Wat levert gelijk krijgen je op?

Hoe vaak steek je je energie in het verdedigen van je mening, in het bewijzen van je ‘gelijk’ of het bewijzen van andermans ‘ongelijk’?

Gelijk hebben voelt fijn. Door gelijk te hebben laat je aan jezelf zien dat je een waardevol persoon bent. Je laat zien dat je verstand van zaken hebt, dat je goed geïnformeerd bent en dat je de wereld iets te bieden hebt. Het draagt iets bij aan je trots, je voelt je eventjes een beter persoon.

Het voelt lekker om altijd gelijk te hebben. Dat is ook de reden dat veel mensen hier ontzettend veel van hun tijd en energie aan besteden. Hoe vaker ze gelijk krijgen, des te beter ze zich over zichzelf voelen. Het lijkt voor korte tijd bij te dragen aan het zelfvertrouwen.

De vraag is echter, wat gebeurt er aan de andere kant van de lijn wanneer jij je best doet om gelijk te hebben? Welke ongewenste schade levert deze gewoonte je op?

Wat kost het je om gelijk te krijgen?

Het is heel simpel. Vind jij het prettig om ongelijk te hebben? Voel jij je beter als iemand je corrigeert, als iemand je constant wijst op onjuistheden in je uitspraken of in je werk? Hoe verandert jouw band met iemand die constant zijn gelijk wil halen?

Als je bent zoals de meeste mensen dan vind je het niet prettig om ongelijk te hebben. Sterker nog, je vindt mensen die jou constant wijzen op je ongelijk minder aardig, minder symphatiek.

Steeds wanneer je iemand kritiek geeft, iemand corrigeert of iemand zijn ongelijk bewijst dan doe je je eigen ego een gunst. De kans is echter groot dat de relatie met deze persoon verslechtert.

Geef jezelf en de wereld een break

Vraag je af: Is het echt nodig om alle onjuistheden uit de wereld te helpen? Is het echt zo belangrijk om iedereen te laten weten dat ze ongelijk hebben? Wat schiet je ermee op?

Uiteraard zijn er momenten waarop het van groot belang is dat je je gelijk haalt (zoals in rechtzaken of in situaties die grote gevolgen kunnen hebben). In veruit de meeste gevallen voed je enkel je ego, maak je de situatie minder prettig en beschadig je de relatie met de ander.

Spaar je energie, maak je niet zo druk. Je hoeft niet altijd gelijk te krijgen, je hoeft je ego niet constant te voeden. Geniet in plaats daarvan van de band die je met iemand hebt en laat de ander in zijn of haar waarde.

Niet alleen voorkom je hiermee dat veel fijne momenten ontaarden in discussies die enkel kunnen worden gesust door Google, je maakt van jezelf ook een prettiger en milder persoon. Je wordt simpelweg beter gezelschap, een fijnere gesprekspartner. En dat is belangrijk: het zijn ten slotte de mensen om je heen die de potentie hebben om je leven écht waardevol te maken.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test