Geld is een belangrijk gereedschap in je leven
Geld is een van de meest belangrijke gereedschappen in onze samenleving. Geld geeft je vrijheid en opties, en stelt je in staat om je leven vorm te geven zoals jij dat zelf wilt.
Wanneer je echter het gevoel hebt dat je te weinig geld hebt dan houdt dit gereedschap je eerder gevangen. Je maakt je zorgen, want zonder geld zijn je opties in onze samenleving beperkt en is je vrijheid klein. Met de onderstaande tips kun je beginnen je financiële situatie gezonder te maken, en zo stap voor stap je geldzorgen achter je laten.
Pre-order mijn nieuwe boek 🎉
Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.
Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳
Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!
1. Focus je uitgaven
Het is ontzettend belangrijk dat je nadenkt over de uitgaven die je doet. Mensen met geldzorgen hebben vaak de neiging om geld uit te geven aan dingen die ze niet eens zo belangrijk vinden. Het uitgeven van geld wordt vaak gebruikt om een fijn gevoel op te roepen. Wanneer je nieuwe kleding koopt, of ingaat op die ‘geweldige aanbieding’ voel je je even goed. Je hebt iets nieuws gescoord waar je tijdelijk blij mee bent.
Er zijn echter andere manieren om je goed te voelen die geen geld kosten (klik maar eens rond op soChicken). Je kunt je goed voelen zonder geld uit te geven, en zonder automatisch je vrijheid te beperken.
Pas het principe van minimalisme toe op je geldstromen. Geef alleen geld uit aan die dingen die je écht belangrijk vindt, of dingen die écht moeten. Gebruik al het geld dat overblijft om je vrijheid te vergroten. Zet dit geld in om je financiële toekomst rooskleuriger te maken.
Met andere woorden, stel je uitgavenpatroon af op jouw waarden. Bespaar op zaken die je niet belangrijk vindt (overbodige verzekeringen bijvoorbeeld), en investeer in zaken die je het meest belangrijk vindt (zoals gezonde voeding). Zorg voor focus in je uitgaven, zo zorg je voor meer opties.
2. Creëer een vrijheidsbuffer
Hoe meer geld je achter de hand hebt, des te vrijer en zorgelozer je je voelt. Wanneer je op je spaarrekening niet meer dan één maandsalaris hebt staan dan ben je kwetsbaar. Zodra er iets gebeurt kun je al snel niet meer voor jezelf zorgen.
Wanneer je spaarrekening echter groter is dan zes maandsalarissen dan voel je je een stuk beter. Je weet dat, wat er ook gebeurt, jij nog een tijdje vooruit kunt. Je hebt altijd opties om verder te bezuinigen, en je hebt voldoende geld op de bank om je geen zorgen te hoeven maken.
Stel jezelf een spaardoel. Stel dat je besluit om zes maandsalarissen te sparen, dan kan je doel (bijv. 6 x 1.500 euro) bijvoorbeeld 9.000 euro zijn. Daag jezelf uit om dit bedrag te sparen op een speciale spaarrekening. Van dit geld betaal je geen vakanties en koop je geen kleding. Deze buffer gebruik je om je vrij en onafhankelijk te voelen, en je raakt hem alleen aan als het echt nodig is. Mocht je om wat voor reden dan ook toch een keer aanspraak moeten maken op je vrijheidsbuffer, doe dan vervolgens je best om de buffer zo snel mogelijk weer aan te vullen.
Geef jezelf de luxe van een goed gevulde spaarrekening. Geef deze vrijheidsbuffer een hogere prioriteit dan nieuwe spullen. Je kunt genieten van geld dat je nog niet hebt uitgegeven in de vorm van een gevoel van vrijheid, onafhankelijkheid en vertrouwen in je toekomst.
3. Ontwikkel je financiële intelligentie
Geld is voor de meeste mensen ontzettend belangrijk. Een overvloed aan geld geeft je eindeloos veel opties, een gebrek aan geld ontneemt je je vrijheid. Het is vreemd dat we met zo’n belangrijk onderdeel van ons leven vaak zo nonchalant omgaan.
