Een simpel leven

Raar verhaal, vind je ook niet? Door minder te hebben, door me te richten op de essentie, lukt het me om een vakantiegevoel ontwikkelen. Altijd. Ook als ik thuis ben.

Ik heb wel een theorie waarom dit me overkomt.

Zoals je misschien weet reis ik graag ultra-light. Dat wil zeggen, ik ga ieder jaar een paar maanden op stap met een rugzak van 22 liter (een normale Eastpak rugzak is 24 liter). Reizen met zo’n kleine uitrusting klinkt ingewikkeld, maar het is juist ontzettend simpel.

Er is altijd overzicht. Ik hoef nooit te zoeken. Ik ben nooit iets kwijt. Alles wat ik heb kan ik in mum van tijd oppakken en meenemen. Geen wachttijden, geen check-in bagage, geen bagagevakken in dubieuze bussen. Kortom: geen zorgen, veel vakantiegevoel. En toch altijd alles bij de hand.

Chronisch vakantiegevoel.

Chronisch vakantiegevoel. Deel op Pinterest

Het overzicht maakt het leven lichter

Ik denk dat vakantiegevoel voor een groot deel wordt gecreëerd door eenvoud. Door het overzicht. Op vakantie is je leven namelijk ontzettend simpel.

 • Je hebt maar een paar spullen bij je. Zelfs als je veel meeneemt is het slechts een fractie van de spullen die je thuis hebt.
 • Je leven draait slechts om de paar mensen die je meebrengt op reis, of de mensen die je onderweg ontmoet.
 • Omdat het thuisfront weet dat je weg bent, word je niet constant gestoord.
 • Je doet allerlei leuke, nieuwe indrukken op. Dat geeft je echt het gevoel ‘dat je leeft’.
 • Je hebt een duidelijk overzicht van alles wat er nu in je leven speelt. En dat is niet veel, en dat geeft rust.

De eenvoud maakt je leven beter en geeft je een vakantiegevoel. En de beste manier om dit heerlijke vrije vakantiegevoel in je dagelijks leven te introduceren, is door je leven thuis eenvoudiger te maken.

Tips om zelf een chronisch vakantiegevoel te ontwikkelen

Oké, een chronisch vakantiegevoel. Klinkt goed. Hoe pakken we dat aan? Om het simpel te houden geef ik je hieronder een beknopte lijst met tips. Via de links kun je verder klikkerdeklikken naar artikelen met veel meer tips.

 1. Gooi overbodige meuk uit je huis. Zelfs wanneer je denkt dat je weinig spullen hebt. Ik dacht dat ik weinig spullen had. En toen haalde ik zomaar een kubieke meter overbodige meuk van mijn zolder. En ik vermoed dat er nog minstens een halve kuub ligt.
 2. Zoek uit welke projecten en verantwoordelijkheden jouw geluk in de weg staan. Wat bezorgt je stress, wat geeft je een gehaast gevoel? Doe een WSMGIDW en zet stappen richting een leven met minder overbodige projecten en meer lucht.
 3. Maak processen in je leven simpeler. Ik ben ‘s ochtends véél sneller op pad sinds ik overnight oats maak. Het is bovendien gezonder, lekkerder en goedkoper dan de ontbijtjes die ik eerder maakte. En sinds we ons hoogpolige vloerkleed weg hebben gedaan, is stofzuigen zó gepiept. Fijn.
 4. Neem minder hooi op je vork. Vroeger vond ik dat ik meerdere websites moest lanceren, en vond ik dat soChicken zich in allerlei richtingen moest ontwikkelen. Nu houd ik het simpel, en richt ik me op de essentie. En dat werkt een stuk beter.
 5. Zoek uit waar je echt blij van wordt, en ga daar meer van doen. Ik ben gek op reizen, en daar doe ik zoveel mogelijk van. Dat geldt ook voor leuke dingen doen met vrienden, plant-based eten, hardlopen, schrijven, naar het park gaan met de hond, yoga, inspirerende boeken lezen, mensen helpen hun leven leuker te maken, m’n eigen leven leuker maken, leuke/lieve/inspirerende mensen ontmoeten en genieten van zonneschijn. En gezond zondigen, dat is een nieuwe hobby. Wanneer je meer dingen doet die je blij maken, blijft er automatisch minder tijd over voor dingen die je niet blij maken. Super.
 6. Maak je sociale leven simpeler en leuker. Investeer in een paar mensen die je geweldig vindt, en beleef meer plezier aan face-to-face contact.
 7. Zet je telefoon lekker op stil. Of laat hem thuis.
 8. Haal minder negativiteit, reclame en hype in je leven. Minder tv, geen reclamefolders, minder nieuws, meer plezier.
 9. Geef minder geld uit. Hoe minder je uitgeeft, des te minder je hoeft te werken. En als het kan, en als je wilt, kun je uitzoeken of je inderdaad minder kunt gaan werken. Zo heb je meer tijd voor vrienden, familie, je gezin en jezelf.
 10. Ga altijd op zoek naar oplossingen waarin je meer kwaliteit ervaart door minder spullen en verplichtingen te verzamelen. Precies, lekker haaks op alles wat we altijd geleerd hebben. Meer is vaak minder. Minder is vaak meer. Genoeg is perfect.
 11. Neem de tijd, voel hoe je langzaam verandert. Alleen al het hebben van minder spullen geeft je een vreemd vrij en blij gevoel. Het overzicht maakt gelukkig, hoe raar dat ook klinkt. En merk hoe je gaat verlangen naar meer eenvoud. Simpeler eten, ongecompliceerde relaties, minder apps op je mobiel, minder prikkels, minder onzin in je leven. En meer liefde, kwaliteit, rust en voldoening.
 12. Merk hoe je steeds minder het gevoel krijgt dat je moet ‘vluchten’ naar een tropisch oord. Het leven thuis wordt fijner. Meer vakantie-achtig. Ja, je hebt nog steeds je werk. Maar ook op je werk kun je de boel simpeler maken. En als je een hekel hebt aan je werk, wordt het tijd om iets te zoeken dat meer bij je past.

Eenvoud verrijkt je leven en bezorgt je dat fijne vakantiegevoel. Minder complexiteit, meer voldoening. Mooi spul.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test