Artikel opslaan

Je bent vrij, maar je voelt je niet vrij

Vrijheid zit in je hoofd. Je bent altijd vrij, alleen je blokkeert dit gevoel met je gedachten.

De gedachte dat je dingen ‘moet’ zorgt ervoor dat je je niet vrij voelt. Je hebt het gevoel dat je geen keuze hebt, want je ‘moet nu eenmaal de hypotheek betalen’. Het kan zijn dat je hier gelijk in hebt. Het punt is dat we dat nooit kunnen weten zonder de andere helft van deze uitspraak.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Je moet namelijk helemaal niets

Je moet niets. Je wilt heel veel. Sommige dingen wil je heel graag. Ja, je moet de hypotheek betalen als je geen gezeur wilt krijgen met de bank en er zeker van wilt zijn dat je rustig in dit huis kan blijven wonen. Maar je moet niets. Je wilt rustig wonen in je huidige woning. Je hebt deze woning ooit gekocht met behulp van een hypotheek, dus moet de hypotheek betaald worden als je deze manier van leven wilt voortzetten.

Maar niemand zegt dat jij daar moet blijven wonen. Jij bent vrij om keuzes te maken. En je maakt deze keuzes iedere dag opnieuw, vaak zonder dat je doorhebt dat je een keuze maakt.

Wat is vrijheid?

Vrijheid kan veel dingen betekenen. Voor veel mensen is geld vrijheid. Logisch, want geld geeft keuzemogelijkheid. En wanneer je iets te kiezen hebt dan voel je je vrijer. Maar tegelijkertijd kan geld, en alles wat je met geld koopt, ook als een last voelen. En ja, ook keuze kan stress opleveren, denk maar eens aan het jam schap in een Franse hypermarché. Keuzes maken kost tijd en in die zin ontneemt het je dus een deel van je vrijheid.

Tegelijkertijd kan iemand met weinig keuzes en weinig financiële middelen zich volledig vrij voelen. Is dat vreemd?

Stel je voor dat vrijheid, net als persoonlijk geluk, niet iets is dat je kunt bereiken. Maar dat het gevoel van vrijheid al in je zit en dat je het simpelweg de ruimte moet geven om het te ervaren. Stel je voor dat je je altijd vrij zou kunnen voelen, zelfs wanneer je dat in fysieke zin niet bent.

Zo voel je je altijd vrij

Laatst hoorde ik iemand zeggen dat liefde een ander woord is voor vrijheid. Dat is een interessant idee. En ik denk dat het waar is.

Wanneer je leeft vanuit liefde dan ben je ‘verbonden in vrijheid’. Je durft mensen, dingen, gebeurtenissen, oordelen en gedachten los te laten in het vertrouwen dat alles goed komt. Je leert om te leven in het moment, om de schoonheid te zien in alles om je heen.

Het betekent jezelf laten meevoeren op de rivier, in plaats van er tegenin te zwemmen. Je voelt liefde voor jezelf, de mensen en de wereld om je heen. Zo’n levenshouding verlost je van alle zorgen, van alle verlangens en teleurstellingen. En ja, zo’n levenshouding maakt je volledig vrij. Waar je ook bent, wat je ook doet.

Oké. Heel mooi. Bla-bla. En hoe zit het nu met de hypotheek? Goede vraag, laten we aan de slag gaan.

Haal meer vrijheid in je leven

Hieronder vind je enkele praktische stappen die je kunt zetten om meer vanuit liefde te leven, en dus meer vrijheid te ervaren. Je kunt in korte tijd veel vooruitgang boeken, maar verwacht niet dat je je direct altijd vrij zult voelen.

Het kost tijd, oefening en geduld. Maar gelukkig is leren leven vanuit liefde ontzettend de moeite waard. Voor jezelf, je omgeving en de wereld in het algemeen.

Daar gaan we:

  • Leven vanuit angst is het tegenovergestelde van leven vanuit liefde. Angst beperkt je vrijheid, wees je hier bewust van. Doe je best om vertrouwen te hebben en je angsten onder ogen te zien.
  • Probeer je leven te bekijken als een stroom van gebeurtenissen. Jij bent niet wat je overkomt. Jij bent jij, en de dingen die gebeuren zijn de dingen die gebeuren. Jij kiest hoe je over iedere gebeurtenis denkt en hoe je erop reageert. Je kunt het leven heel zwaar en serieus nemen (bijvoorbeeld omdat je bang bent). Je kunt het leven ook licht en optimistisch bekijken (bijvoorbeeld omdat je leeft vanuit liefde en vertrouwen). Aan jou de keus!
  • Probeer zoveel mogelijk te doen wat je leuk vindt. En als je iets niet leuk vindt, zorg er dan voor dat het iets van betekenis is. Iets wat je waardevol vindt om wat voor reden dan ook. Soms zorgen vervelende dingen voor de mooie resultaten die jij wilt.
  • Besef dat je op zichzelf niets moet. Niets. Je hoeft geen adem te halen. Je hoeft niet te eten. Je hoeft niet op te dagen op al die verjaardagen. Vraag je af wat je wilt bereiken (in leven blijven, tijd doorbrengen met mensen van wie je houdt) en besef dat het je eigen keus is om hiernaar de handelen. Gebeurtenissen worden opgebouwd door oorzaak-gevolg. Als je bepaalde dingen wilt ervaren in je leven moet je soms bepaalde dingen doen. Maar de serie van oorzaak-gevolg begint bij willen, niet bij moeten.
  • Waar je ook bent, wat je ook doet, je hebt altijd de keuze om het verleden achter je te laten en op de toekomst te vertrouwen. Je kunt altijd diep in- en uitademen en je aandacht verplaatsen naar het hier en nu. Even geen ratelende gedachten, maar gewoon zijn waar je bent. Voel je even helemaal één met het moment, en ervaar hoeveel vrijheid dit je geeft. Dit is een gevoel dat veel mensen zelfs op vakantie niet ervaren, omdat hun hoofd bezig blijft met ratelen (“wat gaan we hierna doen, dat plekje is beter, waar gaan we eten, de hotelkamer stinkt” etc.). Simpelweg in het moment zijn is een kunst. En wie die kunst beheerst kan zich altijd vrij voelen.
  • Stop met “ik moet” als het om iets gaat dat je wilt. Zeg in plaats daarvan “ik wil”. Dat is even wennen, maar het voelt bevrijdend. Het berust ten slotte op de waarheid!
  • Maak je niet te druk over al het bovenstaande. Niemand zegt dat je je vrij moet voelen. Geen haast, gewoon stap voor stap veranderen.

Zo. De boodschap: je bent vrij, ook als je niet vrij bent. Vakantiedagen zijn heerlijk, maar niet essentieel om je vrij te voelen. Dat geldt ook voor geld, wereldreizen, veel of weinig spullen hebben, wel of geen relatie hebben etc.

Vrijheid zit in je hoofd, niet in je omgeving. Je kunt je omgeving veranderen om praktisch gezien vrijer te worden, maar je voelt je pas écht vrij als je van binnen verandert. Dus leef vanuit liefde. Niet alleen omdat het je brengt waar je wilt zijn, maar omdat het de enige effectieve manier is om je écht geweldig te voelen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test