Artikel opslaan

Klein wonen heeft niet alléén maar voordelen

Ik ben dol op klein wonen. Het is (vaker) betaalbaar, duurzaam, gezellig én het stimuleert minimalisme. Een huis dat past als een jas kan je helpen een vrijere en blijere toekomst voor jezelf te realiseren. Ik schreef een tijdje terug een artikel met 5 voordelen van klein wonen.

Maar klein wonen heeft natuurlijk ook een nadeel, je hebt beperkte ruimte. En in ons huisje specifiek: beperkt daglicht.

In de tijd dat ons huis werd gebouwd (rond 1870) werkten bouwers met smalle voorgevels omdat er rond die tijd belasting werd geheven op de breedte van de gevel. Dat betekent dus een diepere kamer met één raam aan de voorkant – en overdag altijd de lichten aan.

Een ander nadeel? Sinds Jake begon te lopen en rennen voelt het huis ineens een stuk kleiner. Feestjes en verjaardagen voelden voor mij altijd al een tikkie stressvol, omdat de kamer zo snel gevuld is. En nu we steeds meer mensen leren kennen met (kleine) kinderen zal dat gevoel alleen maar sterker worden.

Daarnaast wilden we ook gewoon iets meer ruimte om ons heen. Mijn maatstaf was simpel: ik wil in m’n tuin een radslag kunnen maken (zonder mezelf te bezeren). Simpel zat.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Dus we gingen op zoek

Ja – en ik had er een hard hoofd in. Want de huizenmarkt is overspannen en we zitten niet op een schopstoel. Maar zoals vaker in ons leven: dingen lopen sneller dan ik verwacht.

Op 31 december 2020 deden we een bezichtiging. We boden ónder de vraagprijs, onderhandelden wat en het huis was van ons! Afgelopen week (24 maart 2021) kregen we de sleutel.

Ons nieuwe huis ligt een paarhonderd meter verderop, opnieuw direct aan de rand van het centrum van Delft. En die radslag in de tuin is nu mogelijk. In theorie dan, Billy moet het me nog leren.

Eén ding valt direct op: het is een opknappertje. En het is – vanuit ons perspectief – praktisch een nieuwbouw woning. Dit huis is namelijk maarliefst 47 jaar later gebouwd dan ons huidige huis, in 1917! Een paar maanden voordat de Spaanse griep pandemie uitbrak – leuk feitje.

Hoe dan ook, alles moet gebeuren. En omdat we eigenlijk het hele huis onder handen moeten nemen bedacht ik een leuke uitdaging voor mezelf.

We halen het huis van het gas af!

Ja – we gaan van het gas af. Grappig is het wel, want dit huis is daadwerkelijk het tegenovergestelde van gasloos. In iedere grote kamer staat een enorme gaskachel en overal lopen gasleidingen.

Maar het is inmiddels officieel: gisteren koppelde ik de laatste gaskachel los en draaide ik de gaskraan in de meterkast dicht. Vanaf nu verbruikt dit huis geen gas meer!

Het is al een tijdje een droom van ons om een stuk duurzamer te wonen en afscheid te nemen van de CV ketel. Nu we de kans hebben om het huis volledig te renoveren naar de meest duurzame standaard willen we hem graag grijpen.

De afgelopen maanden hebben we veel onderzoek gedaan en we hebben een plan gemaakt. Hoe gaan we het voor elkaar krijgen?

Het begint allemaal bij heel goed isoleren. De vloer, het dak, de gevels, beglazing en kozijnen. Tegelijkertijd maken we het huis zo goed mogelijk kier- en luchtdicht.

Vervolgens installeren we mechanische ventilatie met warmteterugwinning (WTW), zodat er altijd gefilterde, verse, voorverwarmde (of juist koelere) lucht naar binnen wordt geblazen. In de douche installeren we ook WTW (het koude water wordt voorverwarmd met de warmte van het afvoerwater).

Tot slot komen er natuurlijk zonnepanelen en een elektrische lucht-water warmtepomp voor verwarming, koeling en warm water.

Precies – een hele verbouwing. Gelukkig hebben we hulp. Onze aannemer doet de moeilijkste klussen. Daarnaast gaan Billy en ik ook behoorlijk veel zelf doen (met hulp van familie en vrienden). Op deze manier houden we het project (samen met wat subsidies) betaalbaar en hebben we iets omhanden in deze lange lockdown. 😉

Stof in m’n haar

De komende maanden loop ik dus rond met stof in mijn haar en verf aan m’n handen. Als je het leuk vindt om e.e.a. te volgen – volg Billy en mij dan even op Instagram (Billy is meestal iets actiever). Via o.a. Stories zullen we af en toe wat foto’s en video’s delen van de verbouwing.

Het wordt een leerzaam en leuk project. Ik heb al ontzettend veel geleerd over duurzaam renoveren, en ik verwacht nog een heleboel ervaring op te doen. Ben je ook van plan om je huis te verduurzamen? Deel dan hieronder je plannen, ik ben benieuwd!

Nu maar hopen dat we later dit jaar een enorme housewarming mogen geven, zodat ik mijn radslagkunsten kan vertonen. 🤸‍♂️

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test