“As you simplify your life,
the laws of the universe will be simpler;
solitude will not be solitude,
poverty will not be poverty,
nor weakness weakness.”
Henry David Thoreau
Echt groot is het niet
Nee – groot wonen Billy, Jake en ik niet – aan de rand van de oude binnenstad van Delft in een arbeidershuisje uit 1870. Toegegeven, we hebben er in 2019 een etage op laten zetten. Dat maakt ons huis minder klein dan het was (het kwalificeert absoluut niet als een Tiny House), maar de meeste mensen die we kennen wonen groter.
We zijn hier terecht gekomen door een combinatie van factoren. De eerste factor was dat we simpelweg niet meer konden lenen toen we het huis kochten in 2012 (we waren allebei ondernemer en moesten drie goede jaarcijfers kunnen tonen). De tweede factor was dat we dolgraag in de buurt van de binnenstad wilden wonen.
De meeste mensen verlangen naar een grotere woning. En ja, dat is ergens wel logisch. Want groter wonen betekent meer ruimte voor jou, je spullen, je geit en een trampoline. Maar ik heb ontdekt dat er ook veel voordelen schuilen in kleiner wonen. Laten we eens kijken.
1. Je huis past als een jas
We wonen klein, maar zeker niet te klein. Elke ruimte in ons huis is benut maar overal is plek voor. Billy en ik hebben een ruime slaapkamer, Jake heeft zijn eigen (compacte) kinderkamer en we hebben een relatief ruim kantoor met uitzicht op ons groene dak bovenop de keuken.
We hebben op onze slaapkamer zelfs een klein inpandig balkon laten maken, voor de nazomerzon. En we hebben beneden een kleine stadstuin mét schuur.
Kortom: we hebben alles wat we nodig hebben, en niet veel meer. En dat is wel zo efficiënt. Want woonruimte is kostbaar.
Klein wonen betekent dat je zoekt naar een huis dat je past als een jas. Groot genoeg om je fijn in te voelen, klein genoeg om weinig levensenergie te besteden aan overbodige ballast. Het voordeel is dat je geen geld, energie en tijd verspilt aan onnodige leefruimte. Best fijn.
2. Klein wonen levert een hoop geld op
Oké – als je echt groot woont dan kun je wellicht een deel van je huis verhuren op AirBnB en zo veel geld verdienen (afhankelijk van de plek waar je woont).
Maar voor de rest kost een groot huis gewoon heel veel geld:
- Hoe groter hoe duurder, dus hoe hoger de hypotheek of huur.
- Hoe hoger de hypotheek, des te meer rente je naar de bank brengt. Huur zie je sowieso nooit meer terug.
- Hoe duurder het huis, des te hoger de WOZ waarde en des te hoger de belastingen.
- Verbouwen is vaak duurder, omdat er meer is om te verbouwen. Onze keuken is zo klein dat het niet veel kost om hem te vervangen. Ik sta vaak versteld als ik hoor wat mensen uitgeven aan een nieuwe keuken. Ik heb in mijn leven twee keukens gekocht in twee kleine huizen, en gecombineerd waren ze nog goedkoper dan de gemiddelde keukens die ik voorbij zie komen bij anderen.
- Een groot huis verbruikt meer energie (verwarming en eventueel koelen). Maar je hebt mogelijk meer ruimte op het dak om je eigen energie op te wekken met o.a. zonnepanelen. Dus dit nadeel kán meevallen als je bereid bent om flink te investeren. Zelfde geldt voor isolatie. Maar opnieuw geldt: een klein huis is meestal goedkoper om te verduurzamen. Wij voorzien met onze acht panelen nu in ca. 70% van onze elektriciteit, maar we stoken deels ook elektrisch.
- Hoe groter het huis, des te meer onderhoud: kozijnen, voegen, dakbedekking, dakpannen, etc.
- Een groter huis vereist meer meubels, en dat kost extra geld. Zeker als je je interieur regelmatig wilt aanpassen.
- Een grote tuin kost veel geld in aanleg en onderhoud.
Dat wij onze hypotheek konden aflossen in vijf jaar tijd had onder andere te maken met het feit dat we klein wonen. Als we in de tussentijd waren gezwicht voor een grachtenpand in de binnenstad, waren we nu nog niet eens op de helft!
En als ik kan kiezen tussen hypotheekvrij leven in een huis dat me past als een jas, of leven in een groot huis mét hypotheek – kies ik altijd voor het eerste.
3. Kleiner wonen bespaart tijd
Het huishouden kost tijd en energie. Hoe groter je huis, des te meer je te doen hebt. Ik weet niet hoe lang jij bezig bent met het schoonmaken van de badkamer, maar ik vind het best een karwei. Stel je voor dat je twee badkamers hebt!