Hoe meer verstand jij hebt van financiën, des te verstandiger je met je geld om zult gaan en des te minder geldzorgen je zult hebben. Dat wil niet zeggen dat je vanaf nu het beursnieuws moet volgen. Het wil simpelweg zeggen dat jij zelf de verantwoordelijkheid en de controle over je eigen financiën neemt.
- Heb jij enig idee waar jouw geld naartoe gaat? Je verhoogt je financiële intelligentie door het overzicht te bewaren. Wat geef je maandelijks uit aan kleding, gas/water/licht, onderdak, verzekeringen, loterijen, eten, uitstapjes etc.? Welk deel van jouw inkomen sijpelt weg? Tegenwoordig kun je in je internetbankieren vaak een huishoudboekje activeren dat al deze geldstromen met een klik inzichtelijk maakt. Je kunt ook gebruikmaken van AFAS Personal (gratis).
- Lees je in zodra je met financiële producten in aanraking komt. Zoek uit welke spaarrekening het best bij je past, laat je goed informeren over de hypotheek die je afsluit, zorg dat je begrijpt hoe de producten werken, wat de risico’s zijn en welke kosten of opbrengsten eraan verbonden zijn.
- Denk na over je financiële toekomst. Waar wil je heen, wat zijn je doelen, hoe kun je ze bereiken?
- Lees af en toe een boek dat je helpt je financiële intelligentie te vergroten, dingen beter te begrijpen en zo betere keuzes te maken ten opzichte van je financiën.
Hoe meer jij weet over je eigen geld en over geld in het algemeen, des te makkelijker het wordt om je eigen financiële toekomst succesvol vorm te geven.
4. Blijf financieel flexibel
Financieel flexibel blijven houdt in dat je je financiën ‘klein’ en overzichtelijk houdt. Dat betekent dat je constant je best doet om je vaste lasten zo laag mogelijk te houden, dat je financiën altijd compact, simpel en overzichtelijk blijven.
Een flexibele financiële situatie geeft je vrijheid. Hoe minder abonnementjes, overbodige verzekeringen, aflossingen en kosten voor gas/water/licht/internet/telefoon/tv je hebt des te vrijer je bent. Neem dus eens de tijd om te bekijken wat er allemaal van je bankrekening wordt afgeboekt, en gooi zoveel mogelijk vaste lasten overboord. Bekijk ook hoe je de noodzakelijke vaste lasten verder kunt verlagen. Dit geldt ook voor het (versneld) afbetalen van leningen. Hoe minder rente je betaalt, des te beter!
Hoe minder geld je iedere maand kwijt bent, des te meer geld je maandelijks overhoudt voor de dingen die jij belangrijk vindt. Houd de boel simpel en overzichtelijk, en houd de lijntjes strak.
5. Ontwikkel een gezondere band met geld
Geld maakt niet gelukkig. Het is geen magisch ingrediënt. Miljonairs zijn gemiddeld genomen niet gelukkiger dan jij, en jij zal op de lange termijn ook niet gelukkiger worden dankzij een miljoen op je bankrekening.
Geld is een gereedschap, een middel om dingen te bereiken. Geld is geen doel op zich. Door verstandig met geld om te gaan kun je het gebruiken om je geluk te ondersteunen. Een gebrek aan geld is echter wel een belangrijke reden om ongelukkig te zijn. Het veroorzaakt stress, je voelt je kwetsbaar en je lijkt geen controle te hebben over je leven.
Probeer geld meer als een gereedschap te zien, en minder als een magische oplossing voor al je problemen. Doe je best om je geld gerichter uit te geven, er minder van te verspillen en voor jezelf een buffer op te bouwen. Neem de controle terug, en voel hoe je geldzorgen stukje bij beetje zullen afnemen. Een leven zonder geldzorgen kost geen miljoen. Het kost je wat tijd, energie en discipline.
