Artikel opslaan

Je hebt geen flauw benul hoe het gaat uitpakken

We denken vaak dat we op de één of andere manier grip op de toekomst hebben, maar in werkelijkheid hebben we geen flauw benul wat de toekomst ons gaat brengen. Ja, we kunnen zeggen wat waarschijnlijk is, maar iets wat waarschijnlijk is, is niet zeker. Je hebt altijd invloed op de oorzaken, maar niet over de gevolgen.

Jij weet niet hoe je leven zich de komende jaren zal ontvouwen, wat er op je pad zal komen en hoe je je gaandeweg zult ontwikkelen. Dat voelt soms vervelend. We hebben dolgraag controle over ons leven. Maar wanneer je je er eenmaal bij neerlegt vind je meer rust en vrijheid.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 11 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

De punten verbinden kan alleen achteraf

Pas wanneer je terugkijkt naar de afgelopen maanden en jaren, kun je zien hoe perfect je leven is verlopen. Je kunt zien hoe moeilijke periodes je hebben gebracht waar je wilt zijn, of je de kracht hebben gegeven waar je al jaren naar zocht.

Je beseft dat toevallige ontmoetingen en plotselinge ingevingen je hebben gebracht waar je naar zocht. Dat het één heeft geleid tot het ander (“Als ik toen de bus niet had gemist had ik nooit de tijd genomen om dat artikeltje op mijn telefoon te lezen, en had ik nooit de motivatie gekregen om gezonder te gaan leven en al die kilo’s kwijt te raken”) op manieren die vooraf niet te voorspellen zijn.

Je kunt vooraf je best doen om de juiste zaadjes te planten, maar je kunt pas achteraf bepalen wat de oogst is. Soms blijken de zaadjes die je hebt geplant te groeien op manieren die je niet had voorzien, en soms blijkt het ‘onkruid’ waardevoller dan dat waar je op had gerekend.

Volg je gevoel om de juiste route te volgen

De makkelijkste manier om het leven rustig haar werk te laten doen is door te stoppen met het voorspellen van de toekomst. Je hoeft je hersenen niet overal voor in te zetten. Een veel makkelijkere manier is om je gevoel te volgen.

De gevoelens die je kunt hebben zijn grofweg op te delen in twee categorieën: 1) goede gevoelens en 2) vervelende gevoelens. Door zo vaak mogelijk te doen wat goed voelt plant je zaadjes die je leven uiteindelijk zullen verrijken.

Door ervoor te kiezen je vaak slecht te voelen verontreinig je de bodem waarin jouw zaadjes moeten groeien. Hiermee verklein je de kansen op een fijne toekomst. Goede gevoelens brengen meer goede gevoelens, vervelende gevoelens doen hetzelfde.

Laat het leven rustig op zijn plaats vallen

Door zo vaak mogelijk de keuze te maken om je goed te voelen, en door zoveel mogelijk te doen wat goed voelt maak je je leven op de lange termijn mooier. Maak je niet druk om wat er op je pad komt maar laat het rustig op je af komen.

Het leven valt vanzelf op zijn plaats. Je weet niet wat de toekomst in petto heeft en dat is prima. Pas achteraf kun je zien hoe perfect je leven verlopen is.

Meer tips om los te laten en te accepteren

Hieronder vind je twee boeken met meer tips om je leven te kunnen accepteren en de onzekere toekomst te kunnen loslaten.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test