Artikel opslaan

“As you simplify your life,
the laws of the universe will be simpler;
solitude will not be solitude,
poverty will not be poverty,
nor weakness weakness.”

Henry David Thoreau

Echt groot is het niet

Nee – groot wonen Billy, Jake en ik niet – aan de rand van de oude binnenstad van Delft in een arbeidershuisje uit 1870. Toegegeven, we hebben er in 2019 een etage op laten zetten. Dat maakt ons huis minder klein dan het was (het kwalificeert absoluut niet als een Tiny House), maar de meeste mensen die we kennen wonen groter.

We zijn hier terecht gekomen door een combinatie van factoren. De eerste factor was dat we simpelweg niet meer konden lenen toen we het huis kochten in 2012 (we waren allebei ondernemer en moesten drie goede jaarcijfers kunnen tonen). De tweede factor was dat we dolgraag in de buurt van de binnenstad wilden wonen.

De meeste mensen verlangen naar een grotere woning. En ja, dat is ergens wel logisch. Want groter wonen betekent meer ruimte voor jou, je spullen, je geit en een trampoline. Maar ik heb ontdekt dat er ook veel voordelen schuilen in kleiner wonen. Laten we eens kijken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Je huis past als een jas

We wonen klein, maar zeker niet te klein. Elke ruimte in ons huis is benut maar overal is plek voor. Billy en ik hebben een ruime slaapkamer, Jake heeft zijn eigen (compacte) kinderkamer en we hebben een relatief ruim kantoor met uitzicht op ons groene dak bovenop de keuken.

We hebben op onze slaapkamer zelfs een klein inpandig balkon laten maken, voor de nazomerzon. En we hebben beneden een kleine stadstuin mét schuur.

Kortom: we hebben alles wat we nodig hebben, en niet veel meer. En dat is wel zo efficiënt. Want woonruimte is kostbaar.

Klein wonen betekent dat je zoekt naar een huis dat je past als een jas. Groot genoeg om je fijn in te voelen, klein genoeg om weinig levensenergie te besteden aan overbodige ballast. Het voordeel is dat je geen geld, energie en tijd verspilt aan onnodige leefruimte. Best fijn.

2. Klein wonen levert een hoop geld op

Oké – als je echt groot woont dan kun je wellicht een deel van je huis verhuren op AirBnB en zo veel geld verdienen (afhankelijk van de plek waar je woont).

Maar voor de rest kost een groot huis gewoon heel veel geld:

  • Hoe groter hoe duurder, dus hoe hoger de hypotheek of huur.
  • Hoe hoger de hypotheek, des te meer rente je naar de bank brengt. Huur zie je sowieso nooit meer terug.
  • Hoe duurder het huis, des te hoger de WOZ waarde en des te hoger de belastingen.
  • Verbouwen is vaak duurder, omdat er meer is om te verbouwen. Onze keuken is zo klein dat het niet veel kost om hem te vervangen. Ik sta vaak versteld als ik hoor wat mensen uitgeven aan een nieuwe keuken. Ik heb in mijn leven twee keukens gekocht in twee kleine huizen, en gecombineerd waren ze nog goedkoper dan de gemiddelde keukens die ik voorbij zie komen bij anderen.
  • Een groot huis verbruikt meer energie (verwarming en eventueel koelen). Maar je hebt mogelijk meer ruimte op het dak om je eigen energie op te wekken met o.a. zonnepanelen. Dus dit nadeel kán meevallen als je bereid bent om flink te investeren. Zelfde geldt voor isolatie. Maar opnieuw geldt: een klein huis is meestal goedkoper om te verduurzamen. Wij voorzien met onze acht panelen nu in ca. 70% van onze elektriciteit, maar we stoken deels ook elektrisch.
  • Hoe groter het huis, des te meer onderhoud: kozijnen, voegen, dakbedekking, dakpannen, etc.
  • Een groter huis vereist meer meubels, en dat kost extra geld. Zeker als je je interieur regelmatig wilt aanpassen.
  • Een grote tuin kost veel geld in aanleg en onderhoud.

Dat wij onze hypotheek konden aflossen in vijf jaar tijd had onder andere te maken met het feit dat we klein wonen. Als we in de tussentijd waren gezwicht voor een grachtenpand in de binnenstad, waren we nu nog niet eens op de helft!

En als ik kan kiezen tussen hypotheekvrij leven in een huis dat me past als een jas, of leven in een groot huis mét hypotheek – kies ik altijd voor het eerste.

3. Kleiner wonen bespaart tijd

Het huishouden kost tijd en energie. Hoe groter je huis, des te meer je te doen hebt. Ik weet niet hoe lang jij bezig bent met het schoonmaken van de badkamer, maar ik vind het best een karwei. Stel je voor dat je twee badkamers hebt!

Meer oppervlak betekent meer stofzuigen, meer dweilen, meer afstoffen – meer werk.

Ja – je kunt een hulp inschakelen. Maar dan geldt: hoe groter het huis, hoe duurder. Als je zo klein woont dat je geen hulp nodig hebt, scheelt dat je jaarlijks weer een berg geld. Stel dat je in een studio woont, dan is stofzuigen een paar minuten werk. Stel dat je in een Tiny House woont, dan heb je niet eens een stofzuiger nodig. Een kruimeldief klaart de klus binnen een minuut of drie.