Meer oppervlak betekent meer stofzuigen, meer dweilen, meer afstoffen – meer werk.
Ja – je kunt een hulp inschakelen. Maar dan geldt: hoe groter het huis, hoe duurder. Als je zo klein woont dat je geen hulp nodig hebt, scheelt dat je jaarlijks weer een berg geld. Stel dat je in een studio woont, dan is stofzuigen een paar minuten werk. Stel dat je in een Tiny House woont, dan heb je niet eens een stofzuiger nodig. Een kruimeldief klaart de klus binnen een minuut of drie.
Als je ooit De Sims hebt gespeeld dan weet je dat grote huizen tijdrovend zijn. Al is het maar omdat het zoveel tijd kost om erin rond te bewegen! En dan is er nog het onderhoud dat – als je het zelf doet – hele weekenden in beslag kan nemen.
Kleiner is efficiënter als het op schoonmaken en onderhoud aankomt.
4. Klein wonen helpt je keuzes maken
Hoe kleiner je woont, des te minder ruimte er is voor overbodige spullen. Je wordt automatisch gemotiveerd om je leven opgeruimd en compact te houden. Dit helpt je vervolgens rust te ervaren en tijd te besparen.
Als je groot woont is het verleidelijker om de rommel te laten ophopen op zolder of in de schuur, waardoor de situatie steeds overweldigender wordt. Het leven is leuker met minder zooi.
Ik kan het me niet veroorloven om teveel spullen in huis te houden, omdat het gewoon te vol wordt. Dus Billy en ik maken onze keuzes en de rest stroomt door richting Marktplaats, bekenden, de kringloopwinkel of recycling. Lekker rustig.
5. Klein wonen kan je toekomst mooier maken
Met minder overbodige uitgaven kun je bouwen aan een vrijere toekomst. Een toekomst waarin je zelf kunt bepalen hoe je je tijd indeelt.
Dit kan op twee manieren:
- Doordat je kleiner woont en minder kosten maakt kun je minder gaan werken als je dat wilt. Of minder stressvol werk kiezen dan minder goed betaalt. Zo ben je direct een stuk vrijer.
- Doordat je minder kosten maakt kun je veel meer sparen als je gewoon hetzelfde blijft verdienen. Dit geld kun je apart zetten om te bouwen aan een vrije toekomst. Door je hypotheek af te lossen, een spaarbuffer op te bouwen en geld te investeren.
Ik ben niet van plan om altijd te moeten werken. Dus ik werkte om onze hypotheek af te lossen en een buffer op te bouwen. Daarnaast investeer ik geld om uiteindelijk te kunnen stoppen met werken.
Als ik in een duur en groot huis zou wonen zou dit veel lastiger zijn. Waardoor mijn hele levensloop er anders uit zou zien. Ik zou langer en harder moeten werken om deze levensstijl te bekostigen. En er zou minder ruimte zijn voor tegenslagen. Ook prima, maar ik word blijer van dit pad.
Zijn er dan geen nadelen?
Jazeker. Klein wonen is soms uitdagend. Hoe kleiner de ruimte, des te sneller het rommelig wordt. Als je niet constant wilt opruimen, is het belangrijk dat je blijft minimaliseren en slimme systemen inricht om rommel te voorkomen.
- Vind een duidelijke plaats voor je spullen en zet ze daar altijd terug.
- Zorg dat overbodige spullen snel en regelmatig uit je huis worden verwijderd.
- Ontwikkel goede gewoontes die je helpen je huis opgeruimd en schoon te houden (CAYG).
- Wissel rommelige situaties in voor slimme oplossingen. Zo hadden wij altijd een wirwar aan draden in de keuken, omdat we hier onze gadgets oplaadden. Ik creëerde een ‘charging station’ in een kastje, waardoor we nu makkelijker kunnen opladen met minder zooi. En een kapstok aan de badkamerdeur zorgde voor een hoop rust. Dit soort oplossingen helpen de boel opgeruimd te houden.
- Minimaliseer je huis grondig. Zodat niet alleen je huis past als een jas, maar ook je spullen je precies ondersteunen in wat jij belangrijk vindt.
Een ander nadeel is wellicht dat er minder ruimte is voor bezoek. Ons huis voelt al snel vol als er meer dan vijf mensen op bezoek zijn. Gelukkig hebben we nog een tuin, wat op mooie dagen wat extra ruimte biedt. En als we feestjes geven leggen we kussens op de grond, zodat mensen lekker overal kunnen staan, hangen of zitten als ze willen.
Het is niet perfect. Maar ik denk altijd maar zo: 98% van de tijd past het huis perfect. Die paar uur in het jaar dat het huis daadwerkelijk te klein voelt rechtvaardigt geen verhuizing, met alle nadelen die daarbij komen kijken. Soms is klein wonen gewoon even behelpen – en ik vind dat prima gezien de voordelen die het me biedt.
