Artikel opslaan

“If a man insisted always on being serious,
and never allowed himself a bit of
fun and relaxation, he would go mad
or become unstable without knowing it”

Herodotus

Meer vrije tijd krijgen

Je snakt naar meer vrije tijd, maar het leven blijft maar vollopen met bezigheden. Soms lijkt het alsof je er helemaal niets over te zeggen hebt. Wat kun je doen om toch meer vrije tijd te krijgen, zelfs in drukke periodes?

Hieronder heb ik een paar tips voor je op een rij gezet. Dus maak een paar minuten vrij en lees gezellig mee!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Maak lastige keuzes

Oké – we weten allemaal hoe dit werkt: je hebt te weinig vrije tijd omdat je teveel probeert te doen in de tijd die je hebt. Als je minder probeert te doen, blijft er meer vrije tijd over.

Voordat we het gaan hebben over de kleine, slimme dingen die je kunt doen moeten we het hebben over de lastige zaken. Want dit is vaak waar je de meeste winst kunt behalen.

Je krijgt meer vrije tijd als je minder tijdrovende dingen doet. Logisch. Vaak hebben we het gevoel dat alle dingen in ons leven onwijs belangrijk zijn. Maar in werkelijkheid zijn er altijd maar een paar dingen echt belangrijk.

Als je meer vrije tijd wilt hebben zul je soms lastige keuzes moeten maken. Verantwoordelijkheden loslaten, zaken uitbesteden, minder werken, een project stopzetten of een lastig gesprek voeren met je leidinggevende over die overuren die je maakt.

 • Als je minder wilt werken zul je mogelijk minder verdienen. Dus zul je keuzes moeten maken in je uitgavenpatroon. Door beneden je stand te leven kun je meer mogelijkheden creëren. Maar dit betekent soms dat je geliefde abonnementen of verwennerijen moet schrappen.
 • Door dit seizoen niet zoveel verantwoordelijkheden naar je toe te trekken op de toneel-, ouder-, sport-, muziek- of buurtvereniging kun je meer vrije tijd creëren. Maar dan moet je wel accepteren dat zaken niet altijd lopen zoals jij zou willen.
 • Misschien is het tóch verstandig om je kleine een extra dag naar de opvang, gastouder of oma en opa te brengen – ook al sprak je in het verleden vaak veroordelend over andere ouders die hetzelfde doen.
 • Misschien is het tijd om hulp te vragen of in te schakelen op gebieden waarin je vindt dat je het allemaal zelf zou moeten kunnen terwijl het je eigenlijk teveel wordt. Zoals het huishouden, mantelzorg of bepaalde werktaken.
 • Wellicht ontdek je dat het beter is om een hobby die leuk maar tijdrovend is los te laten, om meer ruimte te maken voor echte vrije tijd.
 • Soms is het goed om je af te vragen of je carrière verder vooruit duwen daadwerkelijk leidt tot een leven waar je gelukkig van wordt. Misschien is het tijd om een paar jaar te blijven hangen op dit niveau, zodat je privé leven niet nog verder in de verdrukking komt. Extra verantwoordelijkheden bieden meer uitdaging, prestige en inkomen – maar ze kosten je ook tijd en wellicht stress.

Elke keuze die je maakt heeft voor- en nadelen. Als je echt snakt naar meer vrije tijd dan zul je vaak moeten leren loslaten. Dat is niet erg – het is soms wel een beetje uitdagend. Maar een beetje uitdaging houdt het leven interessant, zullen we maar zeggen.

2. Maak kleine, slimme optimalisaties

Naast de lastige, levensveranderende keuzes zijn er natuurlijk allerlei kleine dingen die je kunt doen om meer vrije tijd te krijgen. Zoals het maken van kleine, slimme optimalisaties.

Iedere 10 minuten die je dagelijks bespaart levert je op jaarbasis ruim 2,5 dag aan potentiële vrije tijd op. Dat klinkt niet zo indrukwekkend, totdat je beseft dat je met vrij weinig moeite meer dan een uur per dag zou kunnen besparen.

Een uur tijdsbesparing per dag levert je 15 hele dagen op. Maar hoe kom je tot zulke besparingen? Door klein te denken. Om je op gang te krijgen, hier een paar suggesties:

