Artikel opslaan

Overweldigd zijn is niet productief

Voor je ligt een enorme taak, en je voelt je overweldigd door de hoeveelheid werk en complexiteit. Het is ingewikkeld, je weet niet waar je moet beginnen. Maar toch wil je dit project tot een succesvol einde brengen.

Wellicht sta je aan het begin van het plannen van een bruiloft, het opstarten van een eigen bedrijf, een nieuwe functie op je werk, het opruimen van je garage of zolder, het schrijven van een scriptie, je eerste roman of het voorbereiden van een presentatie.

Je wilt het goed doen, maar hoe pak je dit project aan? Waar begin je, en hoe werk je je in hemelsnaam door de enorme berg werk heen die voor je ligt?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. ๐ŸŽ‰

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Een berg werk leidt tot uitstelgedrag

Wanneer je opziet tegen een groot en complex project dan ligt uitstelgedrag op de loer. Grote kans dat je verlamt raakt door de intimiderende omvang van het project, en het daarom liever helemaal voor je uit schuift. Je weet niet waar je moet beginnen, dus begin je maar niet.

Een gebrek aan overzicht leidt snel tot uitstelgedrag. Het probleem hiervan is dat uitstelgedrag vaak weer leidt tot stress en beschadiging van je zelfvertrouwen.

Je wilt het helemaal goed doen

Een gebrek aan overzicht gecombineerd met perfectionisme en faalangst (je wilt het perfect doen, en als te overweldigend lijkt dan doe je het liever niet) maakt het helemaal moeilijk om aan de slag te gaan.

Aangezien je geen overzicht hebt over het project, heb je geen idee of je dit succesvol kunt afronden. Je kunt niet goed inschatten of je het goed kunt doen, en kan het zijn dat je bang bent om te falen. Een goede reden om de boel uit te stellen.

Schep orde in de chaos

Om uitstelgedrag te voorkomen is het belangrijk dat je het grote project zo snel mogelijk inzichtelijk maakt. Je moet de grote berg veranderen in kleine drempeltjes die je makkelijk aan kunt.

Dit doe je door het project op te breken in kleinere subprojecten en concrete taken. De eerste stap is om de subprojecten van het grote project op te schrijven. Een project is iedere uitkomst die meerdere stappen vereist om te verwezenlijken.

Het organiseren van een bruiloft bestaat bijvoorbeeld uit talloze projecten. Denk aan het selecteren van de ringen, de gastenlijst samenstellen, het vinden van een locatie voor het feest, de trouwjurk uitzoeken, de uitnodigingen laten maken en ga zo maar door.

Door een overzicht te maken van de subprojecten, maak je het grote complexe project direct een stuk inzichtelijker. Je weet nu waar je mee te maken hebt. Het zal dan nog steeds erg veel werk zijn, maar je kunt het ten minste overzien.

Je moet nog steeds een berg beklimmen, maar je hebt een wandelroute gevonden en hoeft dus niet aan de slag met touwen, tuigjes en ander klimgerei.

Ga gewoon aan de slag

Nu je meer grip hebt op de berg werk, is het tijd om gewoon aan de slag te gaan. Begin bij een subproject, en bedenk wat je kunt doen om dichterbij het doel van dit project te komen. Vaak komt dat neer op kleine taken die eenvoudig uit te voeren zijn, zoals het plegen van een telefoontje, een afspraak regelen of een beslissing nemen.

Door zo stap voor stap je projecten af te werken, kom je vooruit. Je bent de berg aan het beklimmen. Het zal een lange wandeling worden, maar je bent in ieder geval in beweging.

Je doel bereik je stapje voor stapje

Wanneer je een berg op wandelt telt iedere stap. Als je het moeilijk krijgt, in verband met de steile helling en de ijle lucht, moet je in stappen gaan denken. Iedere stap die je zet brengt je dichter bij de top, dus blijf je doorgaan.

Zo werkt het ook met het wegwerken van een figuurlijke berg werk. Het gaat niet vanzelf, het kost tijd en energie. Richt je in moeilijke tijden niet op de hele berg. Kijk alleen naar de top om jezelf op koers te houden, en richt je op het zetten van stappen.

Blijf doorgaan, stapje voor stapje. Zo komt er vanzelf een moment dat je daadwerkelijk op de top staat. En als het een beetje meezit, is dat veel sneller dan je had verwacht.

Meer tips om je doelen sneller te bereiken?

Een berg werk kan intimiderend overkomen en daardoor leiden tot uitstelgedrag. Je kunt de berg bedwingen door het werk inzichtelijk te maken, en gewoon stap voor stap aan de slag te gaan. Zorg dat je blijft werken in de juiste richting, blijf in beweging en bereik je doel.

Om een berg te beklimmen heb je uithoudingsvermogen nodig. Maar bedenk dat dingen die het echt waard zijn om te doen nooit eenvoudig zijn. Of je nu een echte berg beklimt of een figuurlijke berg, hoe hoger de klim des te groter de beloning. Dus laat je niet uit het veld slaan, bereid je goed voor en begin je wandeling richting de top.

Wil je nog veel meer tips hebben om bergen werk te verzetten? Ik heb er een online cursus over geschreven, vol met praktische tips om je uitstelgedrag te verminderen. Schrijf je hier in.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test