Artikel opslaan

“The best way to find yourself
is to lose yourself in the service of others.”

Mahatma Gandhi

“Everybody can be great… because anybody can serve.
You don’t have to have a college degree to serve.
You don’t have to make your subject and verb agree to serve.
You only need a heart full of grace. A soul generated by love.”
Martin Luther King, Jr.

Zucht. Alwéér een prachtig wit strand!

Er komt een tijd dat je ergens genoeg van hebt gehad. Een moment waarop je beseft dat het voldoende is. Dat je voldaan bent.

En ja, dat gebeurt zelfs met dingen die je ontzettend graag wilde ervaren. Je wilde zó graag naar een tropisch oord reizen, zo graag de rest van je leven spenderen in een hangmat aan een prachtig wit strand. Maar dan komt dat moment. Je bent een paar weken, maanden of jaren verder, en je hebt er genoeg van.

Je voelt je niet langer voldaan. De witte stranden doen het niet meer voor je. Net als je nieuwe baan, je nieuwe zelf opgeknapte meubilair. Alles is tijdelijk, dus ook de voldoening die jij haalt uit de dingen die je doet.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Eén ding geeft altijd voldoening

Aan alles komt een einde. Er is echter één ding dat je altijd voldoening zal geven. Een ervaring die je leven mooier maakt, die je het gevoel geeft dat je lééft. Wat die ervaring is? Het is de ervaring van dienstbaarheid. Het gevoel dat je iemand kunt helpen door hem of haar te laten delen in jouw ervaring, kennis, tijd, energie, rijkdom, geluk of simpelweg je aandacht.

Helpen voelt goed. Een cadeau geven is leuker dan een cadeau ontvangen. Je geluk delen voelt fijner dan al het geluk voor jezelf houden.

Tip: Is een Broednest cadeaubon iets voor je om iemand die je lief is cadeau te doen?

Je zult nooit genoeg krijgen van dienstbaarheid. Sterker nog, wat je ook onderneemt in je leven, je zult altijd ontdekken dat dienstbaar zijn (op wat voor manier dan ook) je altijd de meeste voldoening geeft.

Je kunt niet delen wat je niet hebt

Simpel zat. Je kunt jezelf niet ervaren als een liefdevol persoon als je je niet liefdevol gedraagt. Je hebt andere mensen nodig om jezelf te ervaren als de persoon die je graag wilt zijn.

Gulheid, vrijgevigheid, vriendelijkheid, liefde, vertrouwen, allemaal mooie ervaringen die je alleen kunt ervaren met anderen. Wat heb je aan gulheid als je niet deelt? Wat heb je aan vriendelijkheid als je het niet kunt uiten?

Dienstbaar zijn naar anderen is dienstbaar zijn naar jezelf. Hoe meer je voor iemand kunt betekenen, des te meer je voor jezelf betekent. En dat is logisch, aangezien we uiteindelijk allemaal één zijn. Eén grote klomp materie in een groot, zwart heelal. Alles staat met elkaar in verbinding. Door een ander te helpen, help je uiteindelijk jezelf.

Prachtig, ja. En logisch ook, want anders zou de natuur niet kunnen functioneren. Wat zou er van het bos terecht komen als de boom zijn vruchten en bladeren niet zou delen met de rest van het bos? Precies, een woestijn. Niemand wint, behalve de kameel. Fijn voor de kameel, maar er zijn meer mensen op aarde. En bomen, godzijdank.

Alleen duurzaam ontbossen

Leuk. Dus door anderen te helpen, door te delen en dienstbaar te zijn, zul je uiteindelijk de meeste voldoening uit je leven halen. Je zult niet alleen de mensen (of dieren, planten of kamelen) om je heen helpen. Je zult ook jezelf vooruit helpen. Want alles staat met elkaar in verbinding.

Maar er is een valkuil. En die valkuil is onze neiging tot wegcijferen en opofferen. Het is een van die protestantse deugden die we van onze voorouders hebben meegekregen, en het is disfunctioneel.

Je kunt alleen delen wat je hebt. Wanneer je jezelf echter opoffert dan deel je niet. Dan geef je weg. Zo krijg je steeds minder om te delen, waardoor je uiteindelijk verandert in een woestijn. Steeds als je jezelf opoffert kap je een boom om. Doe je dit af en toe (je weet wel, voor je kinderen enzo) dan is er niets aan de hand. Het bos kan prima tegen wat duurzame houtkap.

Maar als jezelf wegcijferen je standaard reactie is dan ben je flink aan het ontbossen. Je kapt boom na boom. En op een bepaald moment kan het bos zichzelf niet meer helen. Het bos sterft. Je hebt een woestijn gecreëerd. Een leven vol leegte.

Geen probleem. Alles kan worden hersteld, zelfs als het bos is veranderd in een woestijn (zie hier en hier). Maar het bos kappen en het vervolgens terugplanten is nauwelijks effectief te noemen.

Dus? Dus deel vanuit je overvloed, niet vanuit je offers. Geef vanuit je rendement. Vul de regenton tot de rand, en geef zodra de ton begint te overstromen. Op die manier wint iedereen.

En vergis je niet. Je hebt geen keus. Het is geen ‘of ik help anderen of ik help mezelf.’ Je helpt iedereen of je helpt niemand. Als jij jezelf verwaarloost om anderen te helpen, dan doe je anderen tekort. Dan ontneem je anderen de mogelijkheid om jou te kennen als inspirerend, liefdevol, en een positieve helpende hand. Je wordt juist hulpbehoevend. Je zult anderen juist tot last zijn. Door jezelf te helpen help je anderen.

Word dienstbaar, ga helpen

Als je meer voldoening uit je leven wilt halen, zoek dan uit hoe je dienstbaar kunt zijn. Wie wil je helpen, en hoe kun jij dat doen, gebaseerd op jouw talenten en interesses? Ieder mens heeft zijn eigen unieke mix van talenten, vaardigheden, interesses en ervaringen. Dus ieder mens kan helpen op zijn eigen unieke manier.

Help mensen door een geweldig bedrijf op te bouwen dat problemen oplost van duizenden mensen. Help door je tijd vrijwillig in te zetten voor een inspirerend goed doel. Help door je kind groot te brengen. Wees dienstbaar door te glimlachen naar de vakkenvuller in de supermarkt. Er is geen goed of fout, er is alleen jouw gevoel van voldoening of jouw gevoel van leegte.

Werk aan een gezond bos en deel je rijkdom. Maar geef de bomen niet weg, een woestijn heeft weinig te bieden. Niet aan jou, en niet aan de rest van de wereld.

Echt geluk vinden in jezelf

Geluk vinden in jezelf Bundel

Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.

Wil je je vaker gelukkig voelen met minder moeite? In deze Bundel bespreken we vijf vaardigheden die je kunt inzetten om geluk te vinden in jezelf.

Gebruik deze Bundel om geluk te cultiveren in een moeilijke periode, of om je bestaande geluksgevoel sterker te funderen.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,6 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test