Artikel opslaan

Geld is een belangrijk gereedschap in je leven

Geld is een van de meest belangrijke gereedschappen in onze samenleving. Geld geeft je vrijheid en opties, en stelt je in staat om je leven vorm te geven zoals jij dat zelf wilt.

Wanneer je echter het gevoel hebt dat je te weinig geld hebt dan houdt dit gereedschap je eerder gevangen. Je maakt je zorgen, want zonder geld zijn je opties in onze samenleving beperkt en is je vrijheid klein. Met de onderstaande tips kun je beginnen je financiële situatie gezonder te maken, en zo stap voor stap je geldzorgen achter je laten.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Focus je uitgaven

Het is ontzettend belangrijk dat je nadenkt over de uitgaven die je doet. Mensen met geldzorgen hebben vaak de neiging om geld uit te geven aan dingen die ze niet eens zo belangrijk vinden. Het uitgeven van geld wordt vaak gebruikt om een fijn gevoel op te roepen. Wanneer je nieuwe kleding koopt, of ingaat op die ‘geweldige aanbieding’ voel je je even goed. Je hebt iets nieuws gescoord waar je tijdelijk blij mee bent.

Er zijn echter andere manieren om je goed te voelen die geen geld kosten (klik maar eens rond op soChicken). Je kunt je goed voelen zonder geld uit te geven, en zonder automatisch je vrijheid te beperken.

Pas het principe van minimalisme toe op je geldstromen. Geef alleen geld uit aan die dingen die je écht belangrijk vindt, of dingen die écht moeten. Gebruik al het geld dat overblijft om je vrijheid te vergroten. Zet dit geld in om je financiële toekomst rooskleuriger te maken.

Met andere woorden, stel je uitgavenpatroon af op jouw waarden. Bespaar op zaken die je niet belangrijk vindt (overbodige verzekeringen bijvoorbeeld), en investeer in zaken die je het meest belangrijk vindt (zoals gezonde voeding). Zorg voor focus in je uitgaven, zo zorg je voor meer opties.

2. Creëer een vrijheidsbuffer

Hoe meer geld je achter de hand hebt, des te vrijer en zorgelozer je je voelt. Wanneer je op je spaarrekening niet meer dan één maandsalaris hebt staan dan ben je kwetsbaar. Zodra er iets gebeurt kun je al snel niet meer voor jezelf zorgen.

Wanneer je spaarrekening echter groter is dan zes maandsalarissen dan voel je je een stuk beter. Je weet dat, wat er ook gebeurt, jij nog een tijdje vooruit kunt. Je hebt altijd opties om verder te bezuinigen, en je hebt voldoende geld op de bank om je geen zorgen te hoeven maken.

Stel jezelf een spaardoel. Stel dat je besluit om zes maandsalarissen te sparen, dan kan je doel (bijv. 6 x 1.500 euro) bijvoorbeeld 9.000 euro zijn. Daag jezelf uit om dit bedrag te sparen op een speciale spaarrekening. Van dit geld betaal je geen vakanties en koop je geen kleding. Deze buffer gebruik je om je vrij en onafhankelijk te voelen, en je raakt hem alleen aan als het echt nodig is. Mocht je om wat voor reden dan ook toch een keer aanspraak moeten maken op je vrijheidsbuffer, doe dan vervolgens je best om de buffer zo snel mogelijk weer aan te vullen.

Geef jezelf de luxe van een goed gevulde spaarrekening. Geef deze vrijheidsbuffer een hogere prioriteit dan nieuwe spullen. Je kunt genieten van geld dat je nog niet hebt uitgegeven in de vorm van een gevoel van vrijheid, onafhankelijkheid en vertrouwen in je toekomst.

3. Ontwikkel je financiële intelligentie

Geld is voor de meeste mensen ontzettend belangrijk. Een overvloed aan geld geeft je eindeloos veel opties, een gebrek aan geld ontneemt je je vrijheid. Het is vreemd dat we met zo’n belangrijk onderdeel van ons leven vaak zo nonchalant omgaan.

Hoe meer verstand jij hebt van financiën, des te verstandiger je met je geld om zult gaan en des te minder geldzorgen je zult hebben. Dat wil niet zeggen dat je vanaf nu het beursnieuws moet volgen. Het wil simpelweg zeggen dat jij zelf de verantwoordelijkheid en de controle over je eigen financiën neemt.

