Positieve verandering: We houden het niet meer tegen!

De vogel is uit de kooi. De wereld dendert in een nieuwe richting, en de ontwikkelingen gaan sneller dan ooit. Steeds meer mensen beseffen dat we onze samenleving opnieuw moeten uitvinden, en steeds meer mensen, bedrijven, instanties en overheden nemen kleine en grote stappen in die richting.

Je hoeft maar even rond te bladeren op websites als TED.com om te beseffen dat alles is veranderd, en dat alles de komende jaren opnieuw zal veranderen.

We zijn op weg. Niet iedereen doet mee en ja, we zullen tegenslagen en obstakels op de weg aantreffen. Maar dat neemt niet weg dat de reis al in volle gang is.

Geef de wereld een extra duwtje in de rug!

Goed nieuws dus. We gaan vooruit. De vraag is alleen, is het genoeg? Is het op tijd? Zullen we in staat zijn onze fouten te herstellen? Kunnen we onze planeet en onze samenleving in de nabije toekomst herstellen?

Snel is leuk, maar het kan altijd sneller. Hoe eerder we onze economie en onze samenleving transformeren, hoe beter. Dus wat kun jij doen om de wereld een extra duwtje in de rug te geven? Hoe kun jij de positieve ontwikkelingen versnellen?

1. Verhoog je standaarden

We zijn op een punt aangekomen dat we als consument of bedrijf kunnen eisen dat de producten en diensten die we afnemen in lijn zijn met onze waarden. We kunnen duurzaamheid, openheid en kwaliteit bijna afdwingen. Verhoog je standaarden, ga een trapje omhoog op de ladder.

Het is niet ‘normaal’ dat een bedrijf je woonplaats vervuilt om geld te verdienen (of de woonplaats van andere mensen of dieren). Het is tijd om de norm te verleggen, om opnieuw te definieren wat ‘normaal’ is.

Vroeger was het ‘normaal’ om mensen te verbranden als ze het katholieke geloof niet wilden aanhangen. Hoe zou je nu reageren als dit vanaf morgen opnieuw werd ingevoerd? Waarschijnlijk verontwaardigd, je zou in actie komen!

Wat ‘normaal’ is verschilt per periode. Laten we plaats maken voor een nieuwe periode met een nieuwe ‘normaal’. Laten we het vanaf nu ‘normaal’ vinden dat iedereen respect toont voor onze planeet en voor alles wat hierop leeft. Je kunt het vanaf nu als ‘abnormaal’ beschouwen als een bedrijf dit niet naleeft. Uit je verontwaardigdheid, kom in actie!

Normaal is relatief, tijd om de grens te verleggen, tijd om de standaarden te verhogen! Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan ook The Story Of Change en de eerdere video’s!

2. Leef volgens je eigen standaarden

Niets is zo sterk als het naleven van je eigen principes. Implementeer je eigen standaarden. Wees de verandering.

De wereld verandert het snelst als we actie ondernemen. Dus naast het bijstellen van je waardensysteem is het belangrijk dat je het in de praktijk brengt. In wat voor wereld wil jij leven? Wat kun jij nu doen om deze wereld (in ieder geval in jouw omgeving) dichterbij te brengen?

Door te leven volgens je eigen principes vormt jouw leven automatisch een bron van inspiratie voor andere mensen. Leg uit waarom je deze keuzes maakt en ondersteun anderen als zij hetzelfde willen doen.

3. Deel je nieuwe, hoge standaarden

In de gesprekken die we dagelijks voeren met vrienden, familieleden, collega’s en kennissen bepalen we gezamenlijk wat we acceptabel vinden en wat niet.

Durf jouw nieuwe, hoge standaarden voor een groene, open en eerlijke wereld te delen. Als iedereen het op dat feestje normaal lijkt te vinden om racistische opmerkingen te maken, verander je niets door half mee te lachen, je mond te houden en er het jouwe van te denken.

Wees het tegengeluid, toon je grenzen. Wees verontwaardigd en laat het gezelschap zien dat het in jouw ogen niet ‘normaal’ is om op zo’n manier over mensen te praten.

Het delen van principes is een krachtige manier om mensen aan het denken te zetten. Nee, je zult niet altijd sociaal geaccepteerd worden in iedere omgeving, maar je kunt jezelf wel recht aan blijven kijken in de spiegel. Bovendien weet je dat je iets hebt bijgedragen aan de wereld waarin je wilt leven!

Versnel de ontwikkeling!

Ondersteun de zaken waarvan je in de toekomst graag meer wilt zien. Belemmer de zaken die je juist uit de wereld wilt hebben. Introduceer een nieuwe standaard, dwing meer kwaliteit af en help de positieve ontwikkelingen te versnellen!

Bekijk ook deze informatieve video’s voor meer inspiratie!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test