Als je ooit De Sims hebt gespeeld dan weet je dat grote huizen tijdrovend zijn. Al is het maar omdat het zoveel tijd kost om erin rond te bewegen! En dan is er nog het onderhoud dat – als je het zelf doet – hele weekenden in beslag kan nemen.

Kleiner is efficiënter als het op schoonmaken en onderhoud aankomt.

4. Klein wonen helpt je keuzes maken

Hoe kleiner je woont, des te minder ruimte er is voor overbodige spullen. Je wordt automatisch gemotiveerd om je leven opgeruimd en compact te houden. Dit helpt je vervolgens rust te ervaren en tijd te besparen.

Als je groot woont is het verleidelijker om de rommel te laten ophopen op zolder of in de schuur, waardoor de situatie steeds overweldigender wordt. Het leven is leuker met minder zooi.

Ik kan het me niet veroorloven om teveel spullen in huis te houden, omdat het gewoon te vol wordt. Dus Billy en ik maken onze keuzes en de rest stroomt door richting Marktplaats, bekenden, de kringloopwinkel of recycling. Lekker rustig.

5. Klein wonen kan je toekomst mooier maken

Met minder overbodige uitgaven kun je bouwen aan een vrijere toekomst. Een toekomst waarin je zelf kunt bepalen hoe je je tijd indeelt.

Dit kan op twee manieren:

  1. Doordat je kleiner woont en minder kosten maakt kun je minder gaan werken als je dat wilt. Of minder stressvol werk kiezen dan minder goed betaalt. Zo ben je direct een stuk vrijer.
  2. Doordat je minder kosten maakt kun je veel meer sparen als je gewoon hetzelfde blijft verdienen. Dit geld kun je apart zetten om te bouwen aan een vrije toekomst. Door je hypotheek af te lossen, een spaarbuffer op te bouwen en geld te investeren.

Ik ben niet van plan om altijd te moeten werken. Dus ik werkte om onze hypotheek af te lossen en een buffer op te bouwen. Daarnaast investeer ik geld om uiteindelijk te kunnen stoppen met werken.

Als ik in een duur en groot huis zou wonen zou dit veel lastiger zijn. Waardoor mijn hele levensloop er anders uit zou zien. Ik zou langer en harder moeten werken om deze levensstijl te bekostigen. En er zou minder ruimte zijn voor tegenslagen. Ook prima, maar ik word blijer van dit pad.

Zijn er dan geen nadelen?

Jazeker. Klein wonen is soms uitdagend. Hoe kleiner de ruimte, des te sneller het rommelig wordt. Als je niet constant wilt opruimen, is het belangrijk dat je blijft minimaliseren en slimme systemen inricht om rommel te voorkomen.

  • Vind een duidelijke plaats voor je spullen en zet ze daar altijd terug.
  • Zorg dat overbodige spullen snel en regelmatig uit je huis worden verwijderd.
  • Ontwikkel goede gewoontes die je helpen je huis opgeruimd en schoon te houden (CAYG).
  • Wissel rommelige situaties in voor slimme oplossingen. Zo hadden wij altijd een wirwar aan draden in de keuken, omdat we hier onze gadgets oplaadden. Ik creëerde een ‘charging station’ in een kastje, waardoor we nu makkelijker kunnen opladen met minder zooi. En een kapstok aan de badkamerdeur zorgde voor een hoop rust. Dit soort oplossingen helpen de boel opgeruimd te houden.
  • Minimaliseer je huis grondig. Zodat niet alleen je huis past als een jas, maar ook je spullen je precies ondersteunen in wat jij belangrijk vindt.

Een ander nadeel is wellicht dat er minder ruimte is voor bezoek. Ons huis voelt al snel vol als er meer dan vijf mensen op bezoek zijn. Gelukkig hebben we nog een tuin, wat op mooie dagen wat extra ruimte biedt. En als we feestjes geven leggen we kussens op de grond, zodat mensen lekker overal kunnen staan, hangen of zitten als ze willen.

Het is niet perfect. Maar ik denk altijd maar zo: 98% van de tijd past het huis perfect. Die paar uur in het jaar dat het huis daadwerkelijk te klein voelt rechtvaardigt geen verhuizing, met alle nadelen die daarbij komen kijken. Soms is klein wonen gewoon even behelpen – en ik vind dat prima gezien de voordelen die het me biedt.

Daarnaast merk ik wel dat ik liever meer buitenruimte zou hebben. Maar aan de andere kant: er ligt een hele stad aan mijn voeten vol met parken en de Delftse Hout op 7 minuten fietsen – dus aan fijne buitenruimte geen gebrek.

Een laatste nadeel: je kunt je soms jaloers voelen als mensen in je omgeving wel kiezen voor een groot huis. Maar weet je – je kunt dit zien als een mooie gelegenheid voor persoonlijke groei. Tevreden zijn met wat je hebtT is een waardevolle vaardigheid om te ontwikkelen. 😉

Ontwerp een simpel en goed leven

Wil je ook je leven versimpelen? Ontdek hoe je leeft met meer vrije tijd, ruimte en lucht. Ontwikkel een leven met minder verplichtingen en een stralende toekomst.

In mijn online cursus Minder meuk, meer leuk laat ik je zien hoe je elk levensgebied kunt versimpelen zodat je meer tijd en vrijheid overhoudt voor de dingen die je echt belangrijk vindt.

Kun je eindelijk ontspannen. Pfff.

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test