 • Scheiden van afval kan best veel tijd kosten. Door eenmalig te investeren in een slim systeem kun je makkelijk een minuut per dag besparen.
 • Bestel je boodschappen online. Het scheelt reizen, zoeken in de winkel, inladen, uitladen en wachten. Dwing jezelf om in één keer al je boodschappen te bestellen, hierdoor bespaar je meerdere trips naar de supermarkt én bespaar je geld.
 • Als je je handdoeken vaker gebruikt, je kleding laat luchten en een dagje langer draagt hoef je minder vaak te wassen. Dit scheelt je makkelijk 10-30 minuten per was (sorteren, inladen, uitladen, ophangen, strijken, opvouwen, wegleggen). Het scheelt ook geld en energie.
 • Door je huis flink te minimaliseren bespaar je bakken met tijd aan opruimen, zoeken en schoonmaken.
 • Door de tijd te nemen om je leef- en werkruimte goed te organiseren (denk aan je bureau, de keuken, de gereedschapskist, je pc, smartphone etc.) kun je elke dag meerdere minuten besparen. Bovendien krijg je je taken gedaan met minder frustratie en meer plezier.
 • Door kleine taken te automatiseren kun je op de lange termijn veel tijd besparen. Als ik thuis kom wanneer het donker is gaat automatisch de LED sfeerverlichting aan. Dit scheelt me zeker een paar minuten per dag (alle lichten in- en uitschakelen, en opnieuw uit- en inschakelen als ik weg ben geweest).
 • Door je workflows te optimaliseren en versimpelen kun je veel tijd besparen. In onze routine met de kinderen schrappen we naarmate ze ouder worden steeds meer tijdrovende stappen, waardoor het steeds minder tijd en gedoe kost.

Tijd besparen is een mindset. Een manier van kijken. Taken die je dagelijks herhaalt zijn de beste plek om te beginnen, omdat je hier op jaarbasis veel verschil kunt maken. Hoe meer minuten je weg kunt scheren des te sneller het op jaarbasis vertaalt naar uren.

3. Verhoog de kwaliteit van je vrije tijd

Vrije tijd is natuurlijk alleen waardevol als je er vervolgens iets mee doet waar je blij van wordt. Niet als je die tijd gewoon weer opvult met nóg meer werk en andere ‘nuttige’ bezigheden.

Als je druk hebt geoptimaliseerd om een uur per dag te besparen, zorg er dan voor dat die tijd zich daadwerkelijk vertaald naar vrije tijd. Tijd waarin je dingen doet die je opladen – dingen waar je ontspannen en blij van wordt.

Hier valt een heleboel winst te behalen. Want als je bent zoals de meeste mensen – en als ik – dan val je makkelijk in de afleiding valkuil.

Je hebt extra tijd en je denkt bij jezelf: ”He fijn, even tijd voor mezelf. Wat zal ik eens gaan doen? … even Instagram checken, dan bedenk ik daarna wat ik ga doen.”…en toen was je tijd verdwenen.

Vrije tijd betekent weinig als je het gebruikt voor zaken die je minder blij, minder kalm en minder voldaan maken. Je hebt veel meer vrije tijd dan je denkt – het probleem is dat je tijd en aandacht constant laat kapen door je smartphone en andere apparaten.

Als je er bewust voor kiest om je avond te besteden aan een serie of computergame – perfect. Als je je aandacht hebt laten kapen door Instagram, Facebook of YouTube terwijl je eigenlijk van plan was om te mediteren of een boswandeling te maken – minder fijn.

Besteed je vrije tijd bewust. Zet je notificaties uit, gooi tijdrovende apps van je smartphone – doe eerst de dingen die je echt blij maken. Dan zul je merken dat je véél meer vrije tijd hebt dan je dacht.

4. Blokkeer je vrije tijd

Lege agenda’s lopen vol – zo is het nu eenmaal in een druk leven. Geen probleem als je ervoor zorgt dat je agenda nooit leeg is.

Blokkeer je vrije tijd zoals je een afspraak voor je werk zou blokkeren. Is zondag een vrije dag en wil je dat zo houden? Geen zin in sociale activiteiten of andere verplichtingen? Prima – plan je dag dan gewoon in: van 09:00-22:00 – lanterfanten.

Ontspanning is niet automatisch minder belangrijk dan andere bezigheden. Want als je niet voldoende toekomt aan ontspanning, dan worden al die andere bezigheden automatisch uitdagender om uit te voeren. Plan je je vrije tijd vaak vol omdat je constant ‘nuttige’ dingen wilt doen? Zet ontspannen dan gewoon op je takenlijst: ”Minimaal 1 uur lezen op de bank” en daarna ”Zonder doel een rondje wandelen in de stad en een drankje doen in een café waar ik nog niet eerder ben geweest” – prima taken om af te vinken op een vrije dag, voelt lekker nuttig.

Vrije tijd moet je maken én bewaken in een druk leven. Hoe beter je daarin wordt, des te beter de balans wordt en des te makkelijker het wordt om blij en ontspannen door het leven te gaan. Check ook mijn artikel over het slim plannen van je week.

Meer tijd voor jezelf vinden

Meer tijd voor jezelf maken Bundel

Tijd voor jezelf vinden is uitdagend soms. Misschien omdat je een druk leven hebt, misschien omdat je je schuldig voelt of vindt dat je het niet verdient.

In deze Bundel bespreken we tactieken en ideeën die je kunt gebruiken om meer tijd voor jezelf te vinden - zelfs in een druk leven.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test