1. Zoek samen de buitenlucht op
Neem de ander mee naar buiten voor een lekkere wandeling. Daglicht maakt je vrolijk en buitenlucht is gezond. Je frist er lekker van op en je wordt er automatisch positiever van.
Wanneer jullie samen gaan wandelen komen er bovendien binnen een halfuur stofjes vrij waarvan jullie je allebei goed gaan voelen. Dat is een stuk beter dan op de bank hangen in een schemerige woonkamer!
2. Luister zonder te oordelen
De meeste mensen voelen zich al een stuk beter als ze even hun verhaal bij iemand kwijt kunnen. Begin dus niet meteen te vertellen hoe jij denkt dat de ander de situatie kan oplossen, maar luister zonder een oordeel te vellen.
Laat de ander merken dat jij niets raar vindt, dat hij of zij alles tegen je kan zeggen. Laat de ander praten in de wetenschap dat jij hem of haar niet veroordeelt en dat zijn of haar verhaal bij jou veilig is.
3. Vraag door
Wanneer iemand niet lekker in zijn vel zit heeft dit een reden. Maar soms zijn deze redenen zo ingewikkeld dat de ander geen idee heeft wat nu precies de oorzaak is. Stel daarom goede vragen om de ander aan het denken te zetten.
Vraag de ander om specifiek te zijn, om gevoelens te omschrijven, om echt op zoek te gaan naar de oorzaak. Dus wanneer de ander zegt: “Ik voel me gewoon waardeloos de laatste week”, vraag dan zoiets als “Maar waarom voel je je dan precies zo waardeloos?”. Al pratend kan de ander zo tot inzichten komen. Het is niet aan jou om te praten, het is aan jou om te luisteren en vragen te stellen.
4. Belicht de positieve kanten
Wanneer iemand niet goed in zijn vel zit dan vermindert ook het vermogen om het leven vanuit een positieve invalshoek te bekijken. Doe daarom je best om steeds op zoek te gaan naar de positieve kant van alle problemen, en zet hiermee de ander aan het denken.
Op welke manier kan het positief zijn dat je beste vriend onverwacht ontslagen is? Zijn er voordelen te bedenken?
- Misschien was hij al een tijdje niet happy op zijn werk, en wordt hij nu eindelijk gedwongen om een leukere baan te vinden.
- Hij wilde altijd al minder gaan werken, en nu kan hij direct zoeken naar een baan waar dat mogelijk is.
- Hij komt in een periode terecht waarin hij zichzelf opnieuw zal moeten uitvinden. Een periode waar hij sterker uit zal komen.
- Het is eng en spannend tegelijk. Het brengt nieuwe mogelijkheden, nieuwe energie.
- Hij zou nu ineens die wereldreis kunnen maken waar hij al vijf jaar over praat.
Niets is alleen negatief, ook al ziet de ander dat wel zo. Het is jouw taak om er weer een beetje lucht tussen te blazen. Het leven is een feestje, maak het niet moeilijker dan het is. Alles komt goed!
5. Suggereer mogelijke oplossingen
Nu je aandachtig hebt geluisterd, en samen écht hebt uitgezocht wat de problemen en de oorzaken zijn kun je er jouw licht op laten schijnen. Hoe zou jij deze problemen oplossen als jij in de ander zijn schoenen zou staan?
Het suggereren van mogelijke oplossingen is de laatste stap, niet de eerste. De ander heeft niet alleen oplossingen nodig maar juist ook een luisterend oor. Nu je de ander een beetje hebt kunnen opvrolijken kun je eens kijken welke oplossingen er te bedenken zijn.
Gaan er goede ideeën over tafel? Laat de ander deze oplossingen dan opschrijven zodat hij of zij er later iets mee kan doen. En, heel belangrijk, vergeet af en toe niet te lachen samen.
Je kunt je leven niet laten verpesten door problemen en tegenslagen. Ze vormen een onderdeel van het bestaan en horen er dus bij. Laat de ander inzien dat hij of zij niet zijn probleem is. Durf erom te lachen, dat maakt het leven een heel stuk dragelijker, zelfs in de meest moeilijke tijden.
Meer tips om mensen te helpen
De onderstaande boeken laten je duidelijk zien hoe je problemen kun oplossen in je leven. Handig om zelf sterker in je schoenen te staan, en geweldige kennis om door te geven aan je vrienden, kinderen en familieleden!