  • Heb jij enig idee waar jouw geld naartoe gaat? Je verhoogt je financiële intelligentie door het overzicht te bewaren. Wat geef je maandelijks uit aan kleding, gas/water/licht, onderdak, verzekeringen, loterijen, eten, uitstapjes etc.? Welk deel van jouw inkomen sijpelt weg? Tegenwoordig kun je in je internetbankieren vaak een huishoudboekje activeren dat al deze geldstromen met een klik inzichtelijk maakt. Je kunt ook gebruikmaken van AFAS Personal (gratis).
  • Lees je in zodra je met financiële producten in aanraking komt. Zoek uit welke spaarrekening het best bij je past, laat je goed informeren over de hypotheek die je afsluit, zorg dat je begrijpt hoe de producten werken, wat de risico’s zijn en welke kosten of opbrengsten eraan verbonden zijn.
  • Denk na over je financiële toekomst. Waar wil je heen, wat zijn je doelen, hoe kun je ze bereiken?
  • Lees af en toe een boek dat je helpt je financiële intelligentie te vergroten, dingen beter te begrijpen en zo betere keuzes te maken ten opzichte van je financiën.

Hoe meer jij weet over je eigen geld en over geld in het algemeen, des te makkelijker het wordt om je eigen financiële toekomst succesvol vorm te geven.

4. Blijf financieel flexibel

Financieel flexibel blijven houdt in dat je je financiën ‘klein’ en overzichtelijk houdt. Dat betekent dat je constant je best doet om je vaste lasten zo laag mogelijk te houden, dat je financiën altijd compact, simpel en overzichtelijk blijven.

Een flexibele financiële situatie geeft je vrijheid. Hoe minder abonnementjes, overbodige verzekeringen, aflossingen en kosten voor gas/water/licht/internet/telefoon/tv je hebt des te vrijer je bent. Neem dus eens de tijd om te bekijken wat er allemaal van je bankrekening wordt afgeboekt, en gooi zoveel mogelijk vaste lasten overboord. Bekijk ook hoe je de noodzakelijke vaste lasten verder kunt verlagen. Dit geldt ook voor het (versneld) afbetalen van leningen. Hoe minder rente je betaalt, des te beter!

Hoe minder geld je iedere maand kwijt bent, des te meer geld je maandelijks overhoudt voor de dingen die jij belangrijk vindt. Houd de boel simpel en overzichtelijk, en houd de lijntjes strak.

5. Ontwikkel een gezondere band met geld

Geld maakt niet gelukkig. Het is geen magisch ingrediënt. Miljonairs zijn gemiddeld genomen niet gelukkiger dan jij, en jij zal op de lange termijn ook niet gelukkiger worden dankzij een miljoen op je bankrekening.

Geld is een gereedschap, een middel om dingen te bereiken. Geld is geen doel op zich. Door verstandig met geld om te gaan kun je het gebruiken om je geluk te ondersteunen. Een gebrek aan geld is echter wel een belangrijke reden om ongelukkig te zijn. Het veroorzaakt stress, je voelt je kwetsbaar en je lijkt geen controle te hebben over je leven.

Probeer geld meer als een gereedschap te zien, en minder als een magische oplossing voor al je problemen. Doe je best om je geld gerichter uit te geven, er minder van te verspillen en voor jezelf een buffer op te bouwen. Neem de controle terug, en voel hoe je geldzorgen stukje bij beetje zullen afnemen. Een leven zonder geldzorgen kost geen miljoen. Het kost je wat tijd, energie en discipline.

Meer tips om jezelf financieel te ontwikkelen

Je wordt relatief rijker als je meer met je geld kunt doen. Je kunt ook daadwerkelijk rijker worden door je inkomen te vergroten en je geldzorgen wegnemen. Dat is niet altijd makkelijk (zeker in het begin), maar als je het slim doet is het zeker de moeite waard.

In het Broednest staat een handige compacte cursus voor je klaar vol met praktische tips om véél slimmer met je geld om te gaan. Ontdek hoe je meer overhoudt en stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt. Hieronder lees je meer over deze compacte cursus.

Bouw een goed leven met je geld

Geldstress oplossen met de stuwdamtheorie Bundel

Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.

Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.

Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test