzelf nodig. Dit is logisch, omdat de dingen die je kent veilig voor je zijn en je daarmee rust voor jezelf kunt creëeren. Je hoeft dan niet alle verschillende impulsen van buitenaf te verwerken.

2. Grenzen aangeven

Als hsp’er is het belangrijk dat je duidelijke grenzen stelt omdat de emmer anders snel overloopt. Wanneer je bij een feest weg wilt, geef dit dan aan bij je partner.

3. Ga de confrontatie aan

Als iets je dwars zit is het belangrijk om de confrontatie met je partner liefdevol aan te gaan. Geef aan wat je dwars zit maar blijf benadrukken dat je er samen uit wilt komen.

4. Zeg wat je voelt

Wees een held in het uitdrukken van je gevoelens. Je emoties zijn het mooiste wat je hebt maar besef tegelijkertijd dat het jouw emoties zijn. Het is niet zijn of haar schuld, hij of zij doet het niet met opzet, weet ook niet beter en doet wat hem of haar goed dunkt.

5. Blijf bij het onderwerp

De truc bij het aangaan van de confrontatie is om te blijven bij het onderwerp dat je hebt aangesneden. Hierdoor blijft het gesprek helder voor beiden.

Overprikkeling verminderen in 6 stappen

Overprikkeling verminderen & voorkomen Bundel

Raak je regelmatig overweldigd en overprikkeld? In deze compacte cursus werken we samen om je brein te ontprikkelen in 6 behapbare stappen.

Verminder die uitputting en dat overweldigende gevoel van overprikkeling stap voor stap. Vind meer rust, comfort, balans en blijdschap - zelfs in prikkelrijke situaties.

Ga aan de slag met praktische oefeningen die direct werken, en ontprikkel je brein en zenuwstelsel in slechts een korte tijd.

Gun jij jezelf ook meer rust en blijdschap?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test