Wat levert gelijk krijgen je op?
Hoe vaak steek je je energie in het verdedigen van je mening, in het bewijzen van je ‘gelijk’ of het bewijzen van andermans ‘ongelijk’?
Gelijk hebben voelt fijn. Door gelijk te hebben laat je aan jezelf zien dat je een waardevol persoon bent. Je laat zien dat je verstand van zaken hebt, dat je goed geïnformeerd bent en dat je de wereld iets te bieden hebt. Het draagt iets bij aan je trots, je voelt je eventjes een beter persoon.
Het voelt lekker om altijd gelijk te hebben. Dat is ook de reden dat veel mensen hier ontzettend veel van hun tijd en energie aan besteden. Hoe vaker ze gelijk krijgen, des te beter ze zich over zichzelf voelen. Het lijkt voor korte tijd bij te dragen aan het zelfvertrouwen.
De vraag is echter, wat gebeurt er aan de andere kant van de lijn wanneer jij je best doet om gelijk te hebben? Welke ongewenste schade levert deze gewoonte je op?
Wat kost het je om gelijk te krijgen?
Het is heel simpel. Vind jij het prettig om ongelijk te hebben? Voel jij je beter als iemand je corrigeert, als iemand je constant wijst op onjuistheden in je uitspraken of in je werk? Hoe verandert jouw band met iemand die constant zijn gelijk wil halen?
Als je bent zoals de meeste mensen dan vind je het niet prettig om ongelijk te hebben. Sterker nog, je vindt mensen die jou constant wijzen op je ongelijk minder aardig, minder symphatiek.
Steeds wanneer je iemand kritiek geeft, iemand corrigeert of iemand zijn ongelijk bewijst dan doe je je eigen ego een gunst. De kans is echter groot dat de relatie met deze persoon verslechtert.
Geef jezelf en de wereld een break
Vraag je af: Is het echt nodig om alle onjuistheden uit de wereld te helpen? Is het echt zo belangrijk om iedereen te laten weten dat ze ongelijk hebben? Wat schiet je ermee op?
Uiteraard zijn er momenten waarop het van groot belang is dat je je gelijk haalt (zoals in rechtzaken of in situaties die grote gevolgen kunnen hebben). In veruit de meeste gevallen voed je enkel je ego, maak je de situatie minder prettig en beschadig je de relatie met de ander.
Spaar je energie, maak je niet zo druk. Je hoeft niet altijd gelijk te krijgen, je hoeft je ego niet constant te voeden. Geniet in plaats daarvan van de band die je met iemand hebt en laat de ander in zijn of haar waarde.
Niet alleen voorkom je hiermee dat veel fijne momenten ontaarden in discussies die enkel kunnen worden gesust door Google, je maakt van jezelf ook een prettiger en milder persoon. Je wordt simpelweg beter gezelschap, een fijnere gesprekspartner. En dat is belangrijk: het zijn ten slotte de mensen om je heen die de potentie hebben om je leven écht waardevol te maken.
Reacties
Sterk artikel! Iemand die altijd maar z’n gelijk wilt hebben komt bij mij ook eerder over als onzeker dan als wijs en ervaren. Ik denk dat het te maken heeft met iemands emotionele intelligentie in hoeverre die persoon in staat is om zijn/haar behoefte om gelijk te hebben los te kunnen laten. Vind je niet dat ik gelijk heb?
Je hebt helemaal gelijk!
Ja, gelijk heb je. Het is ook makkelijker om iemand gelijk te geven als je sneller los kan laten. Sommige mensen nemen het te letterlijk en gaan letterlijk en figuurlijk in gevecht om hun gelijk te halen. Puur omdat het dan eens als een overwinning gaat voelen. Niet wetende dat het juist een omgekeerde effect heeft.
Als je de waarheid recht doet en dit helder en liefdevol communiceert, draagt dit bij tot geluk voor allen in plaats van gelijk voor één (:
Mooi gezegd van Conchita. Helemaal eens!
Sterk artikel, hier kan ik zeker iets mee!!
Dank voor dit waardevolle artikel! Toevallig gisteren dezelfde tips gelezen in boek ‘Moeilijke gesprekken’. Ik ga hier echt iets mee doen in mijn leven.
Iemand die mij helpt door mij te wijzen op onjuistheden of ‘corrigeert’ bij iets omdat hij/zij meer verstand van zaken heeft, zie ik dat in het geheel niet als ‘die wil zijn gelijk halen, wat een vervelend persoon.’
Ik zie dat als iemand anders helpen in zijn/haar ontwikkeling, behulpzaam zijn.
Ik vind dit artikel een heel negatieve klank hebben. Je gelijk krijgen klinkt heel drammerig, terwijl iemand corrigeren in een uitspraak oid toch ook gewoon behulpzaam kan bedoeld zijn, of voorkomt dat iemand die iets raars zegt voor gek staat een volgende keer door hem/haar te corrigeren.
Je kunt jezelf afvragen of je gelijk wilt krijgen omdat er iets recht moet worden gezet wat van belang is, of dat je het alleen maar doet omdat het fijn voelt voor je ego. De eerste variant wordt door de meeste mensen op prijs gesteld aangezien deze wordt gevoed door liefde, de tweede variant wordt vaak als vervelend ervaren omdat deze gevoed wordt door je ego. Het is uiteraard aan jezelf om te oordelen welke categorie van toepassing is wanneer je probeert gelijk te krijgen.
Ikzelf hanteer tegenwoordig de volgende stelling: Als iemand zegt dat iets zus en zo is, wie ben k dan om te zeggen dat het niet zo is?. Door goede vragen te stellen help je degene die stellig is in zijn mening, genuanceerder over de zaak te denken, en soms gebeurt het dat hij zijn mening bijstelt, puur door goede open vragen te stellen. Hoe goed helpt deze reactie?
Ruud, je reactie helpt goed. Ben het er mee eens. Het heeft geen zin om domme vragen te stellen zodat diegene zich juist gaat verdedigen om gelijk te halen en als de ander dit ook al gaat doen met afbouwende kritiek dan slaat die discussie ook nergens op.
Je moet gewoon een juiste balans hebben. Gelijk hebben omdat je gelijk hebt, oke. Maar de manier waarop je dat duidelijk maakt of de manier waarop je gelijk wilt halen telt ook mee. Het is een sterke punt van jezelf als je ook iemand anders gelijk kan geven op een vriendelijke manier. Je hoeft niet altijd gelijk te hebben. Zo komt men betweterig over. Je hebt gelijk of je hebt niet gelijk. Dat hoeft echter geen gevecht te worden. Heb gelijk of heb niet gelijk en geef gelijk. Het is tevens ook goed voor je ego om iemand anders gelijk durven te geven. Omdat je dan laat zien dat je anderen de ruimte geeft om zichzelf te zijn. Zo kun je ook zelf sneller je gelijk halen zonder anderen te irriteren.
Haha nu gaat bijna iedereen elkaar gelijk geven
Iedereen heeft gelijk ook al heeft hij of zij ongelijk ,want iedereen heeft zijn eigen (on)waarheid .Maar zolang je niemand kwets of benadeeld mag je gelijk hebben.
Gr. Bo
Jelle,
Dat vind ik een mooie omschrijving,
gelijk willen krijgen omdat er van belang iets recht gezet moet worden,of het ego dat gevoed wil worden,het ego vind ik trouwens ook een mooi artikel of hebben we die al gehad?
Waardevol artikel. Nodigt uit tot nadenken. Dankjewel!