“When you arise in the morning,
think of what a precious privilege
it is to be alive – to breathe, to think,
to enjoy, to love.”
Marcus Aurelius
Je dag rustiger beginnen
Vroeg opstaan en direct sporten, journalen of mediteren – het klinkt ideaal maar er is één klein probleem: het vereist ook een hoop toewijding.
Want als je bent zoals de meeste mensen, dan worstel je al om voldoende slaap te krijgen. In de avond heb je vaak nog geen zin om naar bed te gaan. En ’s ochtends wil je het liefst zo lang mogelijk blijven liggen.
Maar tegelijkertijd zou je je ochtenden wel iets intentioneler willen maken:
- Minder chaos.
- Minder haast.
- Minder het gevoel hebben dat je geleefd wordt door je dagelijkse ritme.
- Meer rust.
- Meer positiviteit.
- Meer mindfulness.
- Meer het gevoel hebben dat je lééft.
Dus hoe kun je je ochtend rustig beginnen zonder vroeger op te staan en een complete miracle-morning-routine af te werken?
In mijn derde boek Kom maar op laat ik je zien hoe je je ochtendroutine – op kleine, praktische manieren – kunt gebruiken als een kapstok voor een positief leven.
In dit artikel deel ik 11 behapbare tips die je direct kunt toepassen morgenochtend. Zo start je iedere dag lekker rustig én positief. Doe je mee?
Ik verwijs in dit artikel naar een aantal producten met een bol.com partner link. Als je een product bestelt via zo’n link ontvang ik een kleine commissie zonder dat het jou iets extra’s kost.
1. Wakker worden met (slim) licht
Er gaat niets boven ontwaken met de eerste zonnestralen.
Fijn – maar onze plek op de planeet leent zich hier niet echt voor. In de winter begint je dag dan pas rond 9 uur, en in de zomer komt de zon al rond 5 uur op – iets te vroeg, als je het mij vraagt.
Mijn oplossing? Ik installeerde slimme verlichting in de slaapkamer. Doordeweeks (tijdens schooldagen) springen de lichten aan om 7 uur, samen met de wekker.
Bij veel smart home systemen kun je er ook voor kiezen om de lichten langzaam feller te laten worden. Je kunt er ook voor kiezen om de lichten eerst in te schakelen, en de wekker iets later af te laten gaan. Zo kan je lichaam al rustig ontwaken.
De andere optie is natuurlijk om te investeren in een wekker met een ingebouwde wake-up light. Zo simuleer je elke dag een heerlijke zonsopgang, ongeacht het seizoen.
Tip: Worstel je met een winterdip? Overweeg dan te investeren in een lichttherapiebril. Zelf gebruik ik er eentje van dit merk.
2. Kiezen voor een ouderwetsche wekker
Eén van de beste manieren om je dag rustig en positief te beginnen is door je smartphone ’s ochtends met rust te laten. Dit wordt echter wel wat lastig als je smartphone ook je wekker is!
De oplossing? Kies voor een ouderwetsche wekker:
- Je kunt investeren in een wake-up light (zie hierboven).
- Je kunt een simpele wekkerradio opsnorren.
- Je kunt een nog simpelere analoge wekker kiezen, als je het luide gerinkel aankunt.
- Andere optie: je kunt je smartwatch omhouden ’s nachts (bijvoorbeeld om je nachtrust te tracken) en deze gebruiken als wekker. Zo ontwaak je van een zachte trilling om je pols, ook lekker rustig.
Kies je voor een wekkerradio? Stel je wekker dan zo in dat hij af gaat net ná het nieuws. Dus bijvoorbeeld drie minuten over het halve of het hele uur. Zo word je ’s ochtends niet meteen gemarineerd in een stroom van ellende.
Tip: Je hoeft niet vroeger op te staan om je dag rustig te beginnen, maar het is wel belangrijk dat je voldoende tijd hebt. Als je normaal gesproken elke ochtend moet haasten, kan het waardevol zijn om je wekker voortaan 10 minuten vroeger te zetten.
3. Start met positiviteit
Nu je wakker bent kun je je ochtend rustig en positief starten:
- Zet een glimlach op je gezicht, ook als er niets te lachen valt. Dit geeft een signaal aan je hersenen dat er wél iets te lachen valt, waardoor je je tóch positiever gaat voelen. Fake it ’till you make it, zullen we maar zeggen.
- Zeg iets positiefs tegen jezelf (of je partner). Bijvoorbeeld: ”Zo, ik heb héérlijk geslapen. Ik ga er een mooie dag van maken!”
