Het leven dat je had kunnen hebben

We hebben allemaal dromen. Dat vage gevoel dat we ‘ooit’ in de toekomst ons leven helemaal om gaan gooien. Dat we ooit een eigen bedrijf zullen opzetten, een boek zullen schrijven, zullen opklimmen in de organisatie, de droompartner zullen vinden, een wasbord zullen ontwikkelen of die felbegeerde wereldreis zullen maken.

Leuk. Helaas betekent ‘ooit’ voor de meeste mensen ‘nooit’. Niet omdat de wil er niet is, maar omdat er weerstand tussen jou en je dromen in staat.

En dat is belangrijk om te beseffen. Door de weerstand de baas te worden kun je voorkomen dat het leven van je dromen slechts een fantasie blijft.

Hoe weerstand te werk gaat

Weerstand is dat stemmetje in je hoofd dat je constant wil wegtrekken van belangrijke taken. Het is de onzichtbare kracht die constant probeert te voorkomen dat jij je doelen bereikt.

Het komt naar boven wanneer je moeilijke dingen doet. Dingen die ingewikkeld, vervelend of vermoeiend zijn. Dingen die je echt vooruit helpen. Een boek schrijven, studeren, sit-ups, het maken van een presentatie, presenteren etc.

Het haalt je over om te stoppen. Om iets anders te gaan doen, iets makkelijkers. Zoals koffie drinken. Of televisie kijken. Of de boel doorschuiven naar morgen.

Soms lukt het je om de weerstand de baas te worden, en dan kom je snel vooruit. Soms lukt het je niet, en dan blijf je hangen. Door te leren de weerstand te weerstaan kun je je dromen eindelijk realiseren. Laten we eens kijken hoe je dit voor elkaar krijgt!

Tips om de weerstand te verslaan

Weerstand is een klein stemmetje in je hoofd. Ik schrijf dit artikel in een leuk café in Rotterdam, en ik heb mezelf voorgenomen om een uur te werken en dan lunch te bestellen. Ik zit nu op een halfuur, en ik merk dat de weerstand begint te groeien.

Het stemmetje wil me overhalen om nu al lunch te bestellen. Om lekker te gaan eten (makkelijk) en het schrijven (moeilijk) uit te stellen tot na de lunch.

Het is een gevecht dat gaande is in ieder mens. Sommige mensen gaan er goed mee om, en werken lekker door. Anderen laten zich overhalen, en krijgen niets uit hun handen.

Hoe kun je dit stemmetje onder controle krijgen? Hieronder een aantal tips:

  • Word je bewust van de weerstand, dan ben je al halverwege. Merk op hoe het stemmetje je wil overhalen tot iets makkelijks, en kies er bewust voor om er niet aan toe te geven.
  • Onderhandel. Geef jezelf een fijne beloning om naar uit te kijken. Ik weet dat ik over een halfuur lunch mag bestellen van mezelf, dus ik hoef nog maar een halfuur te werken.
  • Wissel productiviteit af met korte periodes van plezier.
  • Besef dat je alleen verder komt in het leven als je moeilijk werk verricht. Je moet soms even doorbijten.
  • Maak je taken klein en behapbaar. Werk niet aan overweldigende projecten, maar hak ze steeds in kleine stukjes. Het is motiverend om regelmatig taken te kunnen afvinken.
  • Drink veel water. Steeds als je moet plassen, spreek je met jezelf af dat je eerst iets afmaakt voordat je mag plassen. Daar word je lekker productief van!

Door de weerstand te weerstaan kom je supersnel vooruit. En hoe vaker je deze weg kiest, des te beter je erin wordt.

Zo, tijd om een ober aan te houden.

Meer tips om je uitstelgedrag te verslaan

Weerstand leidt tot uitstelgedrag. Merk je dat je jezelf moeilijk aan het werk krijgt? Lukt het je niet om je doelen te behalen? Ik heb een praktische en uitgebreide eCursus voor je klaarstaan die je helpt je uitstelgedrag drastisch te verminderen. De cursus is gebaseerd op onderzoek en mijn ervaringen (ik ben zelf ook een enorme uitsteller geweest).

De cursus is al gevolgd door duizenden mensen, en de resultaten zijn geweldig. Ben jij ook klaar met je uitstelgedrag? Bekijk dan alle tips…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test