Meer tips om jezelf financieel te ontwikkelen
Je wordt relatief rijker als je meer met je geld kunt doen. Je kunt ook daadwerkelijk rijker worden door je inkomen te vergroten en je geldzorgen wegnemen. Dat is niet altijd makkelijk (zeker in het begin), maar als je het slim doet is het zeker de moeite waard.
In het Broednest staat een handige compacte cursus voor je klaar vol met praktische tips om véél slimmer met je geld om te gaan. Ontdek hoe je meer overhoudt en stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt. Hieronder lees je meer over deze compacte cursus.
Bouw een goed leven met je geld
Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.
Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.
Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.
Reacties
Goed artikel! Ookal leef ik al zuinig, hier staan toch weer dingen in waardoor ik meer inzicht krijg in sommige dingen… dank!
Ik leef ook al jaren zuinig en ik zorg ook altijd voor voldoende buffer, ik kan me heel goed voorstellen dat ik zonder het overzicht en buffer een stuk meer stress zou hebben en minder rust en tevredenheid zou voelen
Ja Jelle, geld maakt niet gelukkig maar een buffer is een hele geruststelling. Jammer dat door het voortdurende drammen van onze politici het wranger wordt voorgesteld als dat het werkelijk is. Als een miljoen mensen een aankoop uitstellen waar ze wel geld voor hebben en wel zin in zouden hebben noemt men dat stagnatie in de economie en recessie. Door deze recessie krijgt het Midden- en Kleinbedrijf minder geld in huis en besteld dus ook minder bij hun leveranciers. Dit heeft weer tot gevolg dat veel leveranciers onder een minimum komen en stoppen. Hierdoor verschraald het aanbod en dat is nu juist wat de grote supers en bouwmarkten willen. Een eenheidsworst, iedereen moet hetzelfde kopen, dat kunnen zij dan in massa aankopen en de prijs hoog houden omdat er geen concurentie meer is. Een financiele buffer in grote aantallen kan dus ook averechts werken omdat dan het leven veel duurder wordt en je snel van je buffer wordt afgeholpen. Wees matig in alles en geniet van het leven!!
focus op hoeveel je wilt ontvangen en niet hoe “slecht” je het nu hebt!!
kijk naar de mogelijkheden….
Dit artikel komt, zoals wel vaker gebeurt, voor mij op het juiste moment, ik was er al mee bezig en het geeft dus een mooi steuntje in de rug om bewuster en op een meer positieve manier met mijn geld om te gaan.
Bedankt voor dit heldere artikel met veel waardevolle informatie. Vooral het laatste stuk van het artikel is helemaal waar, geld is een middel, geen doel op zich. Jaag het niet na!
Zelf moet ik flink op de kleintjes letten en heb nog een aanvullende tip voor wie dat ook moet doen: spaar je kleingeld op in een grote glazen pot. Dus alle muntjes van 5, 10, 20 en als het lukt ook die van 50 cent. Spaar ze een jaar lang en blijf er in de tussentijd vanaf. Je zult je verbazen hoeveel het oplevert aan het einde van het jaar!
Ik wens iedereen veel overvloed en geluk toe!
Ik kende al deze tips al. Maar het wordt steeds moeilijker om te sparen en er van af te blijven. Ik haal wel elke dag de euro’s uit mijn portomoneai en leg die weg voor de crisis tijden. Altijd prettig.
Heel goed artikel. Meer mensen zouden hier van op de hoogte moeten zijn.
leuk en bruikbaar stukje
Lees af en toe een boek dat je helpt je financiële intelligentie te vergroten, dingen beter te begrijpen en zo betere keuzes te maken ten opzichte van je financiën.
heb je suggesties hierin?
Weet je toevallig op welke verzekeringen je kunt besparen? Ik heb best veel verzekeringen…vind t lastig om hier een keuze in te maken…
ik heb niet eens geld om de eigen bijdrage van de zorg premie apart te houden.
met dank aan Rutte die de minima aan 5 kanten pakt in 2014