- Doe je best om gevoelens van dankbaarheid op te roepen. Bijvoorbeeld: als je voeten de grond raken blijf je nog even zitten op de rand van je bed, en bedenk je 1-3 dingen waarvoor je je dankbaar voelt (je krijgt een nieuwe dag, je hebt een fijne slaapkamer, iedereen is gezond, etc.). Probeer dit gevoel echt te ervaren in je lichaam.
Vervolgens sta je op, en begin je aan je ochtendroutine.
4. Leef alsof het 1985 is!
Een jaren-tachtig-leven noem ik het in mijn boek: stop afleidende technologie terug in zijn doosje, zodat je je levenskwaliteit kunt verhogen.
In neem mijn iPhone nooit mee naar de slaapkamer, die laat ik achter in een open kast in de woonkamer. Daag jezelf eens uit hetzelfde te doen.
Blijf van je smartphone af zolang als je kunt:
- Stel ‘schermvrije tijd’ in op je smartphone, en laat dit doorlopen tot later in de ochtend. Bijvoorbeeld tot half negen, tien uur of elf uur.
- Nodig jezelf uit om tot die tijd geen zaken te checken op je smartphone. Wellicht dat je berichten van dierbaren door laat komen, maar verder niets. Dus geen nieuws, appjes van het werk, social media, e-mail of allerlei notificaties.
- Wil je bereikbaar zijn ’s nachts voor noodgevallen? Leg je smartphone dan in de gang of aan de andere kant van je slaapkamer. Zolang hij maar niet op je nachtkastje ligt, en je hem met rust laat ’s ochtends. Billy neemt zijn iPhone altijd mee, dus ik ben bereikbaar voor noodgevallen via zijn telefoon.
Als je ’s ochtends direct je smartphone pakt loop je het risico dat je wordt overladen met minder fijne gevoelens vanwege nieuws, berichten, social media of je mailbox. Daarnaast kost het gewoon veel tijd, waardoor je ochtend gehaaster aanvoelt.
Laat het ding met rust: ga door je ochtend alsof het 1985 is! Lekker rustig.
5. Beoefen opfrismindfulness
Oké – je bent uit bed. Een positieve houding, geen smartphone in je handen. En nu?
Opfrissen met volledige aandacht. Toilet, gezicht wassen of douchen, je haar fatsoeneren – probeer de sensaties bewust te ervaren.
Je kunt er ook voor kiezen om die gevoelens van dankbaarheid te blijven versterken: het warme water voelt fijn, je haarproduct ruikt heerlijk, de kachel is lekker warm, de handdoek is zacht, je hoort de kinderen kletsen – ga zo maar door.
Opfrismindfulness – het is dolle pret.
6. Plan je dag gisteren
Nee, je hoeft niet terug in de tijd te reizen. Maar je kunt wel vandaag beginnen.
Door je dag (snel) te plannen, kun je je ochtenden namelijk veel rustiger maken.
Een simpel plan voor de dag geeft rust en duidelijkheid. Het geeft grip en vermindert een overweldigd gevoel. Het zorgt er ook voor dat je heel bewust een dag kunt vormgeven waar je naar uitkijkt.
Stel dat je in een drukke periode zit. Je hebt veel meer te doen dan je kúnt doen. Je besloot gisteren om (na je werkdag) een plan te maken volgens mijn populaire Eierdoostheorie methode: je noteert de drie belangrijkste taken die je vandaag wilt bereiken.
Je weet dat deze drie taken haalbaar zijn, en dat je hiermee de dag met een voldaan gevoel zult afsluiten. Tegelijkertijd merk je ook dat je wat afwisseling wilt. Je plant dus ook een moment om na de lunch een wandeling te maken. Drie waardevolle taken en een fijne wandeling: deze dag ziet er prima uit.
Je weet nu waarvoor je uit bed komt. Je weet waar je naartoe beweegt. Niet richting een stroom van stress en gedoe. Maar richting een dag die te behappen is. Die duidelijkheid geeft rust in de ochtend – super fijn.
7. Omarm (en stroomlijn) de chaos
Ochtenden kunnen hectisch zijn – zeker als je (net als ik) jonge kinderen hebt. Er moet zoveel gebeuren in dat uurtje voordat iedereen op de fiets stapt dat het soms chaotisch voelt.
Wat kun je doen om hier meer rust in te brengen?
Stroomlijn waar mogelijk. Leg kleding klaar, maak alvast ontbijt (wij maken overnight oats voor de kinderen), overweeg intermittent fasting voor jezelf en leer de kinderen taken op te pakken (aankleden, tandenpoetsen, brood smeren, jassen pakken, etc.)