Daarnaast merk ik wel dat ik liever meer buitenruimte zou hebben. Maar aan de andere kant: er ligt een hele stad aan mijn voeten vol met parken en de Delftse Hout op 7 minuten fietsen – dus aan fijne buitenruimte geen gebrek.
Een laatste nadeel: je kunt je soms jaloers voelen als mensen in je omgeving wel kiezen voor een groot huis. Maar weet je – je kunt dit zien als een mooie gelegenheid voor persoonlijke groei. Tevreden zijn met wat je hebtT is een waardevolle vaardigheid om te ontwikkelen. 😉
Ontwerp een simpel en goed leven
Wil je ook je leven versimpelen? Ontdek hoe je leeft met meer vrije tijd, ruimte en lucht. Ontwikkel een leven met minder verplichtingen en een stralende toekomst.
In mijn online cursus Minder meuk, meer leuk laat ik je zien hoe je elk levensgebied kunt versimpelen zodat je meer tijd en vrijheid overhoudt voor de dingen die je echt belangrijk vindt.
Kun je eindelijk ontspannen. Pfff.
Reacties
Hey Jelle,
Wat grappig om te lezen welke vele voordelen een kleiner huis kan hebben, dit is namelijk precies waarom mijn vriend en ik ook in een kleiner huis wonen, en onze ‘jas’ van 85 m² uit 1924 past precies goed! Ook wij wilden vlakbij het oude centrum wonen (in Voorburg) met alle gemakken op loopafstand. Door kleiner te wonen houd je je leven inderdaad lekker simpel en overzichtelijk, zowel qua onderhoud, schoonmaken en spullen. Nu wij ook een kleintje erbij hebben zal dit een leuke uitdaging worden de komende jaren 😉 maar wij zijn van plan om hier nog vele jaren met veel plezier te blijven wonen!
Ik ben benieuwd hoeveel m² jullie huis is.
Groetjes Stella
Als je een grote schuur hebt, bewaar je méér spullen.
Als je een grotere woonkamer hebt, nodig je automatisch grotere groepen mensen uit.
Als je een grotere tuin hebt, moet je méér onkruid wieden of tussen tegels weghalen.
Als je een groter huis hebt, is er altijd wel iemand die nóg een groter huis heeft.
Dus: zelfs je genoemde nadelen van een klein huis bestaan niet eens😁!
Beste Jelle ik woon klein
Een woonkamer 4m bij 3m
Slaapkamer 4m bij 4m
Een kleine keuken met wasmachine en wasdroger
Een kleine douche
Een grote achtertuin met zelf geplaatst tuinhuisje
Je site is gaaf ziet er goed uit
Heb het alleen niet zoveel over meditatie
Sommigen hebben er niets mee
Vriendelijke groet Reinhardt Mulder
Hallo Jelle, wij wonen ook klein, namelijk in een recreatie woning waar we permanent mogen wonen. Dus prachtige omgeving. Wel grote tuin, maar voornamelijk bostuin, is prachtig geworden, houtwallen als afscheiding, in huis heel gezellig en praktisch, overbodige spullen..nee, willen we niet. Wel boeken en dvd’s. Geen internet, alleen databundel op onze smartphones. Zo kan het ook. En altijd wat te doen aan huis of tuin, dat houdt ons, zeventiger, fit. En met logees hebben we ons ook altijd gered, al hebben we maar 1 slaapkamer en een kantoortje. Dus, helemaal waar, veel voordelen.
Het is misschien wel lastig om te zeggen dat kleiner wonen altijd goedkoper is. De andere voordelen hebben we dan misschien wel, maar we wonen erg duur (particuliere huur): véél duurder dan iemand die in de tijd dat de markt beter was een heel huis heeft gekocht. Waar wij meer dan 1000,- betalen voor een tweekamerappartement, betalen anderen 600,- voor een vrij ‘groot’ huis. Hoe kun je met de woningmarkt zoals die nu is (voor diegene die dus niet in de juiste tijd een huis hebben gekocht en nu aan torenhoge particuliere huurprijzen of te hoge huizenprijzen vastzitten, óók voor maar 40m2) omgaan met het willen minimaliseren (ook qua kosten) en de huidige huizenmarkt?