Omarm de chaos. In plaats het volledig ‘op te lossen’, kun je de hectiek die overblijft omarmen. Observeer het van een afstandje en geniet ervan. Dit gewone, alledaagse moment bij jou thuis. De gezelligheid, het vertrouwde gevoel, de liefde die jullie voor elkaar voelen, de imperfectie van dit alles.
Observeer de situatie met een glimlach terwijl je er tegelijkertijd onderdeel van uitmaakt. Dit is je leven, het mag er zijn.
8. Neem de ochtend in je op
Weet je wat ik doe als we het hele gezin eindelijk zover hebben dat de voordeur open kan? Ik haal buiten even diep adem.
Ik neem de ochtend in me op. De unieke geur, de eerste tekenen van de zonsopgang, de vogelgeluiden, het geroezemoes van een ontwakende stad.
Ook tijdens het fietsen doe ik mijn best om de ochtend in me op te nemen. De wind langs mijn wangen, Jake op zijn kleine fietsje, Sophie die liedjes zingt, de winkeliers die zich klaarmaken voor een nieuwe dag.
De ochtend is speciaal. Probeer het volledig in je op te nemen. Geniet ervan, zing een liedje! Het brengt rust en vreugde in je dag, en wellicht vrolijk je nog een ander op onderweg.
9. Start je (werk)dag zonder afleiding
Laat die smartphone nog even in je jaszak of tas zitten. Begin eerst met het eerste punt op je planning voor de dag. Nog even zonder afleiding.
Geef jezelf de ruimte om iets voor elkaar te krijgen voordat je jezelf blootstelt aan ‘de grote buitenwereld’. Regel een kop koffie of thee en zorg dat je je eerste punt kunt afvinken voordat de ochtend voorbij is.
10. Houd de buitenwereld nog héél even buiten
Doe nu je best om zo lang mogelijk weg te blijven van social media, e-mail en nieuws. Hoe langer dat je lukt, des te rustiger je ochtend zal voelen.
Dit kun je doen door je smartphone op stil te zetten, door hem dommer te maken en door hem gewoon weg te stoppen.
11. Haal een paar keer diep adem
Doe een ademhalingsoefening. Dit kun je direct aan het begin van je dag doen – bijvoorbeeld wanneer je op het toilet zit zonder smartphone. Je kunt het ook doen wanneer de dag is begonnen.
Kijk even op van je taak. Neem een slok thee. En haal drie keer rustig adem. Ontspan je lichaam – laat de stress en onrust wegvloeien. Zet een glimlach op je gezicht.
Maak je niet druk, maak je rustig. Met een rustige start loopt je dag een stuk lekkerder – juist als je leven en de wereld onrustig voelen.
Positief leven in deze onrustige tijden
Hoe bouw je een positief leven in deze turbulente tijden?
In mijn boek laat ik je precies zien hoe je dat doet. Bovendien laat ik je zien hoe je eenvoudig verandert in een inspiratiebron voor anderen.
Ontdek hoe duizenden mensen op simpele manieren meer positiviteit in hun leven halen – zónder naïef te worden.
Ben je klaar met negativiteit en ook toe aan een positieve spiraal in je leven? En wil je weten hoe je eenvoudig meer positiviteit kunt verspreiden in je omgeving?
Bestel het boek dan nu op Bol.com
Het boek wordt ook veel weggegeven als positief cadeau! 🎁
Reacties
Hoi Jelle ik heb weer mee gelezen .
En ik ga deze ochtend tips gebruiken om weer rustig te beginnen met de dag .
Adem oefeningen .En de rust te nemen .En weer opschrijven wat ik wil gaan doen deze dag .
Fijne dag groetjes paulina.
Mijn man en ik hebben een wekkerradio met wake up light, heerlijk wakker worden. Inderdaad hebben wij de tijd op 9 minuten over het hele uur staan. Niks zo irritant als wakker worden met de problemen in de wereld, geef mij maar een muziekje! Mijn telefoon ligt altijd wel boven. Buiten de slaapkamer op de flipperkast. De reden dat ik hem wel mee naar boven neem is deze: stel er komt een inbreker of ander persoon die niet in ons huis hoort of er breekt brand uit en wij willen 112 bellen, dan moet ik wel een telefoon in de buurt hebben. Het is nog nooit gebeurt en ik hoop dat het nooit nodig zal zijn maar beter mee verlegen dan om verlegen zei mijn oma altijd…
Hoi Jelle,
hartelijk dank voor de wekelijkse update. Ze hebben me al vaker de juiste weg op gewezen. Ik lees ze dan ook met veel plezier.
Ik zou zeggen:
Doe zo door. Je brengt iets goeds en moois. Groeten Robin