Je huis moet passen als een jas. Dat is waar het volgens mij voornamelijk over gaat. Ik ken het wonen in weinig ruimte: met een gezin met 5 kinderen woonden wij in een 4 kamer flat waarvan de woonkamer (met het enige warmtepunt) vrijwel altijd was afgesloten. Later een ‘huisje’ van 2 bij 3 meter op een hofje. Inmiddels hebben we twee onderkomens en beide zijn groot. Ik ben blij dat ik van de vele dingen die ik heb gedaan in mijn leven en die mijn identiteit mede hebben gevormd, de nog aanwezige goederen kan plaatsen. Ik heb er de ruimte voor en ik gebruik die spullen nog of laat ze gebruiken. Het past als een jas; het voelt rijk en goed. Jou aanbevelingen over opruimen en handig opbergen blijven ook op ons van toepassing. Want je huis moet geen rommelige vergaarbak van onbetekenende zooi zijn. Het moet passen en comfort geven als een goedzittende jas. Ooit was onze badkamer zo groot als de huiskamer van het huisje waar ik daarvoor woonde. Maar ook in dat huisje ontving ik een vracht mensen als ik jarig was. Ook in het keukentje van 1 bij 2 kookte ik voor een groter gezelschap…ik vond het leuk , ik wilde het dus ik deed het. Als je dan later 40 man in je huiskamer (voormalig cafe) kunt ontvangen is dat heerlijk. Maar ik was wel gerustgesteld dat we vrijwel moeiteloos overgingen van luze badkamer naar een kleine douche/toiletruimte. De douche bleek fantastisch en we waren tevreden…dat was nog meer rijkdom. Als het maar past!
Hoi Jelle,
Ben heel benieuwd naar je ‘charging station’. Heb je daar een foto van?
Ik heb een gat geboord achter in een kastje en in een verlengsnoer een USB stekker gestoken met vijf USB poorten. Dat is alles. 😊
Hallo Jelle. Wij wonen in een oud dijkhuisje in een buitengebied. Hebben zelf 1 slaapkamer op de bovenverdieping en een badkamer. Logé kan in de huiskamer op de bank of op een luchtbed slapen die 2x per jaar. Daar hoef ik geen groter huis voor. We hebben alles wat we willen, achter het huis kijken we over een weiland uit. Vogelconcerten vanuit de boomgaard verderop. Ik voel me rijk.
Stiekem ben ik soms jaloers op wie klein woont. Woon zelf in oude boerderij met grote schuur en ruimte om vanalles om te verzamelen. ook veel ruimte waar anderen graag feestjes in geven. gelukkig nog gekocht in de betaalbare periode 24 jaar geleden. Ik geniet van de woonvorm en zeker van de wilde ecotuin en moestuin. Toch moet ik me constant bewust zijn van de spullen die ik al of niet nodig heb. En nu de kinderen stilaan groot worden vraag ik me af of we niet stilaan moeten uitkijken naar iets kleiner …. of naar een vorm van cohousing.
Beste Jelle,
Ik ben het volledig met je eens wat betreft klein wonen. Zelf ben ik een groot voorstander van klein wonen. Waarom een groot huis wat je ook maar moet onderhouden en schoonhouden. Toch wil ik graag kort wat kwijt over klein wonen. Helaas is wonen in Nederland voor bijna niemand meer betaalbaar. Zelfs voor een kleine woning betaal je tegenwoordig ontzettend veel geld. Ik woon zelf in een middelgrote stad en betaal veel geld aan huur. Zonde van mijn geld. Ik zou graag willen kopen, en groot hoeft het niet te zijn. Maar kopen lijkt in mijn geval niet persé de goedkoopste optie. Om eerlijk te zijn is het in de stad waar ik woon bijna onmogelijk.
Nu wil ik niet negatief klinken of commentaar leveren op het stuk wat je schrijft. Voor mij voelt het een beetje dubbel als ik het lees. En dat wilde ik toch even kwijt.
Liefs!
Nadeel is ook : waar hang ik mijn kunst?
Ik woon zelf best wel groot. Maar mijn moeder gaat naar een plekje in.het verzorgingshuis. Kamer met badkamer. Het wordt een hele toer omdat leuk en practisch in te richten. Alleen het bed neemt veel ruimte in. Ik ga denk eens kijken bij de specialist in kleine ruimtes: Ikea
Klein is een relatief begrip. Ik woon klein, de benedenverdieping is 1m langer dan de keuken in het vorige huis. Toch 100m2 voor twee (studerende zoon in huis) en dus niet echt klein.
De locatie waar je woont, bepaalt de kosten. Voor €1000 heb je twee kamers in een dure wijk, en een huis buiten de stad. Kortom, alles is relatief. De gemeentebelastingen en heffingen verschillen sterk per gemeente, handig om daar ook naar te kijken.
Wij wonen met z’n 6en op 70m2. Veel mensen vragen ons wanneer we gaan verhuizen naar een groter huis. Dat gaan we niet doen want ik zie ook de voordelen van klein wonen. Enige nadeel nu de kinderen nog klein zijn en niet meedoen aan mijn minimalisme, is dat er altijd ergens speelgoed ligt. Maar dat wordt vast ooit wel minder :)